REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukso kaina pirmadienį pasiekė žemiausią tašką per dvejus metus. Nors toks staigus kritimas per tokį trumpą laiką – retas reiškinys, aukso atpigimo laukta jau keli mėnesiai.

REKLAMA
REKLAMA

Aukso kainos staigus kritimas matomas jau nuo praėjusios savaitės. Dabartinių sandorių kainos pirmadienį krito daugiau nei 5 proc. iki 1384 JAV dolerių už unciją. Nuo 2011 m. rugsėjo, kai aukso kaina pasiekė aukščiausią tašką – 1920 JAV dolerių už unciją – iš viso krito 26 procentus.

REKLAMA

Kad per dieną aukso kaina kristų daugiau nei 5 proc. – labai retas atvejis, Ekonomika.lt sakė „Finastos“ analitikas Tadas Povilauskas.

„Toks kritimas yra labai didelis, istoriškai yra labai nedaug dienų, kai auksas pinga po penkis procentus“, – sakė analitikas.

Nors ir nesitikėta, kad aukso kaina penktadienį ir pirmadienį kris tiek daug, šio metalo pigimas nebuvo visiškai nelauktas.

„Kryptis, kad auksas pinga, pastebima jau porą mėnesių, - sakė T. Povilauskas. – Daugumos investicinių bankų analitikai jau keli mėnesiai teigia, kad aukso kainos turėtų judėti į apačią.“

REKLAMA
REKLAMA

Aukso kainą, pasak T. Povilausko, žemyn traukia iš aukso rinkos pasitraukiantys stambūs pinigai.

„Baigėsi tas aukso kilimo ciklas ir vis daugėja kalbų, kad auksas kris, kad jis turėtų kristi, kad jis yra per kelis pastaruosius metus per daug užkilęs ir matosi, kad iš aukso pozicijų pasitraukinėja stambesni klientai, instituciniai klientai, ir matosi, kad pardavėjai yra žymiai aktyvesni už pirkėjus ir tai kainą muša žemyn“, - sakė T. Povilauskas.

Analitikas teigia, kad nors pasaulio ekonomika juda į priekį, tačiau ne taip greitai kaip norėtųsi ir tai turėtų būti aukso kainą palaikantis veiksnys, tačiau investuotojai pradeda rinktis rizikingesnes investicijas. Tai įrodo akcijos, JAV rinkose mušančios rekordus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veiksniai šiomis dienomis paspartinę aukso kainos kritimą, pasak „Financial Times“, yra Kinijos ekonomikos sulėtėjimas bei Kipro pareiškimas, kad jis sutiko parduoti aukso iš savo rezervų už 400 mln. eurų, kad galėtų prisidėti prie tarptautinio gelbėjimo nuo šalį krečiančios skolų krizės. To dar nebuvo padariusi nei viena kita euro zonos krizės kamuojama šalis.

Neaišku, ar kai kurios euro zonos „periferijos“ šalys nepaseks Kipro pavyzdžiu ir taip pat neparduos dalies savo aukso rezervų.

Aukso kaina po tokio nemažo kritimo turėtų bent jau laikinai vėl pakilti, teigė T. Povilauskas.

„Kai kaina krinta daugiau nei 5 proc. per dvi dienas, tai didėja atgal į rinką grįžtančių investuotojų skaičius, – sakė analitikas. – Tai manome, kad bent jau rytoj, poryt kaina turėtų šiek tiek atšokti.” 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų