REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuotinai pripažinta, kad politika gali būti pakankamai nešvarus dalykas. Valdžia, žinomumas, pinigai ir pagarba taip vilioja kai kuriuos politikus, kad jie stojo į piktnaudžiavimų kelią. Iš to kyla ir daugybė politinių skandalų. Mixednews.ru išrinko 25 didžiausius politinius skandalus istorijoje.

Visuotinai pripažinta, kad politika gali būti pakankamai nešvarus dalykas. Valdžia, žinomumas, pinigai ir pagarba taip vilioja kai kuriuos politikus, kad jie stojo į piktnaudžiavimų kelią. Iš to kyla ir daugybė politinių skandalų. Mixednews.ru išrinko 25 didžiausius politinius skandalus istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

 

Arbatinuko byla

Tolimaisiais 1922 metais, kai JAV prezidentu buvo Warrenas Hardingas, vidaus reikalų ministras Albertas Fallas gavo iš naftos kompanijų Mammoth Oil ir Pan American Petrolium kyšį. jį sudarė 404 tūkstančiai JAV dolerių. Už tai kompanijos gavo galimybę lizingu nusipirkti Arbatinuko skliauto naftos atsargas Vajomingo valstijoje. A. Fallo nelaimei kai kurios sandėrio detalės tapo žinomos žurnalistams, ir afera nebuvo atskleista. Iki pat Votergeito skandalo Arbatinuko byla buvo vadinta sensacingiausiu demaskavimu JAV politinėje istorijoje.

REKLAMA

Profumo byla

Šis politinis skandalas kilo 1963 metais Didžiojoje Britanijoje. Jo kaltininkas, žmogus vardu Johnas Profumo, tuo metu ėjo karo ministro pareigas. O skandalo priežastimi tapo Christine Keeler, britų modelis ir mergaitė pagal iškvietimą, bendravusi su sovietų šnipu. Pasklidus gandams, J. Profumo spėjo sumeluoti parlamente, ir galiausiai buvo priverstas atsistatydinti. Šis skandalas gerokai apgadino ministro pirmininko Haroldo Macmillano, kuris po kelių mėnesių paliko savo postą.

REKLAMA
REKLAMA

Čapakvidiko incidentas

Tai nutiko 1969 metų liepos 18 dieną. Kartu su senatoriumi Edwardu Kennedy važiavusi keleivė vardu Mary Jo Kopechne žuvo, kai senatoriaus vairuojamas automobilis nulėkė nuo tilto į vandenį. Tai įvyko Čapakvidiko saloje Masačiusetso valstijoje. Po avarijos E. Kennedy sugebėjo nuplaukti iki kranto ir pasišalino iš įvykio vietos. Praėjus aštuonioms valandoms po incidento, jis vis dar nebuvo pranešęs apie avariją. Vėliau buvo rastas M. Kopechne kūnas, ir E. Kennedy stojo prieš teismą. Jis buvo apkaltintas tuo, kad po avarijos nesuteikė pagalbos nukentėjusiai ir pasišalino iš įvykio vietos. E. Kennedy buvo nuteistas 2 mėnesiams lygtinai. Galbūt būtent šis skandalas sutrukdė jam balotiruotis į prezidento postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Istorija su Robertu Packwoodu

Šis politikas iš Oregono 1992 metais buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu ir dešimties moterų išprievartavimu, daugiausia buvusių savo darbuotojų ir lobisčių. Iš pradžių R. Packwoodas neigė kaltinimus, tačiau vėliau į teismą pateko jo asmeninio dienoraščio fragmentai. Po to jam beliko pasitraukti iš savo pareigų.

Skandalas su Wilburu Millsu

W. Millsas buvo populiarus JAV Kongreso narys, bet viskas pasikeitė po to, kai jis buvo sučiuptas vairuojantis neblaivus, iš karto po muštynių su striptizo šokėja Fanne Foxe. Situacijos komiškumas slypėjo tame, kad, nepaisant muštynių, jis važiavo kartu su W. Millsu, kai juos sustabdė policininkas. Jis net nespėjo nieko pasakyti, kaip Fanne iššoko iš automobilio ir pradėjo bėgti. Po incidento merginą nugabena į psichiatrinę ligoninę, o W. Millsui teko ilgai teisintis dėl incidento.

REKLAMA

Nutikimas su Melu Reynoldsu

1994 metų rugpjūtis šiam kongresmenui buvo svarbus tuo, kad būtent tada jam pateikė kaltinimus dėl 16-metės išprievartavimo, kuri savanoriavo per jo rinkiminę kampaniją. Iš pradžių jis neigė kaltinimus ir netgi tęsė savo priešrinkiminę veiklą, tačiau vėliau buvo pripažintas kaltu ir pateko į kalėjimą ne tik už išprievartavimą, bet ir už finansines machinacijas ir pinigų plovimą.

Keatingo penketukas

Skandalo priežastimi tapo penkių JAV senatorių veiksmai. Jie 1989 metais buvo apkaltinti korupcija. Senatoriai išsigelbėjo nuo patikrinimo statybos kompanijos Lincoln Savings and Loan Association vadovą Charlesą Keatingą. Už tai jie gavo pinigų savo rinkiminės kampanijos finansavimui. Jų nelaimei kompanija bankrutavo dėl milijardinio pinigų iššvaistymo, kartu pasiglemždama ir visų penkių senatorių reputaciją.

REKLAMA

Skandalas su Chen Shui-Biano dalyvavimu

Nepaisant į prezidento Chen Shui-Biano noro padaryti Taivaną stiprų ir nepriklausomą, jo ir jo šeimos veiksmai sudavė smūgį jo autoritetui. Prezidento žentas buvo sučiuptas prekiaudamas insaiderių informacija ir plaudamas pinigus, o jo žmona į įvairius pasaulio bankus tyliai pervedinėjo mistinius 21 milijonų dolerių. Pats Chen Shui-Bianas buvo suimtas ir priverstas palikti savo postą.

Berlusconi orgijos

Italijos premjeras per 17 metų valdžioje išties spėjo pasižymėti. Ir išgarsėjo jis labiau ne kaip politikas, o kaip sukčius, gangsteris ir vakarėlių su prostitutėmis mėgėjas. Savo namuose jis rengdavo daugybę orgijų vakarėlių. Linksmybės baigėsi, kai jis buvo apkaltintas santykiais su nepilnamete. Silvio Berlusconiui teko palikti savo postą ir pasinerti į teismų liūną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moshe Katsavas ir skandalas su išprievartavimu

Buvęs Izraelio prezidentas M. Katsavas buvo apkaltintas išprievartavimais ir priekabiavimu prie dešimties moterų. Dar jam būnant prezidentu, policija įvykdė jo kabinete kratą, konfiskavo dokumentus ir kompiuterius. Jis buvo raginamas atsistatydinti, bet atsisakė tai padaryti. Po prezidentavimo pabaigos jis visgi prarado teisinę neliečiamybę ir buvo nuteistas.

Balsų perskaičiavimas Floridoje

George'o Busho ir Alberto Gore'o kova JAV prezidento rinkimuose buvo arši, tačiau didžiausias skandalas kilo, kai atsirado problemų su Floridos valstijos balsavimo rezultato skaičiavimu. Visas pasaulis ilgai stebėjo begalinius balsų perskaičiavimus, kol galiausiai įsikišo teismas, stojęs į G. Busho pusę.

REKLAMA

Gary Condito romanas

Buvęs Kalifornijos valstijos valdininkas G. Conditas įklimpo, kai pradėjo romaną su Baltųjų rūmų praktikante Chandra Levy. Po to, kai ši mergina paslaptingai pradingo, jis prisipažino, kad su ja turėjo santykius, tačiau neigė bet kokias sąsajas su jos dingimu. G. Conditas buvo išteisintas po to, kai buvo rastas Ch. Levy lavonas. Paaiškėjo, kad ją nužudė imigrantas iš Salvadoro.

Joe Wilsono išdaiga

Šis JAV Kongreso narys posėdžio metu atsistojo ir surėkė Barackui Obamai, kad jis yra melagis. J. Wilsonas buvo apkaltintas netinkamu elgesiu, ir jam teko atsiprašinėti prezidento.

REKLAMA

Williamo Langerio afera

Kai W. Langeris 1932 metais užėmė Šiaurės Dakotos gubernatoriaus postą, jis ir penki jo bendrininkai pareikalavo iš visų valstybinių tarnautojų paaukoti dalį savo atlyginimo jo politinės partijos reikmėms. Panaši rinkliava nebuvo uždrausta valstijos įstatymais ir buvo plačiai praktikuojama. Tačiau kai aukoti buvo priversti ir kelių departamento darbuotojai, kurie gaudavo atlyginimą iš federalinių fondų, JAV prokuroras pareiškė, kad tai yra sąmokslas, kuriuo siekiama apgauti federalinę valdžią. W. Langeris ir jo kolegos galiausiai buvo teisiami. Nors jis ir buvo pripažintas kaltu, ir jam buvo liepta palikti savo postą, W. Langeris paskelbė apie Šiaurės Dakotos nepriklausomybę, įvedė karinę padėtį ir užsibarikadavo gubernatoriaus rūmuose. Tai tęsėsi iki tol, kol su juo susitiko Aukščiausiojo teismo pareigūnai. Buvo pasiektas susitarimas, po kurio buvo išrinktas naujas gubernatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marko Foley byla

2006 metų rugsėjį ABC News korespondentas Bryanas Rossas pranešė, kad prieš metus Kongreso narys M. Foley per savo AOL paskyrą siuntinėjo elektroninius laiškus jaunuoliams, dirbantiems Kongrese. Šiuose laiškuose M. Foley prašė jų atsiųsti savo nuotraukų. M. Foley kolegos patvirtino, kad jis siuntinėjo laiškus, bet paaiškino, kad tai buvo įprasta praktika, kurios metu buvo prašoma tų žmonių nuotraukų, kurie ateityje gali paprašyti rekomendacijų. Visgi politiko reputacija buvo sugadinta.

Skandalas su Larry Craigu

2007 metais senatorius Larry Craigas buvo suimtas už nederamą elgesį Mineapolio oro uosto tualete. Tualete be senatoriaus buvo policininkas, prie kurio politikas pradėjo... priekabiauti.

REKLAMA

Johnas Edwardsas

Nors leidinys National Enquirer ir neturi paties patikimiausio naujienų šaltinio reputacijos, vis dėlto jo darbuotojams pavyko demaskuoti senatoriaus J. Edwardso meilės ryšius su kino operatore Rielle Hunter. Romaną su ja politikas pradėjo tuo metu, kai jo žmona kovojo su vėžiu.

Elioto Spitzerio sekso skandalas

Politikas E. Spitzeris išleido iki 80 tūkstančių dolerių prostitučių paslaugoms. Įtarimai jam buvo pateikti po to, kai jo banko darbuotojai pastebėjo įtartinus pinigų pervedimus. Kai buvo pradėtas tyrimas, paaiškėjo ir daugiau įdomybių, pavyzdžiui, kad E. Spitzeris imdavo kyšius. Politikas paliko savo postą.,

REKLAMA

Rodas Blagojevichius

Kongreso narys iš Ilinojaus R. Blagojevicius pabandė parduoti po B. Obamos pasitraukimo atsiradusią laisvą vietą Kongrese, tačiau jo planai buvo demaskuoti. Jį suėmė ir apkaltino piktnaudžiavimu užimamomis pareigomis.

Pasivaikščiojimas po Apalačus

Politikas Markas Sanfordas 2009 metų birželio 18-24 dienomis dingo iš visuomenės akiračio. Jo žmona ir apsaugos darbuotojai taip pat neturėjo jokio suvokimo, kur dingo Markas. Kolegoms jis pranešė, kad ketina eiti į žygį per Apalačų taką (populiarus turistinis maršrutas JAV). Į skambučius politikas neatsakinėjo. Vėliau viena žurnalistė aptiko M. Sanfordą Atlantos oro uoste, į kurį jis atskrido iš Argentinos. Paaiškėjo, kad ten jis laiką leido su savo meiluže.

REKLAMA
REKLAMA

B. Clintono ir M. Lewinski skandalas

Daugybę kartų aptarinėtas JAV prezidento Billo Clintono ir Monica'os Lewinski sekso skandalas. Ilgą laiką B. Clintonas santykius su Baltųjų rūmų stažuotoja neigė, tačiau vėliau dėl visko prisipažino. Jam grėsė apkalta, bet vėliau jį išteisino.

Williamo Jeffersono byla

Šį senatorių 2006 metais įtarė kyšių ėmimu. FTB jo ofisuose atliko kratas. Nepaisant to, dar tais pačiais metais jis buvo perrinktas. Vis dėlto jam pateikti kaltinimai baigėsi 13 kalėjimo metų.

Valerie Plame byla

2003 metais Washington Post žurnalistas vardu Robertas Novakas, gavęs iš CŽV pareigūno informacijos, užbaigė CŽV pareigūnės V. Plame karjerą. R. Novakas savo medžiagoje pranešė, kad V. Plame buvo šios organizacijos agentė. Vėliau paaiškėjo, kad slaptus duomenis nutekino Lewisas Libby, kuris dar ir buvo viceprezidento patarėjas. L. Libby teko palikti savo pareigas.

Irangeito skandalas

Į šį skandalą įsipainiojo aukšto rango prezidento Ronaldo Reagano administracijos pareigūnai. Jie slapta pardavinėjo ginklus Iranui, nepaisant šiai šaliai galiojančio ginklų embargo. Jie tikėjosi, kad dėl šio pardavimo bus išlaisvinti amerikiečiai įkaitai, o už pinigus bus galima finansuoti Nikaragvos sukilėlius. Tačiau jų planai buvo demaskuoti, kilo didžiulis tarptautinis skandalas.

REKLAMA

Votergeitas

Na, ir turbūt žymiausias visų laikų politinis skandalas. 1972 metais, po neteisėto penkių žmonių įsibrovimo į Demokratų partijos būstinę Vašingtono Votergeito komplekse, Richardo Nixono administracija įsivėlė į rimtas bėdas. R. Nixonas viską neigė, tačiau galiausiai vis tiek buvo priverstas atsistatydinti.

 

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų