REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės antroji – Hario Poterio gerbėjų diena, todėl šiandien visi šių knygų, filmų ir personažų gerbėjai švenčia.

Gegužės antroji – Hario Poterio gerbėjų diena, todėl šiandien visi šių knygų, filmų ir personažų gerbėjai švenčia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Haris Poteris (angl. Harry Potter) – britės rašytojos J. K. Rowling parašytų septynių fantastinių romanų serija. Šiose knygose aprašomi paauglio burtininko Hario Poterio ir jo geriausių draugų iš Hogvartso kerėjimo ir burtų mokyklos Ronio Vizlio bei Hermionos Įkyrėlės nuotykiai. Knygose visas pagrindinis veiksmas sukasi aplink tai kaip Haris kovoja prieš piktąjį burtininką Voldemortą, kuris nužudė Hario tėvus siekdamas užvaldyti burtininkų, o kartu ir žiobarų pasaulius.

REKLAMA

Po pirmojo romano Haris Poteris ir Išminties akmuo išleidimo 1997 m., knygos įgavo didžiulį populiarumą, kritikų pripažinimą ir komercinę sėkmę visame pasaulyje. Pagal šias knygas imta kurti filmus, video žaidimus ir įvairias Hario Poterio tematikos prekes. 2008 m. birželio mėnesio duomenys rodo, kad septynios šios serijos knygos pardavė daugiau kaip 400 milijonų kopijų. Ši knygų serija yra išversta į 67 kalbas. Septintoji, o kartu ir paskutinė, serijos knyga Haris Poteris ir Mirties relikvijos buvo išleista 2007 m. liepos 21 d. JAV ir Jungtinėje Karalystėje.  Po išleidimo knygos JAV leidėjai pranešė, jog ši knyga sumušė 12 milijonų kopijų spausdinimo rekordą.

REKLAMA
REKLAMA

Turėdama plačią tematiką, įskaitant fantastiką ir paauglystės problemas, ši knygų serija taip pat turi ir daugybę kultūrinių motyvų ir nuorodų. Pasak rašytojos J.K.Rowling, pagrindinė šių knygų tema yra mirtis, kas susilaukė neigiamos kritikų nuomonės, kadangi šios knygos yra laikomos vaikų literatūra. Taip pat yra daug ir kitų temų, tokių kaip meilė ir prietarai.

Šių knygų sėkmė britų rašytoją J. K. Rowling pavertė daugiausiai uždirbančia rašytoja per visą istoriją. Anglų kalba šias knygas spausdina „Bloomsbury“ leidykla Jungtinėje Karalystėje, leidykla „Scholastic Press“ Jungtinėse Valstijose, „Allen & Unwin“ Australijoje ir leidykla „Raincoast Books“ Kanadoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol kino kompanija „Warner Bros“ jau yra išleidusi pirmųjų šešių knygų ekranizacijas, kurios tapo visų laikų daugiausiai uždirbusia filmų serija. Septintosios knygos ekranizacija bus dviejų dalių, o jų išleidimo datos numatytos aštuonių mėnesių tarpu tarp viena kitos: I-oji dalis 2010 m. lapkričio 19 d., o II-osios dalies, o kartu visos serijos pabaigos, premjera numatoma 2011 m. liepos mėn. Įvairios kompanijos taip pat yra išleidusios ir tebekuria įvairias Hario Poterio tematikos prekes, kurios prisidėdamos papildo Hario Poterio prekės ženklo pelną. Šiuo metu šis prekės ženklas yra vertas 10 milijardų Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (15 milijardų JAV dolerių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų