• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos spaudoje pasirodė žinia, kad iš gyvenimo pasitraukė žinomas aktorius ir televizijos laidų vedėjas Vytautas Šapranauskas, netrukus internete ėmė plisti žinutė, kurią kovo 27-ąją savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė Nacionalinės alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos prezidentas Aurimas Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Prie publikacijos, kurios antraštė skelbė, kad V. Šaprauskas vėl nepasirodė renginyje, buvo rašoma: „Manau, kad visi šitie „prodiuseriai“ ir kiti veikėjai be jokios sąžinės darosi pinigus, o ne padeda žmogui. Jei jam ir toliau nebus pagalbos, tuoj visa Lietuva galės žliumti, kad prarado nuostabų aktorių ir niekas jam nepadėjo, o tik naudojosi jo nelaime ir kalė iš jo pinigus. Jau ne su vienu taip atsitiko.“

REKLAMA

Pasklidus žinai apie V. Šapranausko mirtį, naujienų portalo balsas.lt kalbintas A. Veryga sakė: „Taip jau sutapo, kad atsitiko, kaip buvo parašyta, bet kuo daugiau žiniasklaida apie tai rašys, tuo didesnė rizika, kad Lietuvoje turėsime dar ne vieną tokį atvejį. V. Šapranauskas buvo labai žymus žmogus, o savižudybė yra kopijuojamas dalykas. Tai daro silpnesni žmonės, kurių Lietuvoje iš tiesų daug. Labai svarbu, kad žmonės, kuriems yra labai sunku, ieškotų pagalbos“.

REKLAMA
REKLAMA

Emocinės pagalbos telefonai (skambučiai nemokami): 

Vilties linija – 116 123 Darbo laikas: visą parą  Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai.

Jaunimo linija - 8 800 28 888  Darbo laikas: visą parą  Emocinę paramą teikia: savanoriai.

Vaikų linija – 116 111  Darbo laikas: 11.00 - 21.00 kasdien  Emocinę paramą teikia: savanoriai.

Pagalbos moterims linija - 8 800 66 366  Darbo laikas: 10.00 - 21.00 pirmadieniais-penktadieniais Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Linija doverija (rusų kalba) - 8 800 77 277  Darbo laikas: 16.00 - 20.00 pirmadieniais-penktadieniais Emocinę paramą teikia: savanoriai-moksleiviai. Parama teikiama rusų kalba. Linija skirta paaugliams ir jaunimui.

Visos emocinės pagalbos tarnybos: http://www.klausau.lt/telefonai

 

Lietuvos psichologų sąjunga išplatino specialų pranešimą spaudai:

Psichologai ragina žiniasklaidą laikytis santūrumo informuojant apie žymių žmonių savižudybes

Lietuvos psichologų sąjunga ir Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacija apgailestauja ir reiškia užuojautą artimiesiems dėl žinomo aktoriaus ir televizijos laidų vedėjo Vytauto Šapranausko netekties. Suprasdami, kad ši žinia plačiai pasklis visuomenėje, kreipiamės į žiniasklaidos atstovus prašydami gerbti artimųjų skausmą ir atsakingai nušviesti šį įvykį.

Žiniasklaidoje pateikiama informacija apie visuomenėje gerai žinomus asmenis daro didelį poveikį žmonėms. Šis poveikis gali būti teigiamas – santūrus informavimas, susilaikymas nuo skubotų išvadų apie savižudybės priežastis ir psichologinės pagalbos galimybių nurodymas, gali paskatinti sunkumus išgyvenančius žmones kreiptis pagalbos. Tačiau žiniasklaidos informacijos poveikis gali ženkliai padidinti kitų savižudybių grėsmę visuomenėje. Naujų savižudybių grėsmę didina dažnas savižudybės aptarinėjimas viešoje erdvėje, savižudybės aplinkybių detalizavimas, emocingi pranešimai, paviršutiniškos išvados apie savižudybės priežastis, kaltųjų ieškojimas ir kaltinimai, savižudybės romantizavimas. Netinkamai pateikta informacija apie savižudybes itin stipriai veikia vaikus ir paauglius bei žmones, kurie šiuo metu išgyvena sunkumus, turi minčių apie savižudybę, savo lytimi, amžiumi ir kitomis savybėmis yra panašūs į nusižudžiusį asmenį.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų