REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Brakonierių nesutramdo net ir solidžios baudos

Brakonieriavimas – šeimos verslas?

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, Tauragėje, prie restorano „Banga“, sulaikyti du, kaip įtariama, brakonieriavę tauragiškiai. Dar du brakonieriai toje pačioje vietoje sučiupti praėjusį savaitgalį. Juos nusikaltimo vietoje užklupo aplinkosaugininkai, o sulaikyti padėjo policijos pareigūnai. Brakonieriai Jūros ichtiologiniame draustinyje gaudė neršti skubančias nėges. Pranešimų apie galimą brakonieriavimą aplinkosaugininkai sulaukia vis daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Brakonieriavimas – šeimos verslas?

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį prie Jūros upės užtvankos žuvitakio Tauragėje sulaikyti du brakonieriai. Paaiškėjo, kad nelegaliai gaudyti žuvies atėjo vietos gyventojai, tėvas ir sūnus. Brakonierių grobis – didžiausias iš visų per šį mėnesį aplinkosaugininkų užfiksuotų. Pasak aplinkosaugos inspektoriaus gyvajai gamtai Petro Survilo, šįkart brakonieriai nerštui pasirengusias nėges gaudė draudžiamu įrankiu – tinkline gaudykle.

REKLAMA

– Iš viso brakonieriai buvo sugavę 184 upines nėges. Suskaičiavome, kad tokiu savo elgesiu tėvas ir sūnus gamtai padarė žalos už 17 984 litus. Jie privalės sumokėti ir administracinę baudą už neteisėtą žvejybą draudžiamais įrankiais, – sakė P.Survilas.

Aplinkosaugininkas užsiminė, kad abu pažeidėjai jau žinomi dėl ankstesnių pažeidimų. Vienas jų šiemet jau buvo sulaikytas. Todėl ir administracinė atsakomybė jam bus didesnė – bauda gali siekti iki 1000 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Prasideda nerštas – suaktyvėja brakonieriai

Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros inspektoriai gyvajai gamtai P.Survilas ir Vytautas Mockus pasakoja, kad šiuo metu tebevyksta kasmetinė gamtosaugos akcija „Lydeka 2013“. Pastaruoju metu vandens telkinių kontrolė sustiprinta dar ir dėl to, kad prasidėjus žuvų migracijai suaktyvėja ir brakonieriai.

– Vėlų šeštadienio vakarą, apie 23 valandą, ties užtvanka pastebėjome du žmones. Vyrai buvo įsitaisę prie pat „Bangos“, kur įrengtas žuvitakis. Pasikvietėme į pagalbą vieną neetatinį aplinkos apsaugos inspektorių ir policijos ekipažą. Nesuklydome. Mums priartėjus brakonieriai metė savo įrankius ir leidosi bėgti. Tačiau pasprukti jiems nepavyko – jaunus vyrus pavijo ir sulaikė policija, – prisimena P.Survilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak aplinkosaugininkų, bėgliai ant upės kranto paliko kibirą su jau sužvejotu laimikiu – 76 nėgėmis ir Jūroje įmerktą graibštą žuviai gaudyti. Vėliau paaiškėjo, kad pačiame Tauragės miesto centre neteisėtai žvejojo 1989 metais gimę A.S. ir R.M. Pažeidėjams surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai. Už neteisėtą žvejybą nemėgėjiškais žūklės įrankiais abu tauragiškiai nubausti 700 litų baudomis. Jau suskaičiuota ir brakonierių gamtai padaryta žala – 7428 Lt. Nuostolius turės padengti abu pažeidėjai.

REKLAMA

Svarbus visuomenės palaikymas

Aplinkosaugos specialistai aiškina, kad pastaruoju metu ypač akylai gamtą sergsti ir visuomenė – gaunama vis daugiau pranešimų apie įtarimus, kad gali būti planuojamas ar pradedamas vykdyti pažeidimas. Aplinkosaugininkams Tauragėje padeda šeši neetatiniai aplinkosaugos inspektoriai.

– Balandžio 16-ąją gavome du pranešimus. Apie 22 val. paskambinęs žmogus sakė matęs įtartiną asmenį netoli „Bangos“. Nuvykę patikrinti informacijos, aptikome žmogų, kuris į Jūrą įmetė ir savo laimikį, ir įrankius. Tai buvo aplinkosaugininkams jau anksčiau dėl tos pačios veiklos žinomas 1993 m. gimęs tauragiškis T.B. Kadangi jaunuolis per metus baustas jau ne kartą, o paskutinį kart – pernai spalio pabaigoje už šiurkštų pažeidimą sunkinančiomis aplinkybėmis, šįkart skyrėme maksimalią leistiną baudą – 1000 Lt, – pasakoja V.Mockus.

REKLAMA

Tą pačią dieną, maždaug po pusvalandžio, gamtosaugai neabejingas tauragiškis pranešė apie įtartinai besielgiantį žmogų prie vadinamojo Bagdono tvenkinio. Atskubėję aplinkosaugininkai pastebėjo du siluetus, kurie tamsoje dingo. Vandens telkinyje buvo rasti tik brakonierių palikti tinklai. Tad pasprukusieji baudų išvengė.

Išaugo ne tik gamtos vertė, bet ir baudos

Aplinkosaugininkai įspėja, kad šiuo metu neteisėtos žvejybos gamtai padaryta žala skaičiuojama net penkiskart didesniais įkainiais nei anksčiau, padidėjo ir administracinės baudos (pernai galima buvo bausti 200–700 Lt bauda, o šiemet už tą patį pažeidimą – 400–1000 Lt).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Žvejus mėgėjus norime įspėti: būkite atsargesni ir atsakingesni. Kartais gali būti pigiau žuvies nusipirkti parduotuvėje nei mokėti tūkstantines sumas ir dar žuvies netekti. O reidai vyksta ir vyks ateityje. Neršti žuvys migruos dar ilgai. Nors akcija „Lydeka“ baigiasi, tuoj prasidės karšių ir žiobrių nerštas. Pastarųjų žvejyba bus stabdoma mėnesiui, – priminė pašnekovai.

Jie užsimena apie būtinybę brakonierių pamėgtoje vietoje prie užtvankos Tauragėje įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Sakė ketiną kreiptis dėl to į miesto valdžią.

REKLAMA

Žvejams mėgėjams aplinkosaugininkai primena, kad Jūros atkarpoje nuo tilto iki „Versmės“ gimnazijos bet kokia žvejyba griežtai draudžiama. Baudos gali sulaukti netgi tas, kuris eidamas upės krantu su savimi nešasi meškerę.

Pranešti apie pastebėtas negeroves gamtoje aplinkosaugininkams galima bendruoju pagalbos telefonu 112 bei asmeniniais mobiliaisiais (P.Survilui – 8 686 76532, V.Mockui – 8 610 06561).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų