REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Mobilieji telefonai tampa išmanesni, greitesni ir universalesni, tačiau išsikrovus baterijoms visa jų nauda dingsta lyg į vandenį.

REKLAMA
REKLAMA

Perkant naują telefoną, baterijos talpa tampa vienu iš svarbiausių aspektų, todėl gamintojai varžosi dėl ilgiausiai veikiančios baterijos ir taupiausiai energiją vartojančio telefono titulo, rašo CNN.

REKLAMA

Gera žinia ta, kad mokslininkai kuria baterijas, kurias įkrauti reikės labai retai, o galbūt ateities telefonams iš viso nebereikės jokių baterijų. Bloga žinia, kad prekyboje tokie įrenginiai pasirodys tik po kelerių metų.

Iki tol mobiliųjų prietaisų gamintojams neišvengiamai teks spręsti esamą problemą dėl išmaniųjų įrenginių veikimo trukmės.

Barselonoje vykusio mobiliųjų technologijų kongreso metu CNN žurnalistas Dylanas Reynoldsas atkreipė dėmesį, kad trumpa baterijų tarnavimo trukmė tapo tikru galvos skausmu. Anot jo, aplinkiniai kolegos nuolatos skundėsi senkančia baterija.

REKLAMA
REKLAMA

„Telefonai tampa vis spartesni ir sunaudoja daug energijos, tačiau baterijų talpa neauga taip pat greitai kaip procesorių sparta ar operatyvios atminties talpa“, - sako žurnalistas.

„2013 Mobile World Congress“ rengėjams teko įrengti rozečių alėją, kurioje dalyviai galėtų pamaitinti savo įrenginius. Be to, neįtikėtino dėmesio sulaukė retro stiliaus „Nokia“ telefonas, kuris ramybės būsenoje nepakrautas gali ištverti iki mėnesio. Tiesa, vardan ilgo baterijos tarnavimo laiko „Nokia“ turėjo atsisakyti daugelio technologinių pasiekimų, kurie tapo įprasti šiuolaikiniuose telefonuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Informa Telecoms & Media“ vyriausias analitikas Malikas Saadis sako, kad gamintojai stengiasi sušvelninti šią problemą, tačiau nesiima jos sprendimo iš esmės.

„Mes tebesinaudojame ta pačia technologija, kuri egzistavo prieš dešimt metų ir viliamės, kad telefono baterija tarnaus vos vieną dieną“, - sako ekspertas.

M. Saadis pripažįsta, kad per dešimtmetį baterijų technologija buvo ištobulinta, tačiau pats jų veikimo principas išliko nepakitęs.

Anot jo, šiuo metu mokslininkai kuria alternatyvas, tačiau kol kas jos yra pernelyg brangios ir pernelyg didelės, kad galėtų būti montuojamos mobiliuosiuose įrenginiuose.

REKLAMA

Vartotojams neliko nieko kito tik prisitaikyti prie esamos padėties ir panašu, kad neturėdami kitos išeities jie tai daro.

Kuria ateitį

Jau senokai egzistuoja telefonai, kurių korpusas yra padengtas miniatūrinėmis saulės energijos panelėmis, tačiau kol kas tokie telefonai vos vos sugebėdavo palaikyti telefono gyvybę budėjimo režimu.

Šiemet prancūzų bendrovė „Wysips“ pristatė naują saulės energijos technologiją, kuri leidžia išmanaus telefono ekraną padengti permatoma plėvele kuri kaupia saulės energiją. Anot bendrovės, toks telefonas per dešimt naudojimo minučių pagamina papildomas keturias minutes gyvavimo laiko įrenginio baterijai.

REKLAMA

Šiuo metu tokia technologija gali tik šiek tiek prailginti telefono veikimo laiką, tačiau ilgainiui „Wysips“ tikisi, kad toks patobulinimas taps standartiniu telefono elementu ir galbūt vieną dieną leis visiškai atsisakyti baterijos.

Kartu auga susidomėjimas bevielio įkrovimo technologijomis. „Wireless Power Consortium“ siekia, kad ši technologija būtų standartizuota ir tinkama visų gamintojų įrenginiams.

Šiuolaikiniai bevielio įkrovimo įrenginiai yra skirti konkrečiam prietaisui arba geriausiu atveju konkrečios bendrovės produktams. Vis dėlto jeigu bevielis pakrovimas taptų universalus, tuomet ši technologija galėtų būti įdiegta viešajame transporte, viešose erdvėse, maitinimo įstaigose ar biuruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu Masačiusetso technologijų instituto mokslininkai kuria ilgalaikes baterijas, kurias bus galima įkrauti vos per porą sekundžių. Profesorius Joelis E. Schindallis kuria sintetines baterijas, kuriose energija bus kaupiama anglies nanovamzdelių dėka, o ne cheminių reakcijų pagrindu.

Kiti mokslininkai kuria technologijas, kurios įgalina pasisavinti žmogaus kinetinę energiją. Tokia technologija jau yra pritaikyta laikrodžiams, tačiau išmanieji telefonai reikalauja kur kas daugiau energijos, tad kol kas ties šiuo projektu dar teks padirbėti.

Sklinda gandai, esą „Apple“ išmanusis laikrodis išnaudos ne tik saulės, bet ir kinetinę energiją, todėl gali būti, kad ateitis be baterijų jau visai arti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų