REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Debesų kompiuterija, mobiliosios technologijos, socialiniai tinklapiai ir milžiniškos duomenų bazės žaibiškai tobulėja vienu metu. Kokią įtaką šie technologijų pokyčiai turės verslui, klausia portalas „Forbes“.

REKLAMA
REKLAMA

Ginni Rometty, pirmosios technologijų kompanijos IBM vadovės moters, įsitikinimu, šios technologijos pakeis viską. Užsienio santykių tarybos surengtame renginyje G. Rometty prognozavo, kad informacija bus konkurencinio pranašumo pagrindas ir pavadino ją „naujuoju gamtos resursu“. IBM vadovė mano, kad duomenys pakeis sprendimų priėmimo procesą, pridėtinės vertės kūrimą ir jos pateikimą.

REKLAMA

Siūlome susipažinti, kokią ateitį mums piešia G. Rometty.

Duomenų analitikai pakeis sprendimų priėmimą

„Kur kas daugiau sprendimų bus paremti prognozuojamais veiksniais, o ne paprasta nuojauta“, - sako G. Rometty.

Net ir labiausiai su mokslu susijusiose srityse šie sprendimai vis dar yra priimami remiantis nusistovėjusiais šališkumais, pažymi moteris. Kitaip tariant, valstybių ir įmonių vadovai interpretuoja informaciją žvelgdami iš savo subjektyvios perspektyvos ir sukauptos asmeninės patirties.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto G. Rometty įsitikinusi, kad artėjantis „informacijos cunamis“ kompanijoms, galinčioms išnaudoti savo informacinį pranašumą, leist priimti geresnius ir objektyvesnius sprendimus.

Kaip pavyzdį ji pateikė IBM kompanijos naudotą analitinę programą nusikalstamumo mažinimo iniciatyvoje kartu su Memfio miesto policijos departamentu. Atradus ryšį tarp išprievartavimų ir lauke esančių taksofonų, buvo nuspręsta perkelti telefonus į patalpas. Galiausiai pastebėta, kad toks sprendimas leido trečdaliu sumažinti nusikalstamumo lygį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, pasak G. Rometty, technologijų egzistavimas ir augantis jų tikslumas reikalaus keisti savo mąstymą. „Galiausiai viskas priklauso nuo požiūrio ir kultūros“, - teigė IBM vadovė.

Socialiniai tinklai didins vertę

„Socialiniai tinklai taps nauja kompanijų gamybos linija“, - prognozuoja G. Rometty.

Jos manymu, svarbiausiais naujų socialinių platformų nauda yra ta, kad šiandien mokslo žmonės turi galimybę naudotis vieni kitų žiniomis ir atradimais. Netolimoje ateityje mokslo darbuotojų vertė bus matuojama ne pagal jų turimas žinias, bet pagal tai, ką jie pasidalino su kitais, prognozuoja IBM vadovė.

REKLAMA

Šios socialinės dalybos pakeis tai, ką ir kaip įmonės įdarbina bei kaip jos atlygina savo darbuotojams, sako G. Rometty. Darbuotojus vertins viršininkai, kolegos ir net vartotojai pagal tai, kokią vertę sukuria jų turima informacija. Didesnis ir įvairesnis kiekvieno darbuotojo indelis gali padėti sukurti tikslesnius atlyginimų mokėjimo modelius.

Vartotojai užleis vietą individams

Technologiniai pokyčiai taip pat pakeis tai, kaip verslas pateikia savo vertę.

„Spartus informacijos judėjimas ir socialinės dalybos panaikins vidutinybes ir duos pradžią individų erai“, - sako G. Rometty.

REKLAMA

Vietoj to, kad patenkintų skirtingų vartotojų segmentų poreikius, verslas galės tarnauti kiekvienam atskirai. „Jei vadovaujate skambučių centrui, jums nebereikės vadovautis iš anksto surašytų scenarijumi. Jūs galėsite vesti dialogą su atskiru klientu“, - sako IBM vadovė.

Pasak jos, vadinamoji „trečioji technologijų banda“ gali prisidėti prie tokio individualistinio požiūrio įsitvirtinimo. Pirmoje kompiuterijos eroje kompiuteriai skaičiavo, antroje – jie galėjo būti užprogramuoti, kad atliktų tam tikrus veiksmus, na o naujausioje eroje kompiuteriai galės patys visko mokytis, teigia G. Rometty.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš tokių kompiuterių pavyzdžių yra IBM sukurtas superkompiuteris „Watson“, galintis atsisiųsti ir analizuoti šimtus tūkstančių duomenų rinkinių, išversti iš užsienio kalbų ir remdamasis savo tyrimais priimti sprendimus.

Šiuo metu kompiuteris „Watson“ yra išbandomas kaip medicinos patarėjas daktarams bei dirba kartu su skambučių centrais. Pasak G. Rometty, superkompiuterių sugebėjimas neatsilikti nuo einamosios informacijos gali padėti sukurti efektyvesnes bei individualizuotas paslaugas.

„Didžiausias šio pokyčio indėlis yra tai, kad jis privers visas įmones tapti autentiškomis organizacijomis“, - baigdama savo kalbą sakė IBM vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų