REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) gyventojams vakar pateikė preliminarias metines pajamų deklaracijas. Šiemet jose pateikta daugiau informacijos. Tai palengvins pajamų deklaravimą. Vieni gali susigrąžinti permoką valstybei, kiti sužinos, kiek skolingi valstybei.

REKLAMA
REKLAMA

Papildoma informacija tėvams

Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) vadovė Zonė Lapienė prašė gyventojų metines pajamų deklaracijas teikti elektroniniu būdu. Tai patogiausia padaryti per internetinę bankininkystę prisijungus prie Elektroninės deklaravimo sistemos (EDS).

REKLAMA

Pernai elektroniniu būdu buvo pateikta beveik 95 procentai Šiaulių apskrities gyventojų deklaracijų.

Deklaracijas reikia pateikti iki gegužės 2 dienos imtinai.

Šiais metais turtą privalančių deklaruoti gyventojų sąrašas papildytas. Turtą ir gautas pajamas privalo deklaruoti 30 kategorijų asmenys. Tarp jų: valstybės politikai, tarnautojai, europarlamentarai, bankų ir žiniasklaidos įmonių vadovai, valdybos nariai, pavaduotojai ir šeimos nariai, ūkininkai ir jų partneriai.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų deklaravimo naujovė – preliminariosiose deklaracijose pateikta informacija apie metinį papildomą neapmokestinamųjų pajamų dydį tėvams, kurių vaikai 2012 metais buvo vyresni nei 18 metų ir mokėsi bendrojo lavinimo mokykloje. Taip pat išsiskyrusiems, nesusituokusiems ar vienišiems asmenims, auginantiems vaikus.

„Anksčiau iškildavo problemų, nes tėvai Mokesčių inspekcijai turėdavo pristatyti pažymas iš mokyklų, kad jų pilnamečiai vaikai mokestiniu laikotarpiu buvo abiturientai“, – komentavo Z. Lapienė.

EDS esančias pažymas VMI papildė informacija, aktualia smulkiesiems verslininkams, dirbantiems pagal verslo liudijimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima susigrąžinti permoką

Pajamas gali deklaruoti ir tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata ir susigrąžinti dalį lėšų. T. y. jei 2012 metais mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ar profesinį mokymą, palūkanas už iki 2008 metų pabaigos paimtą būsto kreditą.

„Tokia galimybe taip pat gali pasinaudoti tie gyventojai, kurie praėjusiais metais mokėjo 15 procentų GPM ir tie, kurie pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu“, – primena Z. Lapienė.

REKLAMA

Šiaulių AVMI vadovė atkreipia dėmesį, jog gyventojai, kurie pasinaudojo per dideliu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD), turėtų pateikti deklaraciją bei mokestį sumokėti.

Valstybei skolingi gyventojai, nepateikę deklaracijų, gaus įspėjimus, kad nesumokėtą mokesčio dalį turi sumokėti.

Teisingas deklaracijas elektroniniu būdu pateikusiems gyventojams mokesčio permokos bus pradėtos grąžinti balandžio pradžioje. Jos turi būti grąžintos iki liepos pabaigos.

Šiaulių AVMI duomenimis, pernai apskrities gyventojams buvo grąžinta 15,5 milijono Lt GPM permokų už praėjusius ir ankstesnius mokestinius laikotarpius.

REKLAMA

Galima paremti

Kaip ir pernai, gyventojai 2 procentus nuo GPM galės skirti paremti visuomenines organizacijas, fondus bei 1 procentą – politinėms partijoms.

Gyventojų patogumui numatyta galimybė pateikti prašymą pasirinktiems paramos gavėjams ilgesniam laikotarpiui. Parama bus skiriama tiek metų, kiek nurodyta prašyme. Maksimalus terminas – 5 metai.

Z. Lapienė atkreipia paramos teikėjų dėmesį, kad nėra galimybės prašymą pateikti per darbdavį. Šiaulių AVMI jau keleri metai VMI nepriima prašymų, kuriuos urmu bando pristatyti paramos gavėjai.

Šiaulių AVMI duomenimis, praėjusiais metais daugiau kaip 41 tūkstantis gyventojų beveik 3 milijonus litų skyrė įvairioms apskrities ir šalies organizacijoms. Partijas parėmė 4000 apskrities gyventojų.

Simona PUŽAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų