REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo partijos byla: advokatams nepavyko sustabdyti proceso

V. Vonžutaitė neigė žinujusi apie dvigubą buhalteriją (papildyta 11:00)

Vilniaus apygardos teismas atmetė Viktoro Uspaskicho gynėjų prašymą stabdyti bylos nagrinėjimą, kol pasveiks kaltinamasis.

Vilniaus apygardos teismas atmetė Viktoro Uspaskicho gynėjų prašymą stabdyti bylos nagrinėjimą, kol pasveiks kaltinamasis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tęsdama baudžiamosios bylos, kurioje Darbo partija ir  keturi jos nariai kaltinami sukčiavimu bei mokesčių slėpimu, nagrinėjimą Vilniaus apygardos teismo kolegija sulaukė kaltinamųjų gynėjų prašymo stabdyti procesą, kol pasveiks partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

REKLAMA

Teismas atmetė prašymą ir tikino, kad atskyrus bylos epizodus toliau nagrinėti bylą nėra kliūčių, bei perėjo prie tyrimų įrodymų. Teisėjų kolegijos pirmininkė įspėjo gynėjus nedelsiant pranešti, kai tik V. Uspaskichas pasveiks. Pirmadienį advokatui Vytautui Sviderskiui pateikus pažymą, kurioje teigiama, kad jo ginamajam diagnozuota opa, teismas apklausė Vytautą Gapšį ir Mariną Liutkevičienę.  

(Papildyta 10:20) Apklausta V. Vonžutaitė

Vilniaus apygardos teismas pradėjęs įrodymų  tyrimą priminė, kad kaltinamoji Vitalija Vonžutaitė atsisakė duoti parodymus ir pagarsino apklausos protokolą, darytą dar prieš septynerius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Pabaigus skelbti bylos medžiagą teismas paklausė, ar V. Vonžutaitė pripažįsta kaltę. Moteris atsakė, jog ne. Tuomet teismas paprašė papasakoti apie V. Vonžutaitei žinomas bylos aplinkybes.

Tačiau pasitarusi su advokate paprašė užduoti klausimus.

Paklausta, ką kaltinamoji žino apie faktą, kad Darbo partijoje buvo vedama dviguba buhalterija, V. Vonžutaitė teigė nieko apie tai negirdėjusi, o M. Liutkevičienę pažįsta kaip partijos iždininkę ir buhalterę, kuri tvarkė ūkinius ir finansinius reikalus.

V. Vonžutaitė tikino turėjusi raktą nuo seifo, kur buvo laikomi grynieji pinigai, kurie buvo skirstomi jos ir V. Gapšio nurodymu. Kadangi V. Uspaskich jais pasitikėjo, kontrolės nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai kaltinamoji atsakė į klausimus, teismas pakvietė M. Liutekvičienę, kurios klausinėja, kokios sumos ir kam buvo mokamos.

(papildyta 11:00) Mokesčių inspekciją  žalą žada išreikalauti iš Darbo partijos narių

Tyrimo įrodymų metu teismas nutarė apklausti ir Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovą, kuris atsakė civilinį ieškinį pateiksias tik baigiamojoje kalboje. Tačiau Darbo partijos atstovai paprašė atsakyti į klausimą, iš ko konkrečiai prašoma žalos atlyginimo - iš Darbo partijos, kaip juridinio asmens, ar jos narių.

REKLAMA

Mokesčių inspekcijos atstovas atkirto turintis ieškinį kiek Darbo partijai, tiek jos nariams, kurie privalės atlyginti žalą solidariai.

Tačiau žodžio paprašęs V. Gapšys paprašė patikslinti žalos dydį, nes, anot jo, išvadose padaryta daug matematikos klaidų.

Mokesčių inspekcijos valdininkas tikino, jog suma paskaičiuota ir yra galutinė.

Po tarnautojo apklausos advokatai ketino teikti prašymus, tačiau teismas neklausė ir davė žodį tik pabaigus skelbti tyrimų įrodymus.

Advokatas Arūnas Petrauskas prašė teismo išklviesti į teismą V. Uspaskichą, kuriam būtina užduoti klausimus: "Be Darbo partijos pimnininko negalima apklausti kitų asmenų, todėl prašau teismo kreiptis į Konstitucinį teismą paaiškinti, ar tai neprieštarauja procesui".

REKLAMA

Tačiau teismas nurodė, jog tam nėra pagrindo ir suteikė kaltinamiesiems pasirengti baigiamosiosms kalboms.

Kitas teismo posėdis vyks tik balandžio aštuntą dieną.

PTeismas paskelbė, kad įrodymų tyrimas byloje baigtas. Suprasdami, kad baigiamosioms kalboms pasiruošti šio proceso dalyviams reikia laiko, teisėjai atšaukė ketvirtadienį ir penktadienį suplanuotus posėdžius.

KItas posėdis planuojamas balandžio 8 dieną.  

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų