• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išnagrinėjusi prokurorų pateiktą kasacinį skundą dėl tragišką eismo įvykį sukėlusiam R. Balkūnui paskirtos bausmės, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjų kolegija nusprendė, kad apeliacinės instancijos teismas, perkvalifikuodamas R. Balkūno nusikalstamą veiką, baudžiamąjį įstatymą pritaikė tinkamai. Kasacinį skundą pateikusi prokuratūra LAT siekė įrodyti, kad R. Balkūno atsakomybę turėtų sunkinti apsvaigimas nuo narkotinių medžiagų, todėl už padarytą nusikaltimą turėtų būti skirta griežtesnė – 10 metų laisvės atėmimo – bausmė.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią bausmę buvo paskyręs apylinkės teismas, tačiau Vilniaus apygardos teismas, bylą nagrinėjęs apeliacine instancija, nenustatė fakto, kad R. Balkūnas automobilį vairavo būdamas apsvaigęs nuo narkotikų, ir laisvės atėmimo bausmę sumažino nuo 10 iki 8 metų. Teisėjų kolegija pagal nustatytas aplinkybes konstatavo, kad apeliacinės instancijos teismas pagrįstai R. Bal kūno įvykdytą nusikalstamą veiką perkvalifikavo pagal eismo įvykio metu sukeltus padarinius ir baudžiamąjį įstatymą pritaikė tinkamai. Iš bylos medžiagos LAT matė, kad apeliacinės instancijos teismas ne tik įvertino visus pirmosios instancijos teismo ištirtus ir įvertintus įrodymus, bet ir pats atliko įrodymų tyrimą, siekdamas R. Balkūno nusikalstamos veikos kvalifikavimui reikšmingas aplinkybes ištirti dar išsamiau.

REKLAMA

Teismas  išsireikalavo papildomų dokumentų iš medicinos įstaigų, paskyrė teismo psichiatrijos (narkologinę) ekspertizę. Įvertinęs visus byloje surinktus įrodymus, apeliacinės instancijos teismas padarė išvadą, kad jų nepakanka konstatuoti, jog R. Balkūnas eismo įvykį sukėlė būdamas apsvaigęs nuo psichotropinės medžiagos – metamfetamino.

LAT teisėjų kolegija, skelbdama nutartį,pažymėjo, kad kasacinės instancijos teismas patikrina apskųstus nuosprendžius ir nutartis tik teisės taikymo aspektu. Tai reiškia, kad LAT bylos aplinkybių nenustatinėja, įrodymų nevertina, o tik patikrina, ar nebuvo padaryta esminių BPK reikalavimų pažeidimų, tiriant ir vertinant įrodymus žemesniųjų instancijų teismuose, ar pagal nustatytas aplinkybes tinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų