• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorams – vaikžudystė, teisėjams – nelaimė

Vietoj 16 metų laisvės atėmimo – tik pusketvirtų metų lygtinai, bausmės vykdymą atidedant 3 metams. Taip Klaipėdos apygardos teismas pamalonino Pagėgių seniūnijos Natkiškių kaimo gyventoją Iloną Rojienę (42 m.), daugiavaikę motiną, 5 metus kaltintą penkiamečio sūnelio Luko marinimu badu.

REKLAMA
REKLAMA

Po įvykio – 5 metai

Tokio švelnaus teismo nuosprendžio 8 vaikų motina I. Rojienė sulaukė, nes teismas perkvalifikavo kaltinimą iš tyčinio nužudymo bei sunkaus sveikatos sutrikdymo į netyčinius veiksmus. Įrodymų, kad motina tyčia badu marino du savo vaikus, teismui nepakako. Prokurorė kaltintoja buvo prašiusi I. Rojienę nuteisti kalėti 16 metų.

REKLAMA

Bylos nagrinėjimas po tragedijos, kuri nutiko 2008-ųjų balandį, užtruko ir dėl ilgai lauktų ekspertų išvadų, ieškant tikslios mažylio mirties priežasties, ir dėl kaltinamajai paskirtos psichiatrinės ekspertizės, nes jos advokatas įrodinėjo, kad po šeimos nelaimės esanti labai pablogėjusi I. Rojienės sveikata.

Skurdas neslėgė

Vaikžudės etiketė I. Rojienei grėsė nuo 2008-ųjų balandžio 15-osios, kai jos bute Šilutėje po nakties nebepabudo sūnelis Lukas – gyvybė tyliai užgeso, motinai to nejaučiant. Šiandien berniukui būtų jau 10 metų, jis lankytų mokyklą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors teismo medicinos ekspertai nustatė, kad vaikas mirė nuo išsekimo dėl ilgalaikio badavimo ir jam buvo išsivysčiusi mažakraujystė, motina aiškino, kad sūnaus badu nemarino. Atseit jis, kaip ir kiti jos vaikai, pakankamai pavalgydavęs, augęs prižiūrimas, mylimas. Anot moters, ji visada turėdavusi maisto vaikams – juk net ir kaimynų mergaitę pavalgydindavusi, kai šios tėvai girtaudavę.

I. Rojienė buvo linkusi vis priminti, kad jos sūnelis Lukas buvo patyręs gimdymo traumą, todėl visada buvęs silpnas, labai jautrus, galėjęs sirgti cukralige, nes labai mėgęs cukrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokios versijos I. Rojienė laikėsi nuo pirmos tyrimo dienos, todėl teisme įtikinėjo, jog turi būti išteisinta.

Daugiavaikė motina negalėjo paaiškinti, kodėl nedaug iki mirties kaip tik tomis dienomis trūko ir 11 kilogramų tesvėrusiai jos 4 metų dukrelei. Šią tuoj po broliuko mirties į ligoninę atvežė močiutė. Medikai nustatė, kad mergytė visiškai išsekusi, ir pradėjo gydyti ją reanimacijos skyriuje. Teko perpilti kraują, mergytė nuo anemijos gydyta keletą savaičių. „Taip suserga tik badu ilgai marinami vaikai“, – tąkart teigė medikai.

REKLAMA

Seniūnijos darbuotojai dar pridėjo, kad I. Rojienė ir negalėdavusi deramai rūpintis savo mažyliais, nes mėgdavusi išgerti, laiką leisti su kompanijomis. O skursti negalėjusi – per mėnesį ji, daugiavaikė motina, gaudavusi socialinę išmoką – beveik 3000 litų.

Teismas pasigailėjo

Kaip teisme tikino I. Rojienės advokatas, tyčia savo mažylių jo ginamoji tikrai nemarinusi. Mažiau motinos dėmesio vaikučiai galėję turėti tik todėl, kad tuo metu I. Rojienę buvo užklupusios bėdos. Ką tik palikta draugo, ji likusi viena su savo vaikais. Gyvenusi tokiomis sąlygomis, kad pačiai reikėdavę ir vandens prisinešti, ir būstą krosnimi šildyti. Kartais bute būdavę taip šalta, kad net vanduo užšaldavęs. Anot advokato, jeigu vaikai būtų buvę neprižiūrimi, nemaitinami, tai pirmiausia būtų nuo bado miręs pats jauniausias vaikas, kūdikis, o ne vyresnis berniukas.

REKLAMA

Tačiau apie nepriežiūros pasekmes liudijo medikai, kurie tąkart buvo apžiūrėję namie mirusį mažąjį Luką. Jų tvirtinimu, mažylis buvo utėlėtas, aprengtas nešvariais drabužėliais, o kūnelis liesas – tikras skeletas.

Po sūnelio laidotuvių I. Rojienė su kitais vaikais išsikraustė pas kaime gyvenančią motiną. Vaikus ji tebeaugina pati. Motinai padeda ir vyresnieji vaikai, kurių vyriausiam – 22 metai. Gali būti, kad teismas, skirdamas bausmę, į mažuosius irgi atkreipė dėmesį. Mat jeigu I. Rojienei būtų skirta įkalinimo bausmė, didelę traumą patirtų ir jos vaikai.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų