REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažno šiauliečio, gyvenančio daugiabutyje, poilsis namuose priklauso ir nuo kaimynų. Juk dažnai tenka išgirsti, kaip žmonės skundžiasi prasta savijauta dėl ryte, vakare ar naktį kaimynų keliamo triukšmo. Atrodytų, kad reikia kreiptis į policiją, tačiau ši ne visada yra pajėgi padėti. Gyventojai piktinasi, kad kaimynų keliamas triukšmas - nesuvaldoma problema. Anot jų – mažiausiai poilsio namuose tenka vakaro arba nakties metu, ypač savaitgaliais, kai kaimynai rengia vakarėlius namuose. Tačiau vakarėliai nėra vienintelė problema. Kaimynų verkiantys kūdikiai, garsiai leidžiama muzika arba televizorius, įvairūs klyksmai taip pat drumsčia po darbo dienos arba savaitės užtarnautą poilsį. „Ką daryti?“ - klausia daugiabučių gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Baudžia tik naktinius triukšmautojus

Policija gali bausti tik tuos gyventojus, kurie kelia triukšmą nuo 18.00 iki 6.00 val.“, - sako Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus viešųjų ryšių poskyrio vyresnioji specialistė Gailutė Smagriūnienė. Šis laikas yra padalytas į dvi grupes: vakaro - nuo 18.00 iki 22.00val., ir nakties - nuo 22.00 iki 6.00 val. Tačiau, kaip tvirtina G. Smagriūnienė, tai skirtumo nesudaro: „Visas šis laikas yra traktuojamas kaip gyventojų ramybės laikas. Triukšmo kėlimas, tai yra šauksmų, švilpimo, garsaus dainavimo, muzikos instrumentų bei kitų garsinių aparatų naudojimas ir kiti triukšmą keliantys veiksmai vakaro ir nakties metu, yra traktuojamas kaip viešosios erdvės pažeidimas“, - aiškina G. Smagriūnienė. Ji perspėja, kad policija už tai numato administracines nuobaudas: įspėjimą arba baudą iki 300 litų. Už pakartotinį pažeidimą – nuo 300 iki 1000 litų piniginę baudą. Tačiau, tai gyventojų neguodžia. Esą dažnai triukšmas keliamas dienos metu arba dar blogiau – anksti ryte. „Tokių dieninių triukšmadarių įstatymas bausti nenumato“, - sako G. Smagriūnienė.

REKLAMA

Triukšmą galima išmatuoti

Šiaulių visuomenės sveikatos centras gyventojams teikia nemokamą paslaugą – matuoja kaimynystėje kylantį triukšmą, o jo sukėlėjus įpareigoja nustoti triukšmauti. Tačiau, pagal galiojančius įstatymus, yra matuojamas tik stacionarių triukšmo šaltinių keliamas triukšmas – kaimynų sukeltas triukšmas nėra matuojamas. „Stacionarus triukšmo šaltinis gali būti name veikiantis komercinės paskirties objektas – autoservisas, parduotuvė, kavinė ir taip toliau“, - sako Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Josana Butkuvienė. „Nei verkiantys kaimynų vaikai, nei jų leidžiama muzika, nei futbolo rungtynių žiūrėjimas nėra stacionarus triukšmo šaltinis. Kaimynai, kaip fiziniai asmenys, gali vieną kartą patriukšmauti ir viskas. Tai nėra traktuojama kaip nuolatinis triukšmas“, - sako J. Butkuvienė. „Gyventojai gali skųsti tik juridinius asmenis, tai yra įstaigas ar įmones, kurios neduoda ramybės gyventi namuose. Gavus skundą, visuomenės sveikatos centro specialistai vyksta į vietą ir įvertina, ar skundas yra pagrįstas. Jei užfiksuojami pažeidimai, įmonei ar įstaigai yra skiriamas nurodymas per tam tikrą laiką triukšmo šaltinį pašalinti’, - dėsto skyriaus vedėja.

Mindaugas JANULIONIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų