REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiama, kad galiojanti tvarka, kai yra sudaromos sąlygos nutraukti nėštumą iki 12 savaitės, būtų pakeista. Tačiau keisti būtina ne tik įstatymus, bet ir žmonių mąstymą bei atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijoje apie abortų uždraudimą dalyvavo Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos vicepirmininkė Janina Irena Tartilienė, Mykolo Romerio universiteto docentas, medicinos mokslų daktaras Danielius Serapinas, Seimo narys Zbignevas Jedinskis ir europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

REKLAMA

- Ar įstatymo pataisos nesukels tam tikrų problemų, kai legaliai aborto negalės pasidaryti išprievartauta moteris arba tais atvejais, kai gimdymas kels pavojų motinos gyvybei?

Z. Jedinskis: „Suprantama, kad yra numatytos išimtys. Jei kūdikis kels rimtą pavojų moters gyvybei, tada sprendimus priimti turės teisę šeima. Kita išimtis – nusikalstama veika. Išprievartavimo atveju abortai taip pat bus leidžiami.

Pasaulyje yra trečia išimtis – nutraukti nėštumą, kai yra nustatoma, kad vaikas gims turėdamas tam tikrų sunkių sveikatos sutrikimų. Lietuvoje tokia išimtis nėra įrašyta į įstatymą, galima diskutuoti dėl šio klausimo.

REKLAMA
REKLAMA

- Minėjote tuos atvejus, kai yra pavojus moters gyvybei. Kaip bus tokiais atvejais, kai problemų kils dėl moters sveikatos? Lenkijoje buvo moteris, kuri laukėsi trečio vaiko ir jai grėsė apakimas, tačiau gydytojai atsisakė daryti abortą.

V. Tomaševskis: „Įstatymas numato ne tik grėsmę moters gyvybei, bet ir sveikatai. O diagnozę tokiu atveju nustato gydytojai. Nors šis Lenkijos atvejis yra per daug išpūstas burbulas.

- Ar negalvojate, kad įstatymas pradedamas ne iš tos pusės. Gal Lietuvai nereikia nenorimų vaikų, kurie nepatirtų šeimos meilės?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Z. Jedinskas: „Ką reiškia nenorimų vaikų? Tai netrukus su tokiu požiūriu daugelis galės pasakyti, kad nenori kaimynų turėti tokių, kurie gyvena šalia. Toks požiūris nėra teisingas.“

D. Serapinas: „Galiu pasakyti, kad jeigu visi vaikai būtų suplanuoti, tada šiuo metu pusės suaugusiųjų apskritai nebūtų. Iš tų vaikų, kurie gimsta – tiek Lietuvoje, tiek Europoje pusė būna nesuplanuoti. Bet didžioji dalis tėvų prisiima atsakomybę už vaiką ir jį užaugina.

Suprantama yra pavyzdžių, kurie verčia susimąstyti. Šią savaitę sąvartyne buvo rasta kūdikio lavonėlis. Buvo iškeltas klausimas, ar ne geriau tokiu atveju būtų buvę prieš 9 mėnesius padaryti abortą, kai motinos kūne buvo tik besiformuojantis vaisius? Diskusijos vertas klausimas.“

REKLAMA

J. Tartilienė: „Lietuvoje reikia kurti nėščių moterų krizių įveikimo centrus, kur būtų teikiama pati įvairiausia pagalba. Nuo psichologinės iki teisinės pagalbos. Taip būtų galima išgelbėti Lietuvoje daug gyvybių.“

- Kur atsiduria nuo aborto išgelbėti vaikai? Šeimose, vaikų namuose, auga su motina, kuri norėjo to vaiko atsikratyti?

J. Tartilienė: „Tikrai yra tokių pavyzdžių, kai motina norėjo padaryti abortą, tačiau jai buvo laiku suteikta visokeriopa pagalba ir tas vaikas gyvena iki šiol, yra mylimas, juo džiaugiamasi. Be abejo, yra tokių atvejų, kai vaikai atsiduria globos namuose.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų