REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma zoologijos sodų yra saugūs. Kiekvienais metais jie sulaukia milijonų lankytojų, kurių didelę dalį sudaro vaikai. Tačiau nereikėtų būti įsitikinusiems, kad jie yra visiškai saugūs laikydami šimtus mėsėdžių, gyvačių ir kitus tonas sveriančius gyvūnus.

REKLAMA
REKLAMA

Listverse.com pateikia sąrašą atvejų, kurie turėtų patvirtinti, kad liūtai, tigrai, lokiai ir kt. tiesiog turėtų gyventi laisvėje.

REKLAMA

 

10. Poliarinis lokys Binky (1994)

Australų turistė Kathryn Warburton gavo daugiau nei norėjo, kai perlipo dvi apsaugines tvoreles, kad nusifotografuotų su Binky, beveik 600 kilogramų sveriančiu poliariniu lokiu. Lokys greit iškišo galvą pro narvo virbus ir griebė turistę. Mergina atsipirko lūžusia koja ir plėštinėmis žaizdomis tik dėl greitos zoologijos sodo lankytojų reakcijos – jie ėmė mušti lokį lazdomis ir privertė paleisti grobį. Vos po pusantro mėnesio lokys sužalojo girtą paauglį turistą – vaikinui buvo sumaitota koja. Nepaisant tokių atvejų, Binky yra sodo įžymybė, o jo atvaizdas puikuojasi ant zoologijos sodo prekių.

REKLAMA
REKLAMA

9. Tapyras Melody (1998)

Tapyras yra gana keistas į kiaulę panašus gyvūnas, sutinkamas Centrinėje ir Pietų Amerikoje bei tam tikrose Azijos dalyse. 1998 m. lapkričio 27-osios rytą zoologijos sodo prižiūrėtoja Lisa Morehead maitino malajietišką tapyrą (jauną motiną su aptvare laikomu 2 mėnesių jaunikliu), o gyvūnas staiga įkando moteriai į kairę ranką. L. Morehead kovos su gyvūnu rezultatai – sužalotas veidas, daug vidinių sužalojimų (perdurtas plautis) ir prarasta ranka.

8. Daug vilkų (1996)

Vilkų centro parodos organizatoriai prižiūrėti penkis pilkuosius vilkus ir vykdyti edukacinę programą lankytojams pasamdė laukinės gamtos biologę 24 metų Patricią Wyman. Prieš užpuolimą ji aptvare buvo tik du kartus – vieną kartą su instruktoriumi, kitą – pamaitinti gyvūnus. Visi darbuotojai manė, kad vilkai yra labai kuklūs ir visuomet laikosi atstumo nuo žmonių, kurie įžengia į jų teritoriją. Nors niekas nematė užpuolimo, manoma, kad Patricia galėjo paslysti ir taip sužadinti grobuoniškus vilkų instinktus. Aptvare buvo rastas nuogas ir sukandžiotas merginos lavonas, nuo jos rankų ir kojų buvo atplėšti gabalėliai mėsos. Vilkai buvo užmigdyti ir tikrinami dėl pasiutligės; testai buvo neigiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Didžioji panda Gu Gu (2006/2007/2009)

Niekas negalėtų paneigti pandų meilumo – jos dažnai laikomos mieliausiais gyvūnais žemėje. Tačiau pandos taip pat turi labai galingus žandikaulius ir tai gali patvirtinti trys Beijing zoologijos sodo lankytojai. Pirmasis nelaimėlis, neblaivus 35 metų Zhang Xinyan, įšoko į pandos aptvarą, kad galėtų apsikabinti su daugiau nei 100 kilogramų sveriančiu gyvūnu. Už tokį įžūlų elgesį jam buvo apkandžiotos kojos. Antrasis lankytojas, penkiolikmetis Li Xitao, susidūrė su panda, kai ji buvo maitinama. Vaikinas buvo užpultas ir apkandžiotas taip, kad tose kojų vietose, kur panda iškando mėsą, buvo matyti kaulas. 2009 metais į Pandos aptvarką įšoko vyriškis, vardu Zhang. Jis norėjo paimti vaiko numestą žaislą. Panda vėl puolė kojas. Zoologijos sodo darbuotojai turėjo panaudoti įrankius, kad atvertų gyvūno žandikaulius.

REKLAMA

6. Dramblys Mila (2012)

Mila buvo 39 metų afrikietiškas dramblys, kuris 3 dešimtmečius džiugino žiūrovus cirke. Pagal laikiną susitarimą Milla keleriems metams buvo patalpinta Franklin zoologijos sode (Naujoji Zelandija); zoologijos sodo vadovė turėjo planų perkelti Milla į prieglaudą Kalifornijoje. Galbūt dėl cirke patirtos traumos Milla straubliu sutraiškė 42 metų prižiūrėtoją.

5. Gorila Jabari (2004)

Jabari buvo 13 metų amžiaus vakarų žemumų gorila, laikoma aptvare, kurį juosia 5 metrų aukščio tvora. Tariamai vaikų suerzintas gyvūnas perlipo tvorą ir puolė. Daugiau nei 150 kilogramų sverianti gorila užpuolė 4 žmones, įskaitant 26 metų Keishą Heard ir jos trejų metų sūnų Riversą. Jabari apkandžiojo vaiko galvą ir krūtine. Visos aukos išgyveno, o gorilą nušovė atskubėję policininkai.

REKLAMA

4. Liūtas Nyanga (2012)

Dėl darbuotojų trūkumo į pensiją išėjęs Joe Ramonetha grįžo prižiūrėti liūtų Parys Zoo fermoje – veisimo vietovėje, priklausančioje Johanesburgo zoologijos sodui. Jis jau buvo įėjęs į aptvare esantį koridorių, į kurį gyvūnai paprastai negali įeiti, kai susidūrė su liūte Nyanga. Išgirdę jo riksmus kiti darbuotojai atbėgo netrukus, tačiau padėti niekuo nebegalėjo – liūtė buvo perkandusi darbuotojai gerklę. Nyanga gyvybės buvo pasigailėta, netrukus ji išsiųsta į prieglaudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Orka Tilikum (2010)

Apie 6000 tūkst. kilogramų sveriantis Tilikum yra didžiausia nelaisvėje laikoma orka, kuri dydžiu prilygsta suaugusiam afrikietiškam drambliui. Ji buvo sugauta 1983 m. prie Islandijos krantų ir laikoma Kanadoje. Nors orka buvo treniruota, prižiūrėtojams neleidžiama atsidurti su ja vandenyje vien dėl jos dydžio. 1991 m. jauna trenerė Keltie Byrne įkrito į vandens rezervuarą, kuriame buvo Tilikum ir dar du banginiai. Trys orkos „žaidė“ su mergina, kol ši paskendo. Po metų Tilikum buvo perkelta į Sea World Orlando, kur incidentų nebuvo iki 1999, kol lankytojas Danielis Dukesas paslapčia įslinko į orkos rezervuarą užsidarius parkui. Vėliau rastas jo sudaužytas kūnas. 2010 m. vasario 24  dieną trenerė Dawn Brancheau dirbo su orka po pasirodymo, kai Tilikum staiga sugriebė moterį ir nutempė į vandenį. Kiti treneriai bandė išlaisvinti kolegę, tačiau ji mirė nuo deguonies trūkumo ir patirtų sužeidimų. Tilikum toliau rengia pasirodymus.

REKLAMA

2. Afrikos dėmėtieji šunys (2012)

Afrikos laukiniai šunys yra vidutinio naminio šuns dydžio. Jie yra kilę iš sub-sachrinių teritorijų ir yra grupėmis medžiojantys grobuonys, garsėjantys  stipriais nasrais ir gebėjimu išmėsinėti aukas. 2012 m. lapkričio 4 dieną dvejų metų Maddockas Derkoshas buvo mamos pasodintas ant turėklų priešais Pitburgo zoologijos sodo dėmėtųjų šunų aptvarą. Nelaimei, jis nukrito ir, pirmiausia pataikęs ant apsauginių tinklų, nusirito į aptvarą, kuriame jį iškart užpuolė mažiausiai trys šunys. Darbuotojams pavyko nubaidyti daugelį gyvūnų, tačiau vienas buvo ypač atkaklus, todėl jį teko nušauti. Skrodimas parodė, kad nukritęs vaikas dar buvo gyvas ir žuvo per gyvūnų antpuolį.

REKLAMA

1. Zanesville žudynės (2011)

61 metų Terry Thompsonas buvo vietnamiečių veterinaras ir turėjo įprotį kolekcionuoti egzotiškus gyvūnus. Bėgant laikui jis sukūrė privatų zoologijos sodą savo namuose Zanesville (Ohio). 2011 m. spalio 18 dieną kolekcininkas išleido visus gyvūnus į laisvę ir nusišovė. Netrukus policijai paskambino jo kaimynas ir pasakė, jog netoliese matė liūtą ir lokį. Atvykusi policija rado T. Thompsono lavoną graužiantį tigrą. Toliau įvyko tai, ką galima pavadinti tikromis žudynėmis: šautuvais ginkluoti pareigūnai naikino laukinius žvėris. Pavojingiausi buvo tigrai, kurie tykojo pareigūnų net suvarpyti kulkų. Baigus „medžioklę“ buvo pateikta ataskaita: nušauti 2 vilkai, 2 grizliai, 18 tigrų, 17 liūtų, 6 juodieji lokiai, 3 kalnų liūtai ir 2 beždžionės. Žmonių aukų nebuvo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų