REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Europos finansų rinkoje netrūksta problemų. Lietuvos finansinių paslaugų rinkoje įvyko Ūkio banko pertvarka, pernai žlugo „Snoro“ bankas, dėl tokios dinamikos atsirado erdvės lizingo rinkoje. Parduodamas investicinis bankas „Finasta“ atveria ne tik naujas galimybes, tačiau kelia ir nemažai klausimų. 

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bankininkystės rinką portalui eversus.lt nušviečia Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA

Anot V. Vasiliausko, didžiųjų bankų veikla nesukuria statiškos situacijos Lietuvos bankų rinkoje, nes jie ne tik plečiasi, bet ir siaurina savo veiklą arba net pasitraukia. 

„Tai yra judantis taikinys. Bankai keičiasi kartu su aplinka. Jie turi judėti paskui savo sektoriaus madas. Jie jaučia, ko klientas tikisi ir nori, todėl juda to link. Idealios būsenos niekada nebus. Viskas bus judėjime. Tai nėra blogai. Pavyzdžiui, kalbant apie Lietuvą, tai „Unicredit“ pasitraukimas yra natūralus žingsnis. Šis sprendimas buvo priimtas centrinėje būstinėje, tai buvo tarptautinės strategijos dalis“, - interviu sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Skandinavijos bankai, kurie užima apie 90 proc. Lietuvos bankų rinkos, pasak V. Vasiliausko, Baltijos šalis laiko „namų rinka“. 

„Yra galimybių, kad ateis naujų žaidėjų, tam Baltijos šalių rinkoje yra atsiradę galimybių. Pavyzdžiui, Latvijoje parduodamas bankas „Citadele“, Lietuvoje – „Snoro“ paskolų portfelis, šio banko antrinės bendrovės. Todėl bus pasikeitimų ir tikimės, kad jie įvyks šiais metais“, - teigia V. Vasiliauskas.

Paklaustas, ką mano apie rusiško kapitalo bankų atėjimą į Lietuvą, Lietuvos banko vadovas nemato problemų ir mano, kad viskas priklauso nuo politinės valios.

„Lietuvos bankui nėra svarbu, kas norėtų dirbti Lietuvoje – britai ar vokiečiai, mes nesame alergiški rusiškam kapitalui ar rusiškiems bankams. XXI amžiuje kalbėti apie kažkokius nacionalinius kapitalo požymius – nerimta. Galiu patvirtinti, kad, pavyzdžiui, „Finasta“ taip pat domisi subjektai iš Rytų. Dėl to nematau jokios problemos. Visiems galioja vienodos taisyklės, kurios yra įtvirtintos bankų įstatyme“, - atskleidžia jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų