REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švarūs namai – geresnis gyvenimas (II)

Ne tik fengšui specialistai, bet ir psichologai pripažįsta: švarūs, tvarkingi ir patogūs namai – tai bene pirmas žingsnis į sėkmingą gyvenimą. Ir jei vieniems tvarkytis namuose įprasta kasdien, kiti švarinimosi procedūras atidėlioja kaip sunkų ir mažai malonumo teikiantį darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Testas: Ar netvarka namuose jau tapo problema?

Mokslininkai įrodė tai, kas įvairiose kultūrose jau seniai nebe paslaptis: netvarka namuose gali tapti rimtų ligų priežastimi. Ir jei prieš keletą šimtmečių mūsų protėviams apsileidimas ir nevalyvumas grėsė cholera, dizenterija ir kitomis baisiomis ligomis, tai pastaruoju metu nesutvarkyta namų erdvė labiau stumia į kur kas populiaresnę šiomis dienomis depresiją.

REKLAMA

Fengšui specialistai skuba šiam teiginiui pritarti: jei susikaupęs šlamštas ir ne vietoje išmėtyti daiktai trukdys energijos tėkmei jūsų bute – gero nelaukite.

Tik kaip žinoti, kada namuose – tik lengva kūrybinė netvarka, o kada – jau visiškas chaosas?

Atsakykite į šiuos klausimus „Taip“ arba „Ne“ ir sužinosite, ar netvarka jau spėjo pakenkti jūsų asmeniniam gyvenimui.

1. Ar pagalvoju apie tokias paprastas namų tvarkymo užduotis, kaip grindų plovimas, dulkių valymas, apima neviltis?

REKLAMA
REKLAMA

2. Kad ir kiek besitvarkytumėte namuose, rezultatas jūsų netenkina ir akimirksniu vėl įsivyrauja netvarka?

3. Ar teko bent keletą kartų per pastarąjį pusmetį susigėsti, kai kam nors netikėtai užsukus į svečius kambariai atrodė tikrai siaubingai?

4. Ar namuose jaučiatės prasčiau nei kurioje nors kitoje vietoje?

5. Ar turite polinkį pirkti daiktų atsargas, apie kurias vėliau pamirštate ir nepasinaudojate?

6. Ar teko kada įsigyti tokį patį daiktą, kokį jau turite, vien todėl, kad apie namuose esantįjį pamiršote arba jo neradote?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Ar kas nors iš jūsų namiškių nuolat reiškia nepasitenkinimą dėl netvarkos?

8. Ar besitvarkant namuose tenka karštligiškai šokinėti nuo vienos užduoties prie kitos ir nė vienos nepabaigti iki galo?

9. Ar jus lengva atitraukti nuo namų ruošos net ir menkiausiomis nereikšmingomis smulkmenomis?

10. Ar pradėjusi tvarkytis jau iš anksto galvojate, kad netrukus viskas vėl bus suversta?

11. Ar jūsų namuose gausu sulaužytų, sudužusių, įplyšusių daiktų, atidėtų tiems laikams, kada turėsite laiko juos pataisyti, suklijuoti, susiūti?

REKLAMA

12. Ar jaučiate nepasitenkinimą dėl namuose esančios tvarkos ir manote, kad tik tokio gyvenimo nusipelnei?

13. Ar namuose dažniau jaučiate stoką nei pilnatvę?

14. Ar jums sunku apsispręsti, kuriuos daiktus jau galima išmesti, o kurių – dar ne?

15. Ar šaldytuve nuolat kaupiate ilgai negendančio maisto atsargas, kurias vis dėlto vėliau tenka išmesti?

16. Ar kaupiate namuose produktų pakuotes, panaudotus vienkartinius krepšelius, dovanų maišelius ir vyniojamąjį popierių vien tam, kad galbūt kada nors šiuos daiktus galėsite panaudoti dar kartą?

REKLAMA

0–1 „Taip“: arba esate prisiekusi pedantė, kas laikoma irgi savotiška liga, arba atsakinėdama įklausimus buvote nesąžininga.

Jei „Taip“ atsakėte į 2 ir daugiau klausimų: jūsų namuose – ideali tvarka. Patikėkite, daugelis tinginukių jums pavydi!

Jei „Taip“ atsakėte į daugiau nei 4 klausimus, akivaizdu, kad netvarka jūsų namuose jau kelia grėsmę gyvenimo kokybei.

Jei „Taip“ atsakėte į 8 klausimus ir daugiau, galima spėti, jog didžiausia jūsų problema – nesistemingumas. Tvarkytis norėtumėte, bet nelabai žinote, nuo ko pradėti ir kaip padaryti, kad tvarka išliktų nors kiek ilgiau. Pamėginkite susidaryti tikslų darbų planą ar sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei „Taip“ atsakėte į daugiau nei 12 klausimų, netvarka gali virsti sveikatos problema, mat jus nuolat persekioja nepasitenkinimas savimi bei aplinka, stresas.

Tvarkymasis kaip meditacijos forma

Tikriausiai ne kartą teko pajusti, kad jei labai supykusi, nerimaudama ar liūdėdama kibote į tvarkyti kambarių – mintys beregint nušviesėdavo, nuo nemalonių išgyvenimų persiorientuodavote prie poreikio švarinti ir gražinti savo aplinką. Ne taip jau retai prieinama prie paradoksalios išvados: kambarių ar aplinkos tvarkymas – pati geriausia meditacijos forma!

REKLAMA

Dėl ko nors nerimaujate? Imkitės darbų, kuriuos galite atlikti „autopilotu“: nuvalyti dulkes, ištraukti iš stalčiaus ir iš naujo dailiai perdėlioti daiktus, surūšiuoti knygas lentynoje abėcėlės tvarka. Tokie veiksmai ramina įsišėlusias neigiamas emocijas, suteikia pastovumo, leidžia vėl pajusti pagrindą po kojomis.

Jūs supykusi? Padės fizinė veikla: galite valyti langus, trinti šepečiu grindis, šveisti vonią ar unitazą. Kuo švaresni jūsų namai – tuo mažiau purvo ir jūsų galvoje!

Pavargote nuo pilko gyvenimo? Imkitės permainų! Įgyvendinkite neįprastus sumanymus, padarykite savo aplinką linksmesnę. Keiskite namų aksesuarus, įsigykite ar pasigaminkite neįprastų, smagių, šmaikščių daiktų, kurie jūsų kasdienybei įpūs naujų vėjų!

REKLAMA

Užpuolė stresas, mintyse – chaosas? Pradėkite nuo spintų. Išmeskite viską, kas nereikalinga. Kartu su senais džinsais ir nebedėvimu paltu iš jūsų gyvenimo išlėks jausmų chaosas, užleisdamas vietą išmintingesniems sprendimams. Akivaizdu – kas sena ir nebereikalinga, paprasčiausiai trukdo įsileisti į gyvenimą tai, ko jums iš tikrųjų reikia.

Lauk šlamštą!

Labai dažnai mums patinka save apgaudinėti, esą nereikalingi daiktai privalo gulėti savo vietoje ir sulaukti dienos, kada jie pravers. Iš tiesų beveik šimtu procentų galima garantuoti, kad jų niekada neprireiks. O užsigulėję nereikalingi daiktai ilgainiui okupuoja nemenką dalį namų erdvės, tvarkytis tampa sunkiau, galiausiai nutinka taip, kad nebelieka vietos patogiai pasidėti tikrai reikalingiems ir dažnai naudojamiems daiktams!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Tvarką darykite nuosekliai, o nereikalingų daiktų atsikratykite po truputį. Pavyzdžiui, vieną vakarą užsibrėžkite sutvarkyti spintą, o ne visus namus.

• Jei keletą metų daiktas išgulėjo nė karto nenaudotas, drąsiai galite jį mesti lauk, nes jis tikrai jums nereikalingas. Niekada savęs neklauskite: „O gal dar prireiks?“ Atsakymas dažniausiai bus: „Galbūt.“ Taigi, jeigu nutarėte išmesti daiktą – nebesvarstykite. Po poros dienų nė neprisiminsite, kad tokį daiktą turėjote.

• Nepirkite to, kas nereikalinga. Įsigalėjus vartotojiškumui daugelis žmonių neatsispiria pagundai pirkti daiktus, kurie jau iš anksto pasmerkti tapti šlamštu.

REKLAMA

• Jums sunku išmesti drabužius ar batus, kurie, jūsų akimis, dar visai tinkami, nors jų pati nenešiojate? Atiduokite juos tiems, kam labiau reikia. Taip atliksite gerą darbą ir atlaisvinsite vietos spintoje.

Įdarbinkite chemiją

Nors natūralios priemonės – jūsų sveikatą ir aplinką tausojantis pasirinkimas, kartais vis dėlto verta griebtis ir stipresnių cheminių priemonių. Taip patogiau išvalyti kai kurias itin sunkiai pašalinamas dėmes, nešvarumus. Tik, pasirodo, ir stipriausi chemikalai ne visada suveikia.

Pažįstama situacija? Po ranka – 5 rūšių valymo priemonės, bet nė viena jų neišvalo raudonojo vyno dėmės iš jūsų kilimo, nors klūpėdama šiūruojate jau visą pusvalandį. Sustokite, minutėlę atsikvėpkite ir... dar kartą įdėmiai perskaitykite visų šių valiklių instrukcijas. Ar tikrai naudojate juos taip, kaip nurodyta?

REKLAMA

Nustebtumėte sužinojusi, kiek daug žmonių įvairias buitinės chemijos priemones naudoja „iš akies“, nesilaikydami nei koncentracijos nurodymų, nei naudojimo instrukcijos. Rezultatas – arba priemonė sugadina paviršių ar audinį, arba neįveikia to, ką turėtų nuvalyti.

Taigi, apsišarvuokite kantrybe ir dabar pamėginkite daryti viską taip, kaip nurodyta instrukcijoje. Reikia užpurškus priemonės palaukti 10 min.? Taip ir padarykite! Dėmę apdorojus valikliu audinį pamirkyti? Būtent! Tai daug lengviau, nei iškart grūsti į skalbyklę, o vėliau įsitikinti, kad dėmė niekur nedingo ir desperatiškai trinti ūkiško muilo gabalu. Nepatingėkite skaityti produktų etikečių ir leiskite chemijai dirbti savo darbą!

Pirmoji straipsnio dalis:

Švarūs namai – geresnis gyvenimas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų