REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Egzistuoja nedidelė tikimybė, kad Siding Springo kometa (2013 A1) 2014 m. rudenį gali susidurti su Marsu, patvirtino NASA mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Kitų metų spalio mėnesį kometa 2013 A1 priartės prie Marso maždaug 50 000 kilometrų atstumu, teigiama naujausio NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje Netoli Žemės skriejančių objektų programos mokslininkų tyrimo išvadose. Tačiau šiemet atrastos kometos orbita nėra pakankamai tiksliai apskaičiuota, kad būtų galima visiškai atmesti jos susidūrimo su Raudonąja planeta tikimybę, skelbia space.com.

REKLAMA

„Dabar Marsas yra galimų kometos trajektorijos variantų ribose, todėl susidūrimo tikimybės atmesti negalima, – sakoma Reaktyvinio judėjimo laboratorijos specialistų pranešime. – Kadangi susidūrimo tikimybė šiuo metu yra mažesnė nei 1 : 600, manoma, kad tolesni kometos stebėjimų duomenys leis visiškai atmesti susidūrimo su Marsu pavojų.“

Žvelgiant iš Marso kometa 2013 A1 turėtų pasiekti nulinį ar dar didesnį vizualinį ryškį, teigiama JAV mokslininkų pranešime. Tai reiškia, kad ši kometa Marso dangaus skliaute turėtų būti ne mažiau ryški nei Žemėje matomas Saturnas didžiausio jo priartėjimo metu. Taigi, aplink Marsą skriejantys palydovai, tarp jų NASA aparatas MRO, turės galimybę stebėti kometos artėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau iš Žemės kometą 2013 A1 bus sunku pastebėti, bent jau plika akimi, sakoma pranešime. Pasak astronomų, kitų metų rugsėjo viduryje ją Pietų pusrutulio danguje galbūt pavyktų įžiūrėti nedideliais teleskopais arba žiūronais.

Kometą 2013 A1 šių metų sausio 3 d. atrado astronomas Robas McNaughtas, išanalizavęs Australijos Siding Springo observatorijos teleskopu atliktų stebėjimų duomenis. Šios kometos branduolio skersmuo kol kas nežinomas, manoma, kad jis gali siekti nuo 8 iki 48 kilometrų. Kometa veikiausiai atskriejo į vidinę Saulės sistemos dalį iš hipotetinio Oorto debesies, už beveik šviesmečio nuo Saulės esančios sferinės kometoidų sankaupos. Į Saulės sistemą ši kometa skrieja jau daugiau nei milijoną metų, sakoma pranešime.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti NASA parengtą naujausią kometos 2013 A1 orbitos modeliavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų