• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisė 2014 metais surengti žiemos Olimpines žaidynes Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui tapo asmeninio ir nacionalinio prestižo reikalu. Artėjant šiam renginiui statybų maratonas Sočyje tampa korupcijos, intrigų ir lėšų švaistymo simboliu, skelbia "Bloomberg".

REKLAMA
REKLAMA

2007 metais Rusija tikėjosi Olimpinėms žaidynėms pasiruošti už 12,2 mlrd. JAV dolerių. 2010 metais ši prognozė išaugo iki 30,6 mlrd. JAV dolerių. Šį mėnesį, kuomet V. Putinas asmeniškai apsilankė statybų aikštelėse, projekto sąmata viršijo 50 mlrd. JAV dolerių. Tai reiškia, kad Sočio Olimpiada taps brangiausia visų žaidynių istorijoje.

REKLAMA

Želgdamas į naują šuolių į tolį su slidėmis tramplyną V. Putinas mandagiai paklausė kada būtų galima tikėtis užbaigti šį projektą? Atsakingas asmuo patikino, kad tramplynas bus baigtas čių metų liepą. Tiesa, projektas turėjo buti įgyvendintas dar 2011 metų birželį, o galutinė kaina padidėjo 7 kartus. O kur dar faktas, kad bendrovę, kuri stato šį tramplyną, visai neseniai valdė Rusijos Olimpinio komiteto vadovo pavaduotojas Achmedas Bilalovas.

REKLAMA
REKLAMA

Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad išaiškėjus nemaloniai tiesai žymus Dagestano verslininkas A. Bilalovas neteko posto, tačiau greičiausiai tai lėmė faktas, jog jis buvo premjero Dimitrijaus Medvedevo statytinis. Pastaruoju metu tarp abiejų Rusijos vadovų perbėgo juoda katė. Sports.ru apžvalgininkas Andrejus Malosolovas taikliai pastebėjo, kad dauguma Olimpinių projektų rangovų yra ne ką geresni nei A. Bilalovas, tačiau stovėdami už V. Putino nugaros jie gali jaustis saugūs.

Radęs atpirkimo ožį V. Putinas ramiai pareiškė, kad vertinant bendrai statybos darbai vyksta patenkinamu tempu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu žurnalistas Aleksandras Kiatkinas slon.ru pastebėjo, kad kiekviena iki žaidynių atidarymo likusi diena Rusijos mokesčių mokėtojams kainuoja 35 mln. JAV dolerių.

Tinklaraštininkų nuomone dauguma Olimpinėms žaidynėmis skirtų lėšų buvo iššvaistyta. Kirilas Rogovas „Novaja Gazeta“ rašo, kad pavagiamų pinigų dalis priklauso nuo projekto dydžio. Anot jo, mažesniuose projektuose galima pasisavinti maždaug trečdalį lėšų, tuo tarpu didžiuosiuose ši suma siekia 60-70 proc.

Kol teisėsauga nesiėmė tyrimo tol problematiška gauti tiesioginių įrodymų apie padarytus nusikaltimus, tačiau daug ką sako Sočio biudžeto palyginimas su Londono vasaros Olimpinėmis žaidynėmis. Pastarosios kainavo 2,5 karto mažiau.

REKLAMA

Tinklaraštininkas Ygoris Byčkovas rašo, kad už iššvaistytas lėšas kiekviename Rusijos mieste ir miestelyje buvo galima pastatyti po naują plaukimo baseiną, ledo ritulio aikštelę ir futbolo aikštę. Be to daugeliui jaunimo dar liktų lėšų nupirkti po futbolo ir krepšinio kamuolį.

Nepaisant to, Rusija vardan godumo ir didybės manijos yra priversta ir toliau finansuoti nesibaigiančias statybas viename iš šilčiausių savo regionų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų