REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

M. Zuckerbergas įkūrė partiją ir žada keisti JAV politiką

„Forbes“ partijas įkūrusių milijonierių sąraše nepamiršo nurodyti ir V. Uspaskicho

Stambiausio pasaulyje socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas milijardierius Markas Zuckerbergas oficialiai pranešė, kad įkūrė savo politinį judėjimą. Pasak jo, vienas pagrindinių jo tikslų – imigracinė reforma.

Stambiausio pasaulyje socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas milijardierius Markas Zuckerbergas oficialiai pranešė, kad įkūrė savo politinį judėjimą. Pasak jo, vienas pagrindinių jo tikslų – imigracinė reforma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Zuckerbergo partija

Apie partijos įkūrimą M. Zuckerbergas pranešė straipsnyje, pasirodžiusiame laikraštyje „The Washington Post“. Šio politinio judėjimo pavadinimas – „FWD.us“. Pasak „Facebook“ įkūrėjo, partija finansuos mokslinius tyrimus ir pasisakys už reformas daugybėje sričių, tarp kurių yra imigracinės politikos ir švietimo klausimai.

REKLAMA

„JAV vykdo keistą imigracinę politiką. Ji netinka dabartiniam pasauliui“, – teigia M. Zuckerbergas. Jis tvirtina, kad JAV svarbu palengvinti pilietybės gavimo procesą jauniems kvalifikuotiems imigrantams. Tam reikia visapusiškos imigracinės reformos, kuri leis prisivilioti talentingiausius ir darbščiausius žmones iš viso pasaulio.

„Nauja organizacija sukurta mūsų šalies technologinės bendruomenės lyderių“, – teigia M. Zuckerbergas. Jis mini „Yahoo!“ vykdomosios direktorės Marissa‘os Mayer, „Google“ direktorių tarybos pirmininko Erico Schmidto, „LinkedIn Corp.“ įkūrėjo Reido Hoffmano pavardes. Pats M. Zuckerbergas partijos idėją plėtojo su buvusiu kambario draugu, kai mokėsi Harvardo universitete, o dabar geru bičiuliu Joe Greenu.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ įkūrėjas žada, kad jo suburta partija dirbs kartu su JAV administracija, Kongreso nariais, vietos valdžia ir naudos internetinės propagandos įrankius, kad pakeistų šalies politiką. Jis tvirtina, kad visose JAV kūrybingi žmonės kavinėse, bendrabučiuose ir garažuose kuria naują augimo erą. M. Zuckerbergas ragina dėl ateities žinių ekonomikos „padėti jiems ir visiems kitiems atskleisti savo potencialą“.

Partijas įkūrę milijonieriai ir milijardieriai

M. Zuckerbergo partijos įkūrimo proga „Forbes“ prisiminė kitus atvejus, kai politinius judėjimus įkūrė milijonieriai ar milijardieriai. Tarp jų pateko ir lietuvis...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partija „Tailandiečiai myli tailandiečius“ (Tailandas) – Thaksinas Shinawatra

Turtai: skirtingais vertinimais, 2–3 milijardai dolerių (didžioji dalis užrašyta šeimos nariams)

Partijos įkūrimo metai: 1998

Savo turtus Th. Shinawatra susikrovė prekiaudamas programine įranga. Nuo 1994 metų užsiima politine veikla ir netgi sugebėjo užimti vicepremjero postą. Įkūręs savo partiją Th. Shinawatra 2001 metais tapo Tailando premjeru. Šiame poste su pertraukomis išbuvo iki 2006 metų rugsėjo. Jis buvo nuverstas karinio perversmo metu, tėvynėje apkaltintas terorizmu, o šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje. Partija „Tailandiečiai myli tailandiečius“ yra uždrausta 2007 metų teismo sprendimu. Jos įpėdine tapo partija „Tailandui“, o jaunesnioji Th. Shinawatros sesuo dabar vadovauja šalies vyriausybei.

REKLAMA

Darbo partija (DP) (Lietuva) – Viktoras Uspaskichas

Turtai: 50 milijonų dolerių (nepriklausomi vertinimai)

Partijos įkūrimo metai: 2003

V. Uspaskichas turtus susikrovė iš karto keliose sferose: maisto pramonė, prekyba, statybos. Pagrindinis aktyvas – koncernas „Vikonda“. 2004 metais DP gavo penkias iš 13 Lietuvai skirtų vietų Europos Parlamente (EP), 2004 metų spalį suformavo stambiausią frakciją Seime. 2009 metais pats V. Uspaskichas išrinktas į EP, ėjo Lietuvos ūkio ministro pareigas. Nors DP šiuo metu priklauso valdančiajai daugumai, V. Uspaskichas tampomas po teismus vadinamosios juodosios buhalterijos byloje.

REKLAMA

Partija „Rusijos patriotai“ (Rusija) – Genadijus Semiginas

Turtai: 2003 metais – 16 milijonų dolerių; paskutinių parlamento rinkimų metu deklaravo 1,2 milijono rublių turtą

Partijos įkūrimo metai: 2005

Savo partiją G. Semiginas užregistravo, kai su skandalais pasitraukė iš komunistų partijos, kurioje jį, ilgą laiką laikytą pagrindiniu komunistų rėmėju, apkaltino siekiant skilimo partijoje. Partija įkurta Rusijos darbo partijos ir keleto visuomeninių organizacijų pagrindu. Geriausią rezultatą rinkimuose pasiekė 2011 metais – 0,97 proc. (prieš tai – 0,89 proc.). 2011 metais „Rusijos patriotai“ oficialiai paskelbė, kad prisijungia prie Visuotinio tautinio fronto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demokratinė susivienijusios Gruzijos partija (Gruzija) – Badri Patarkacišvilis

Turtai: 12 milijardų dolerių (2007 metais)

Partijos įkūrimo metai: 2007

Kapitalą B. Patarkacišvilis susikrovė dešimtajame dešimtmetyje, kai glaudžiai bendradarbiavo su Borisu Berezovskiu. Formaliai Demokratinė susivienijusios Gruzijos partija buvo užregistruota 2007 metų balandį, bet pirmasis steigiamasis suvažiavimas įvyko tik 2008-aisiais – mėnuo iki savo įkūrėjo mirties. Kai 2008 metų vasarį B. Patarkacišvilis staiga mirė Didžiojoje Britanijoje, partija prarado savo politinį svorį.

REKLAMA

Aljansas „Už naują Kosovą“ (Kosovas) – Behgjetas Pacolli

Turtai: 400 milijonų eurų („Forbes“ duomenys)

Partijos įkūrimo metai: 2006

Nuo 1990-ųjų B. Pacolli vadovauja savo kompanijai „Mabetex Group“, kuri specializuojasi statybų srityje ir skandalingai pagarsėjo po 1998 metais Rusijoje jai iškeltos baudžiamosios bylos dėl kyšininkavimo ir pinigų plovimo bylos, 2000 metais iškeltos Šveicarijoje. Aljansas 2010 metų rinkimuose užėmė penktą vietą ir sudarė koaliciją su Demokratine Kosovo partija. Ši koalicija prisidėjo prie to, kad 2011 metais Kosovo prezidento rinkimus laimėjo B. Pacolli.

REKLAMA

„Pirmyn, Italija“ (Italija) – Silvio Berlusconi

Turtai: 7,8 milijardo dolerių („Forbes“ duomenys)

Partijos įkūrimo metai: 1994

S. Berlusconi verslo pagrindą sudarė statybų kompanija, tačiau vėliau italas monopolizavao iš esmės visą šalies žiniasklaidą, įsigijo futbolo komandą „AC Milan“, prekybos centrų tinklą „La Stando“. Vos įkūręs partiją, S. Berlusconi iš karto sugebėjo laimėti parlamento rinkimus ir pirmą kartą tapo Italijos ministru pirmininku (1994–1995 metai). Šį postą užėmė dar du kartus – 2001 ir 2008 metais. Pats S. Berlusconi galiausiai įsivėlė į tikrą skandalų virtinę – korupcija, santykiai su nepilnametėmis prostitutėmis, orgijų vakarėliai...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partija „Gruzijos svajonė“ (Gruzija) – Bidzina Ivanišvilis

Turtai: 5,5 milijardo dolerių (2011 metų „Forbes“ duomenys)

Partijos įkūrimo metai: 2012

Rusijos ir Gruzijos verslininkas B. Ivanišvilis visų pirma žinomas kaip banko „Rossijskij kredit“ įkūrėjas ir vienas iš vadovų. Naujoji partija buvo sukurta kaip opozicija Gruzijos prezidentui Michailui Saakašviliui ir jo valdžiai. Partija triumfavo rinkimuose, o pats milijardierius tapo šalies premjeru.

Krikščionių-liberalų partija (Ukraina) – Leonidas Černovickis

Turtai: 781 milijonas dolerių (2010 metų vertinimai)

Partijos įkūrimo metai: 1995

L. Černovickio turtų pagrindas – grupė „Praveks“, iš kurios atsiskyrė to paties vardo bankas, 2008 metais, krizės išvakarėse, parduotas už 750 milijonų JAV dolerių. 2004 metais su partijos palaikymu L. Černovickis iškėlė savo kandidatūrą į Ukrainos prezidento postą. Surinko tik 1 proc. balsų, tačiau 2006-aisiais laimėjo Kijevo mero rinkimus. Pati partija savarankiškai rinkimuose niekada nedalyvavo, sudarydavo blokus su kitais politiniais judėjimais.

REKLAMA

Palikoto judėjimas (Lenkija) – Januszas Palikotas

Turtai: 2,5 milijono dolerių (apytiksliai 2010 metų duomenys)

Partijos įkūrimo metai: 2010

Savo turtus lenkų verslininkas susikrovė iš prekybos alkoholiu – iš pradžių vynu, o vėliau – stipriaisiais gėrimais. Prieš sukurdamas savo partiją, J. Palikotas jau buvo parlamento narys Donaldo Tusko partijoje. Pasitraukęs iš jos, J. Palikotas 2011 metais su savo judėjimu rinkimuose parodė 10,02 proc. rezultatą (trečia vieta). Tarp partijos siūlomų punktų – tos pačios lyties partnerystė ir marihuanos legalizavimas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų