• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorai atmetė Baltarusijoje žuvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko Vytauto Pociūno našlės aukštesniajam prokurorui apskųstą sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl jos vyro mirties. Tai jau buvo ketvirtasis našlės skundas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Generalinės prokuratūros pranešimo, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas tokį sprendimą priėmė, išnagrinėjęs nukentėjusiosios Liudvikos Pociūnienės atstovo skundą ir susipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

REKLAMA

L. Pociūnienė prašė panaikinti kaip nepagrįstą Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Artūro Urbelio šių metų sausio 31 d. priimtą nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl V. Pociūno nužudymo. Aukštesnysis prokuroras, analizuodamas ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, skunde išdėstytus teiginius įvertino kaip nepagrįstus.

Nukentėjusioji ir jos atstovas dar turi teisę per dvidešimt dienų nuo šio nutarimo nuorašo gavimo minėtą nutarimą apskųsti Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjui.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA jau skelbė, kad vasario pradžioje Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras A. Urbelis, įvertinęs ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, padarė išvadą, kad VSD karininko V. Pociūno byloje tolesnis baudžiamasis procesas negalimas.

A. Urbelis buvo trečias prokuroras, tyręs šią bylą.

Prokuroras atkreipė dėmesį, kad nebuvo nė vieno įtariamojo, o tyrimas užsienyje buvęs komplikuotas. Lietuvos prokurorai nepaneigė kolegų iš Lietuvos ir Baltarusijos surinktos informacijos, tačiau tai nereiškia, kad nusikaltimas perkvalifikuotas. Taip pat nenustatyta trečiųjų asmenų padarytų sužalojimų - visi sužalojimai padaryti nukritus, žmogus mirė nuo traumų, kurias gavo iškritęs per devinto aukšto langą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal išvadą, V. Pociūno mirtis nėra nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo pasekmė. Pakartotinio tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad žmogaus gyvybė nebuvo atimta dėl asmens ar asmenų nusikalstamo pasitikėjimo, nusikalstamo nerūpestingumo ar tyčinių veiksmų, todėl, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Baudžiamojo proceso kodeksu, tolesnis baudžiamasis procesas negalimas.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai išreikalavo ir įvertino dokumentus iš Valstybės saugumo departamento, Užsienio reikalų ministerijos, Vyriausybės kanceliarijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, bankų, telekomunikacijų bendrovių operatorių. Papildomai apžiūrėjo įvykio vietą, atliko du eksperimentus ir keturis specialistų tyrimus: vaizdo įrašo ir fotonuotraukų vaizdo; trasologinį; pluoštinių medžiagų ir informacinių technologijų. Taip pat gauti dviejų valstybių atsakymai į teisinės pagalbos prašymus, apklausti trys specialistai bei apie 100 liudytojų.

REKLAMA

Be to, prokuroras nutarime įvertino ir tokią aplinkybę, kad baudžiamasis procesas dėl užsienio valstybėje padarytų nusikalstamų veikų žmogaus gyvybei galimas tik tuo atveju, jeigu šias veikas padarė Lietuvos Respublikos pilietis ar kiti nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys. Atlikto ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta jokių faktinių aplinkybių, kurios pagrįstų priežastinį ryšį tarp Lietuvos Respublikos piliečio ar kito nuolat Lietuvoje gyvenančio asmens veiksmų ir V. Pociūno mirties.

Generalinė prokuratūra primena, kad šis ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas vykdant Vilniaus 1-osios apylinkės teismo 2009 m. gegužės 14 d. nutartį.

V. Pociūnas žuvo 2006 m. rugpjūčio 23 d., iškritęs pro Bresto (Baltarusijoje) viešbučio "Inturist" langą. V. Pociūnas nuo 1992 m. dirbo VSD.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų