REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 12 iki 6 tūkstančių sumažėjus studentų skaičiui Šiaulių universitetas ieško būdų išlikti ir būti naudingu regionui, kuriame dominuoja probleminės savivaldybės. Vietos valdžios atstovai siūlo skleisti „gerąją žinią“ ir galbūt keisti pavadinimą – tapti Šiaurės Lietuvos universitetu.

REKLAMA
REKLAMA

Nori būti matomas

Diskusiją prie apskritojo stalo „Regionas ir universitetas“ surengusi akademinė bendruomenė norėjo patarimų – iš vietos valdžios, verslo atstovų ir darbdavių, kaip įsitvirtinti ir įgauti savitą veidą.

REKLAMA

„Pasakymo, kad Šiaulių universitetas (ŠU) yra klasikinis regioninis universitetas, nebeužtenka. Norime kalbėtis su miestu, regionu, būti matomi ir valstybėje, ir pasaulyje“, – sakė laikinasis rektorius Donatas Jurgaitis.

Esą per ketverius metus studentų skaičiui sumažėjus nuo 12 iki 6 tūkstančių, darosi aišku, kad vien studijomis išlaikyti universitetą bus sunku. Universitetas, taip ŠU vadovybei patarė dabartinis švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, galėtų turėti pažangią specializaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Su moksliniais tyrimais nepralenksime ne tik Oksfordo, bet ir Vilniaus universiteto. Kad išgyventume, steigsime netradicinius padalinius – užsiimsime papildomomis rizikingomis veiklomis“, – būsimus žingsnius minėjo D. Jurgaitis, bet konkrečiai neįvardijo.

Jo nuomone, ryšys su verslu universitetą galėtų pastūmėti į priekį, bet kol kas šis bendravimas yra gana fragmentiškas. Eklektiška ir universiteto projektinė veikla. „Laimime projektus, bet reikia prioritetų, kad ši veikla pagerintų finansinę universiteto situaciją“, – mano laikinasis rektorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eina skirtingais keliais

„Kas yra universitetas – šimtmečiais gyvuojanti institucija ar nauja organizacija?“ – klausė ŠU Viešojo administravimo katedros profesorė Diana Šaparnienė. Ji pateikė analizę, kad šiuolaikiniai regioniniai universitetai veikia ne tik kaip mokslo, bet ir kaip paslaugas teikiančios institucijos.

Dažnai regioniniai universitetai deklaruoja aiškią tarnystę vienai ar kitai sričiai. Pavyzdžiui, ugdo verslumą, skatina inovacijas, padeda spręsti aplinkosaugos problemas ir panašiai.

„Tartu technologijos universitetas iš Europos regionų plėtros fondo gautą 600 tūkstančių eurų paramą išdalijo 149 investiciniams projektams. Tai buvo ženkli paspirtis regiono verslo plėtrai“, – estų patirtį pristatė profesorė.

REKLAMA

Daugiausia probleminių savivaldybių

„Kokiam regionui atstovauja Šiaulių universitetas?“ – svarstė profesorius, istorikas, humanitarinių mokslų daktaras Arūnas Gumuliauskas. Jis siūlė ŠU apimti didesnę, nei Šiaulių apskritis, teritoriją. Tik problema – Šiaurės Lietuvos regiono vidaus politikoje apskritai nėra.

Šiaulių, Panevėžio, Telšių ir Tauragės apskritys, į kurias galėtų orientuotis ŠU, išsiskiria nebent tuo, kad jose – daugiausiai probleminių savivaldybių.

„Regionai grėsmingai nyksta. Yra Vilnius ir kita Lietuva. Turime ragais ir nagais kovoti, kad mūsų nesunaikintų“, – įspėjo profesorius.

REKLAMA

Jo žodžiais, per dešimt metų situacija regione grėsmingai pablogėjo, atskirtis padidėjo. Tai liudija Šiaulių, Panevėžio ir Tauragės apskrityse beveik penktadaliu sumenkęs gyventojų skaičius, mažesnis už šalies vidurkį vidutinis darbo užmokestis ir kiti rodikliai.

Nuo teorijos prie praktikos

Ar ŠU absolventai atitinka regiono poreikius, diskutavo Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidentas Arūnas Rupšys. Jis abejojo, ar darbdaviams apskritai aišku, „ką gamina Šiaulių universitetas“.

Regione yra stiprių pramonės įmonių, su kuriomis ŠU galėtų bendradarbiauti. Verslo atstovas Alfredas Matulaitis sakė, kad mokėtų didžiulius pinigus prisiviliotiems konstruktoriams, statybos darbų vykdytojams, energetikos specialistams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas akcentavo, kad ŠU yra miesto ir regiono stiprybė. „Regionas be universiteto – regionas be ateities“, – sakė jis.

Meras šiauliečiams linkėjo vieningumo. Esą Šiaulių valdžios atstovai, užuot pykęsi tarpusavyje, galėtų labiau rūpintis, kad šalies mastu apie Šiaulius būtų atsiliepiama palankiau.

„Transliuokite apie save gerąją žinią, nes man atrodo, kad jūs vis dar gaminate mokytojus“, – ŠU patarė J. Sartauskas.

„Kai šiauliečiai pykstasi, labai gerai Panevėžiui“, – replikavo Vyriausybės atstovas Šiaulių apskrityje Jonas Novogreckis. Jis patarė ŠU plėsti įtaką, nes „valdžios ir galios turi tiek, kiek sugebi išsikovoti“. Vyriausybės atstovas siūlė ŠU keisti vardą – vadintis Šiaurės Lietuvos universitetu.

I. Budrienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų