REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką, kada, kaip valgyti, jeigu nebūtinai galvojate apie sportines pergales? Sveika mityba aktuali daugeliui. Informacijos apie tai, kas tinka sportininkas ir savo malonumui sportuojantiems, viešoje erdvėje tikrai pakanka. Tačiau mes nusprendėme, kad puiki ir autoritetinga konsultatntė šioje srityje gali būti Rasa Troup.

REKLAMA
REKLAMA

Tegul Rasa pati kalba už save: ”Lietuvoje mane gal kai kas atsimena kaip Rasą Michniovaitę. Dabar aš esu 2 vaikų mama, olimpietė, 3000 m kliūtinio bėgimo Lietuvos rekordininkė (9.30,21 min.), sporto mitybos specialistė, aktyvaus gyvenimo stiliaus propaguotoja. Kai buvau jauna sportininkė, neturėjau pakankamai informacijos apie mitybą ir sporto mitybą, kartais laikiausi kvailiausių dietų, kurios labai įtakojo mano sportininkės karjerą. Kaip sporto mitybininkė turiu savo verslą (su juo galite susipažinti www.rasatroup.com), dirbu su Minesotos universiteto sportininkais ir valgymo sutrikimų klinikoje. Mano pacientai yra įvairiausio amžiaus ir gebėjimų žmonės: nuo žmogaus, kuris bando pradėti sportuoti ir bando įveikti savo pirmąjį bėgimą iki olimpinio čempiono.

REKLAMA

Noriu padėkoti Evaldui Martinkai už jo darbą propaguojant aktyvų gyvenimo stilių/būdą Lietuvoje ir už tai, kad pakvietėte mane pasidalinti žiniomis. Nors esu toli nuo Lietuvos, labai domiuosi ir džiaugiuosi Lietuvos sportu ir Lietuva”.

Rasa mums pateikė itin daug informacijos (beje, jei turite konkrečių klausimų – rašykite, mes klausimus jai perduosime ir lauksime atsakymų), tad artimiausiu metu šioje interneto svetainėje pateiksime vienos pajėgiausių šalies vidutinių nuotolių bėgikių patarimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji situacija: sportuoti bando žmogus, turintis keletą nereikalingų kilogramų. Turbūt dažnas pats sau pripažins, kad norėtų būti lieknesnis, kad norėtų atsikratyti viršsvorio. Ką rekomenduoja Rasa Troup?

- Labai svarbu kreipti dėmesį ne į tai, ko nereikia valgyti, o į tai – kaip reikėtų patobulinti savo mitybą, kaip valgyti visus maisto produktus su saiku ir klausytis savo kūno. Didžiausia klaida mityboje yra skirstyti maistą į “gerą” ir “blogą”, “baltą” ir “juodą”, “galima” ir “negalima”, nes tai sukuria karą su maistu. Maistas pavirsta ne kuru, savotiškais degalais tavo kūnui, o kažkuo blogo ar gero. Pagalvokite, kaip jūs jaučiatės, kai jums pasako, kad negalima gerti vandens ar valgyti maisto, nes po tam tikro laiko reikės daryti kraujo tyrimą? Jūsų smegenys automatiškai pradeda galvoti apie maistą ir vandenį. Tad jei Jūs sukuriate sąrašą maisto, kurio negalite valgyti, jūsų mintys ir smegenys galvos kaip tik apie tuos maisto produktus. Jūs galite tų maisto produktų, kurie yra “blogi”, nevalgyti, bet jei tik paragaujate “blogo” maisto – jūs automatiškai nesijaučiate gerai, nes sulaužėte taisyklę, kurią pats sukūrėte. Kartais tik paragavimas “blogo” maisto gali sukelti persivalgymą, ir vėl priversti laikytis naujų taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei jums reikia numesti kelis kilogramus, tai reikia patobulinti makromedžiagų balansą savo mityboje: tai yra labai individualu ir priklauso nuo konkretaus žmogaus.

Dažnai mokau savo pacientus, kurie nori numesti svorio, apie minimalias žinias ir savotišką išprusimą: savo sesijose suteikus jiems informacijos apie gerus “blogus”, kuriuos rašo mitybos ir “fitneso” specialistai, gerus internetinius puslapius. Labai prašau savo pacientų kritiškai įvertinti su mityba susietą informaciją laikraščiuose, žurnaluose, nes dažnai pastebiu daug mitybos mitų, negeros, neteisingos ir net žalingos informacijos, kuri daugiau pakenkia žmonėms nei pagelbėja.

REKLAMA

Esmė tokia: visi maisto produktai yra legalūs. Tik reikia žinoti saiką, ir patiems sau nuspręsti, kas yra saikas jūsų kūnui. Tai ne dieta, tai yra – gyvenimo būdas. Nelabai mėgstu vartoti žodį “dieta”, nes apie 96-98% žmonių, kurie laikosi dietų, vėl priauga svorio. Reikia keisti gyvenimo būdą, o ne laikytis įvairiausių dietų.

Reikia įsisąmoninti, kad organizmui sveika valgyti kas 2-4 valandas, reikia subalansuoti pagrindines maisto grupes (pavyzdžiui, jei žmogus nori numesti svorio, aš galiu sudaryti pusryčių, pietų, vakarienės pavyzdžius, kur pusė lėkštės yra daržovių, ketvirtadalis – grūdinių produktų ir ketvirtadalis – baltyminių produktų ir taip pat porcija riebalų). Tik prašau, nepritaikyti tai sau iš karto, nes tai yra gana individualu ir ne visiems tai tinka.

Ir vienas iš pagrindinių dalykų yra pradėti klausytis savo kūno ir žinoti, kada tu esi fiziškai alkanas, o kada – emociškai alkanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų