REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai mirtis užklumpa svečioje šalyje

Biurokratinių pinklių nėra

Netikėčiausiose vietose žmogų užklupusi mirtis – didžiulis smūgis ir išbandymas jo artimiesiems. Deja, ne visiems skirta dienas baigti savo lovoje. Neseniai skaudi netektis užklupo vieno rajono ūkininko šeimą. Šeimos galva į Afrikos valstybę Keniją išvyko pailsėti. Tačiau iš tolimo krašto atėjusi žinia artimiesiems buvo lemtinga – vyrą ištiko staigi mirtis.

REKLAMA
REKLAMA

Ukmergės rajono savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Jackūnienė sako, kad jų skyriuje apskaitomų mirčių užsienyje padaugėjo. Ši tendencija pastebima jau gerą dešimtmetį.

REKLAMA

„Žmonės daugiau migruoja, Lietuvos piliečiai išvyksta dirbti, gyventi į užsienį. Natūralu, kad vis daugiau ir miršta svečiuose kraštuose“, – sako ji.

Mirę užsienyje mūsų rajono gyventojai yra įtraukiami į apskaitą savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriuje.

Pernai rajone registruoti 725 mirčių atvejai.

9 ukmergiškiai mirė užsienio šalyse. Norvegijoje ir Didžiojoje Britanijoje – po 2, Švedijoje, JAV, Ispanijoje, Airijoje ir Belgijoje – po 1 asmenį.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai mirusių užsienyje rajono gyventojų buvo apskaityta prieš 4–5 metus. Dvejus metus iš eilės registruota po 10 užsienyje mirusių žmonių.

Biurokratinių pinklių nėra

Pasak R. Jackūnienės, ir mūsų piliečiams mirus užsienyje, ir užsieniečiams Lietuvoje galioja ta pati tvarka. Ją reglamentuoja Civilinės metrikacijos taisyklės.

Kad Lietuvoje būtų galima įtraukti į apskaitą užsienyje mirusį asmenį, Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojams turi būti pateiktas mirtį patvirtinantis dokumentas.

Pakanka vieno užsienyje išduoto dokumento, patvirtinančio mirties atvejį.

Tai gali būti eksperto patvirtintas medicininis mirties liudijimas, registrų biuro išduotas mirties liudijimas arba mirties akto įrašas. Jei randami mirusio asmens dokumentai, juos patartina pridėti prie vieno iš šių mirtį liudijančių raštų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik tuomet velionio artimiesiems skyriuje išduodamas Lietuvoje galiojantis mirties liudijimas.

Mirusio asmens įtraukimo į apskaitą paslauga suteikiama veltui. Tuo tarpu už užsienyje vykusias apskaitomas santuokas, ištuokas, gimimus reikalaujamas 21 lito mokestis.

 

Kompensuoja ne visiems

 

Palaikų parvežimą į Lietuvą organizuoja patys velionio artimieji ar jų pasamdytos firmos.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Valdonė Ginaitienė sako, kad savivaldybė kompensuoja palaikų parvežimo iš užsienio išlaidas nedideles pajamas gaunantiems asmenims.

REKLAMA

Šią paramą gali gauti ne visos užsienyje mirusių asmenų šeimos, artimieji. Ji išmokama tik tuo atveju, jei jų pajamos neviršija 3 valstybės remiamų paramos dydžių – 1050 litų per mėnesį vienam šeimos nariui.

Patenkinami tik artimiausių velionio giminių, šeimos narių – tėvų, sutuoktinių, vaikų, brolių ar seserų – prašymai.

Savivaldybė paraiškas pateikusiems gyventojams, atitinkantiems nustatytus kriterijus, suteikia ne didesnę kaip 7200 litų kompensaciją.

Pernai per visus metus Ukmergės rajono savivaldybė šešiems asmenims skyrė apie 39 tūkstančius litų savivaldybės piliečių palaikų parvežimui.

Ligita JUODVALKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų