REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialios svetainės perliukai: kastruojamos katės, faberžė kiaušiniai, komedijos aktoriai

Šiaulių savivaldybėje pluša net penki viešų ryšių specialistai

Oksana LAURUTYTĖ

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių skyriuje dirba penki specialistai, tačiau savivaldybės interneto svetainėje nauja informacija pasirodo vos kelis kartus per savaitę. „Penkios stiliaus, devynios skyrybos, po kelias kalbos kultūros ir rašybos klaidas“, – peržvelgęs vos vieną visuomenei savivaldybės tinklalapyje patektą informaciją teigė kalbininkas. Nepagarba skaitytojams, abejingumas savo darbui ar neraštingumas klesti Savivaldybės administracijoje? Informacija netiksli ir su klaidomis

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai šalies žmonės rašė Nacionalinį diktantą, po kurio specialistai pateikė išvadą, jog suaugusieji daug raštingesni už moksleivius. Mokinių raštingumas jau tapo valstybės problema, tačiau atrodo, kad raštingumas – ir Šiaulių miesto savivaldybės problema.

REKLAMA

Tokia išvada peršasi perskaičius kai kuriuos savivaldybės tinklalapyje www.siauliai.lt skelbiamus pranešimus. Štai viename paskutiniųjų, kuriame informuojama apie savivaldybės skirtas premijas Šiaulių dramos teatro aktoriams rašoma: „Šiaulių miesto savivaldybė Teatro dienos išvakarėse skyrė dvi premijas Šiaulių dramos aktoriams.“ Komedijos aktoriams premijos gal bus skiriamos kitąmet?

Kas nedirba, tas neklysta – šio teiginio turbūt niekas nepaneigs. Kam nepasitaiko, kad skubant neįsiveltų apmaudžių klaidų. Tačiau užsukus į savivaldybės interneto svetainę atrodo, kad čia klesti didesnis noras formaliai teikti informaciją, o ne išties tiksliai ir raštingai informuoti žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo 4-ąją svetainėje buvo išplatinta informacija apie Šiauliuose kuriamą Velykų miestelį, tačiau ji pateikta taip, kad visiškai neaišku, nei kam ji skirta, nei ką ja norėta pasakyti. „Penkios stiliaus, devynios skyrybos, po kelias kalbos kultūros ir rašybos klaidas“, – akį užmetęs į pateiktą informaciją teigė kalbininkas.

Pateiktoje iliustracijoje matyti, kad Velykų miestelyje prekybininkai kaip kiaušiniai skaičiuojami vienetais, o šventės metu žadamas „kiaušinių ir netik“ ridenimas... Įdomu, ką dar ketino ridinėti per Velykas informacijos rengėjai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informacijoje teigiama, kad metaliniai kiaušiniai „būtų puošiami įstaigų ir organizacijų priemonėmis, faberžė (pranc. faberge) stiliumi“. Legendiniai juvelyro P. C. Faberge kurti kiaušiniai buvo inkrustuojami brangakmeniais...

Balandžio antrąją tinklalapyje skelbta informacija dėl kačių sterilizacijos. Joje teigiama, kad „bus nemokamai sterilizuojamos, kastruojamos katės“. Kastruojami juk būna katinai, o ne katės.

Reikalinga informacija miestiečiams nepateikiama

Šį mėnesį Šiaulių miesto savivaldybės administracijos tinklalapyje visuomenei pateikti vos keli informaciniai pranešimai apie įvykius savivaldybėje. Viename jų pranešama apie pavojų keliančius varveklius, kituose dviejuose – apie miesto mero sveikinimą ir folkloro šventę. Nejau mieste daugiau nieko nevyksta? Viešųjų ryšių skyriuje dirba penki specialistai, tačiau ar administracijai rūpi, kad šiauliečius pasiektų informacija apie sprendimus ir įvykius iš pirmų lūpų?

REKLAMA

Iš skurdžios informacijos savivaldybės interneto svetainėje atrodo, kad patogiau yra virti savo sultyse ir nieko, kas vyksta ar kas nuspręsta, neviešinti. Ši privilegija „atiduota“ žiniasklaidos priemonėms, kurios ir stengiasi suteikti šiauliečiams kiek galima daugiau informacijos.

Praėjusį mėnesį „Šiauliai plius“ sulaukė galybės susirūpinusių žmonių skambučių dėl miesto parke kertamų medžių. Kai kertamas medis, jautriam žmogui visada skauda širdį. Kodėl miesto valdininkai nepasirūpino informuoti gyventojų, kodėl medžiai kertami?

REKLAMA

Pernai Šiaulių miesto politikai pritarė, kad centriniame miesto parke būtų įrengtas nuotykių parkas, kuriame turi būti įrengtos įvairaus sudėtingumo laipiojimo trasos. Verslininkai iš Alytaus pažadėjo miestiečiams pramogų, tačiau kol kas šiauliečiams plyšta iš skausmo širdys.

Ar valdininkams nebūtina informuoti miesto žmonių, kad pramogų parkui įrengti nukirsti vos keli medžiai? Kiti nukirsti todėl, kad buvo atlikta parko želdinių inventorizacija, kurios metu nustatyta, kad per daugelį metų atsirado daug prastos būklės bei nepageidaujamų rūšių medžių. Tiesa, numatyti ne tik kirtimo, bet ir parko atsodinimo darbai, tad parkas gyvuos. Apie tai irgi nepranešta...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra gėda“

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių skyriaus nuostatuose yra nurodyta, kad skyrius turi užtikrinti Savivaldybės veiklos viešumą, informuoti visuomenę apie Savivaldybės veiklą. Dar skyrius privalo vykdyti viešosios valstybinės kalbos vartojimo ir taisyklingumo kontrolę Šiaulių miesto savivaldybės teritorijoje ir visuomenės kalbos kultūrai ugdyti. Ar nevertėtų pasirūpinti kalbos kultūra pačioje Savivaldybėje?

Skyrius yra tiesiogiai pavaldus Savivaldybės administracijos direktoriui. „Atsiprašau. Iš tiesų rimtai kalbu. Esu baigęs J. Janonio mokyklą ir lietuvių kalbos ten mane gerai išmokė, labai vertinu lietuvių kalbą, jos taisyklingumą. Pakoreguosiu problemą“, – teigė Administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Vingras.

REKLAMA

Jo teigimu, bus protokoliškai nurodyta, kad dedant informaciją į interneto svetainę ji būtų suderinta su Savivaldybės administracijos kalbininke Aušrine Rinkevičiene.

„Tai yra gėda, pasakysiu tiesiai. Belieka atsiprašyt ir dėt tašką“, – teigė pašnekovas.

V. Vingras sakė sutinkantis, kad viešame savivaldybės interneto puslapyje turi būti talpinama daugiau informacijos apie skyrių veiklą. „Čia svarbi skyrių vadovų iniciatyva. Vieni vadovai turi tokį supratimą, kad reikia skelbti informaciją, kiti – ne. Nemenkindamas institucijos tai konstatuoju“, – sakė pavaduotojas.

Savivaldybė ketina atnaujinti interneto svetainę, įgyvendindama projektą „E demokratija“. Pinigai projektui finansuoti jau keliauja, o jį įgyvendinus svetainėje atsiras visos rubrikos, kurios privalo būti baziniame modelyje, bus ir daugiau rubrikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų