REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Telefono būdelės neišvengiamai patenka į tradicinių raudonųjų Jungtinės Karalystės simbolių trejetuką. Nors paplitusios daugelyje pasaulio šalių, jos, kaip ir autobusai bei pašto dėžutės, visų pirma asocijuojasi su britišku įvaizdžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Tie, kas nors kartą matė nors vieną „Doctor Who“ seriją, gerai žino, kaip atrodo mėlynos policijos būdelės. Raudonos arba mėlynos būdelės būdavo naudojamos policininkų, viduje įtaisytas telefonas leisdavo susisiekti su stoties viršininku, taip pat didesnėse būdelėse užtekdavo vietos darbo stalui, ugnies gesintuvui, elektriniam šildytuvui ir pan. Kaip bebūtų keista, kai kurios modernizuotos būdelės tebenaudojamos iki mūsų dienų, nors didžioji dauguma jų panaikintos (arba panaudotos komercijai, pavyzdžiui, kaip kavos parduotuvėlės) atsiradus nešiojamiems telefonams ar radijo imtuvams. Šios mini policijos stotelės tapo savotiškomis telefono būdelių pirmtakėmis.

REKLAMA

1920m., kai policijai nebeliko poreikio turėti savo susisiekimui skirtas būdeles, valstybinio pašto nurodymu pastatyta pirmoji telefono būdelė visuomeniniam naudojimui. K1 (Kiosk No1) nesulaukė didelio populiarumo ir po keleto metų paskebltą dizaino konkursą laimėjo seras Giles Gilbert Scott. Jo sukurta medinė telefono būdelė pateisino kritikų komisijos lūkesčius (vienas pavyzdys vis dar išlikęs prie įėjimo į Karališkąją Akademiją) ir vėliau iš ketaus imtos gaminti raudonos telefono būdelės (pats autorius siūlė sidabro spalvą su žaliai mėlynu interjeru), raudoną spalvą pasirinkus todėl, kad ji lengviausiai pastebima.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau dar keletas telefono būdelių modelių išlaikė panašų dizainą, bet praplėtė paskirtį – kai kurios buvo gaminamos taip, kad jas būtų nesudėtinga reikalui esant išmontuoti (K5 modelis), kitose įtaisytas pašto ženklų pardavimo automatas (K4 modelis).

Populiariausias modelis, paplitęs ne tik Londone, bet visame krašte – K6. Šis modelis sukurtas pažymėti karaliaus GeorgeV sidabrinį jubiliejų. Tūkstančiai žmonių įdarbinti miestuose ir kaimuose tam, kad visur atsirastų raudonosios telefono būdelės. Nors šiuo metu jos laikomos britų simboliu, tada raudona spalva nebuvo tokio priimtina ir pasiūlytas dizainas daugelyje vietų susilaukė pasipriešinimo. Ironiška, tačiau net ten, kur vietinių reikalavimų būdelės buvo nudažytas pilkai, kad negadintų kraštovaizdžio, laikui bėgant visgi sugrįžta prie raudonos spalvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima teigti, kad privatizacija ir British Telecom atėjimas tapo pabaigos pradžia tradicinėms telefono būdelėms. Jas ėmė keisti modelis KX100 – šiuolaikinio dizaino, bet ne itin patrauklios stiklinės būdelės su pilkais rėmais. Tradicinės būdelės pateko į valstybės saugomų objektų sąrašą, buvo išparduotos arba panaudotos meno tikslais.

Kur žmonės naudoja nusipirktas telefono būdeles? Įvairiausiems sumanymams įgyvendinti! Bute – vietoje dušo kabinos, baruose visame pasaulyje savininkai pasistato telefono būdeles, taip sukurdami nostalgišką britų stilių interjere, o daugelis valstybei priklausančių įstaigų Jungtinėje Karalystėje panaudojo jas bibliotekose bei meno galerijose.

REKLAMA

2012m. British Telecom patvirtino, kad šalyje tebestovi apie 11 tūkst. tradicinių raudonų telefono būdelių. Norėdami savo akimis pamatyti daugiau retų senųjų telefono būdelių, turėtumėte apsilankyti istorinių pastatų muziejuje Bromsgrove mieste (Worcestershire) – Avoncroft Museum of Historic Buildings.

Norintiems nusipirkti atrestauruotą telefono būdelę ir papuošti savo namus ar interjerą, teks pakloti daugiau apie tris tūkstančius svarų. Puslapyje eurocosm.com būdelė be interjero priedų su pristatymu JK kainuoja £3404.20, nors pasidairę eBay rastumėte ir šiek tiek pigesnių variantų.

REKLAMA

Vienas garsiausių žmonių, sumokėjęs bene didžiausią sumą už telefono būdelę – atlikėjas Tom Jones, sumokėjęs £50,000, kad būdelė būtų atgabenta į jo vilą Los Andžele. Tai buvo ne šiaip sau įgeidis – būtent toje telefono būdelėje jaunasis T. Jones skambindavo savo panelėms, čia jis praleido daug laiko šnekučiuodamasis su būsimąja žmona Linda ir tą patį telefono ragelį laikydamas rankoje išgirdo, kad tapo tėvu. Nenuostabu, jog sentimentų apimtas vyras nepagailėjo apvalios sumos, kad iš Velso sena telefono būdelė atkeliautų į jai paruoštą vietą šalia atlikėjo baseino namuose Kalifornijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų