REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Teroristų gaujos lyderis – mįslinga asmenybė, jo tikrasis vardas nežinomas, rašo Guido Olimpio laikraštyje „Corriere della Sera“.

REKLAMA
REKLAMA

Žudikų gaujos vadas – žmogus-mįslė. Valdžios institucijoms jis – Khalid al-Barnavi. Būtent tokiu vardu JAV Valstybės departamentas įtraukė jį į juodąjį teroristų sąrašą. Bet tie, kas užsiima Nigerijos džihadistų judėjimo studijavimu, nelabai tiki tuo, kad su įkaitų nužudymu susijusios grupės „Ansar“ lyderio vardas yra būtent toks.

REKLAMA

Galimas daiktas, kad tai tik pseudonimas. Šias abejones patvirtina vaizdo medžiaga, kurioje žmogus uždengtu veidu prisistato kaip Abu Usmatul al Ansari . Tai vienas ir tas pats žmogus? Ar tai būdas policijai apgauti?“ - kelia sau klausimą straipsnio autorius.

„Al- Barnavi“ gali būti nigerietis iš Borno rajono. Ir, prieš prisijungdamas prie grupuotės „Boko Haram“, jis priklausė Alžyre ir Sahelyje veikiančiai „Salafistinei religijos skleidimo ir džihado grupei“. Žinoma, kad al-Barnavi dalyvavo kai kuriose akcijose, taip pat ir Mauritanijos teritorijoje. Būdamas grupės sudėtyje jis galėjo susipažinti su tuo, kaip ji veikia, išmokti planuoti taktiką ir panaudoti įvairius teroristų metodus. Al-Barnavi panaudojo šią patirtį savo šalyje, įkūręs grupuotę „Ansar“, - rašo straipsnio autorius.

REKLAMA
REKLAMA

„Ansar“ siekė įrodyti, kad veikia kitaip negu „Boko Haram “ (nevykdo susisprogdinimų minioje) . Bet skirtumai tarp grupuočių yra minimalūs atsižvelgiant į tai, kaip „Ansar“ žiauriai susidorojo su įkaitais. Kai kurių Afrikos ekspertų nuomone al- Barnavi kuopelė glaudžiai susijusi su „islamiškojo Magribo Al Qaeda“.

Šias dvi grupuotes vienija „aistra“ grobti užsieniečius arba Vakarų šalių piliečius – pėstininkus, kurie neša daug pinigų ir tampa išskirtiniu ginklu spaudimui daryti“, - sakoma straipsnyje. „Teroristai naudoja propagandą taip pat sumaniai, kaip ir ginklą, - pripažįsta G. Olimpio. - Kaip rodo pastarųjų metų patirtis, eiliniai galvažudžiai tampa regionų lyderiais, jeigu suvaidina svarbų vaidmenį plačiai nuskambėjusiose akcijose, į kurias būna įtraukiami užsieniečiai, dar geriau – Vakarų valstybių piliečiai“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų