REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai Džuljeta gerokai jaunesnė...

Statistikai teigia, kad daugėja jaunų motinų – visai dar paauglių – 14, 15 metų mergaičių. Daugeliu tokių atvejų nėščių paauglių tėvai arba išvis nesirūpina savo atžalos likimu, arba būna linkę kuo ilgiau slėpti „savo gėdą“ ir anūko laukti tyliai. Užtat vaiko teisių apsaugos specialistai nelinkę tylėti – apie atvejus, kai mergaitė per anksti stumiama į motinystę, jie skuba informuoti policiją ir laukia atsakymo, ar vaiko besilaukiantis vaikas nebuvo lytinio nusikaltėlio auka. Būtent taip neseniai pasielgė Birštono vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Aštuntoji burnytė

Minėto skyriaus vedėjas Antanas Grušelionis pranešė į policiją, kad 14-metė Birštono krašto gyventoja laukiasi kūdikio. Mažylis turėtų gimti po maždaug keturių mėnesių. Vedėjas linkęs džiaugtis tik dėl to, kad naujagimis neturėtų tapti „niekieno“ – juo žada pasirūpinti 14-metės tėvai. Tačiau, anot A. Grušelionio, vargu ar anūko gimimas taps dideliu džiaugsmu daugiavaikėje šeimoje. Joje nuolatinį darbą turi tik 14-metės tėvas, o motina jau ir dabar rūpinasi keturiais savo vaikais bei namie prižiūri neįgalų tėvą.

REKLAMA

Laimė, ši daugiavaikė šeima iki šiol sugebėjo tvarkytis taip, kad nebuvo patekusi į vadinamųjų socialinės rizikos šeimų sąrašą – jokių problemų nekėlė. Tad gal ir aštuntoji burnytė šeimos kasdienybės labai nepakeis.

Bet VTAS vedėjui rūpi ir kita medalio pusė – ar gimdyve ir kūdikiu rūpinsis būsimo vaikelio tėvas, pagal metus – 22 m. – jau suaugęs vyras, bet iš tiesų – dar tik labai sunkiai šeimos galva galintis būti vaikinas, taip pat birštonietis. Vaiko teisių gynėjui svarbu, kad teisėsaugininkai pagal įstatymus įvertintų šio vaikino meilės reikalus. Juk jeigu garsus velionis garliaviškis, prieš keletą metų įsukęs iki šiol turbūt žinomiausią pedofilijos skandalą, dažnai pavadinamas pedofilu, nes, būdamas suaugęs vyras, į savo meilės guolį įsiviliojo 16-metę, tai ir virš birštoniečio, moterimi pavertusio 14-metę, galvos tvenkiasi panašūs debesys.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Birštono VTAS vadovo, kol kas neaišku, kaip toliau bendraus policijai įskųstas vaikinas ir jo kūdikio besilaukianti paauglė. Pora draugavo apie metus – apie tai žinojo ir mergaitės tėvai. Baiminamasi, kad vaikinas netraumuotų nėščiosios psichologiniu spaudimu, grasinimais.

Grėsminga BK pataisa

Baiminamasi ne be pagrindo, nes birštoniečiui gresia stoti prieš teismą, nepaisant netgi įrodymų, kad įsimylėjėlių poros lytiniai santykiai vykdavę be jokio smurto. Tas pagrindas – paauglės amžius ir didelis metų skirtumas tarp abiejų būsimo kūdikio tėvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verta priminti, kad 2010 metais įsigaliojo Baudžiamojo kodekso (BK) pataisa, atrišusi teisėsaugininkams rankas – nurodanti bausti mergaites traumuojantiems, į moterystę ir motinystę skubantiems jas išstumti pilnamečiams vyrams.

Jeigu iki tol vyrai buvo nebaudžiami už esą laisvanoriškus ir be smurto lytinius santykius su vyresne negu 14 metų mergaite (neva tokio amžiaus paauglė jau geba sąmoningai apsispręsti dėl savo norų), tai minėta BK pataisa tą amžių pailgino iki 16 metų. Dabar tik 16 metų jau turinčios mergaitės suaugęs meilužis nebus baudžiamas, jeigu savo partnerės jis neišžagino – intymus bendravimas vyko draugiškai, abiem to norint. O jeigu pamylėjo jaunesnę negu 16 metų, nors ir be prievartos, turi būti teisiamas – už lytinės aistros tenkinimą pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą. Už tai baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

REKLAMA

Tiesa, įrodyti kaltę tokiais atvejais nelengva. Mat jeigu įrodoma, kad tarp skirtingo amžiaus įsimylėjėlių nėra didelio amžiaus, dvasinės ir fizinės brandos skirtumo, tai nėra ir nusikaltimo. O tą ribą nustatyti ir įvertinti, kada yra didelis skirtumas, o kada – nedidelis, sunku. Kiekvienu konkrečiu atveju tai nustato ir vertina kelių sričių specialistai.

Kalti ir „akli“ tėvai

Tačiau apie minėtus BK pakeitimus, kaip rodo gyvenimo faktai, pasiekę teisėsaugininkus, dauguma mylėtis su jaunesnėmis partnerėmis panūdusių vyrų arba nežino, arba nenori žinoti ir teismo bausmių sulaukia tik retkarčiais, kai kas nors tokią porelę paskundžia pareigūnams.

REKLAMA

Anot Marijampolės VTAS vyriausiojo specialisto Gintauto Pajaujo, kuris taip pat neabejodamas tvirtino, kad ankstyvas nėštumas ir gimdymas – paauglės, tapusios moterimi, traumavimas, negalima nutylėti apie tokius faktus. Patyrusį specialistą stebina vyrų, į savo intymius žaidimus įtraukusių paaugles, likimas, palankus jiems – be jokių bausmių. „Apmaudu, kad tokie vyrai, paauglių „mylimieji“, dažniau nepatraukiami baudžiamojon atsakomybėn ir visos problemos kraunamos tik nėščiajai merginai, – sakė G. Pajaujis. – Juk tokia mergina, be minčių apie gimsiantį kūdikių, susiduria ir su kitomis problemomis: arba išvis meta mokslus, arba turi pereiti į kitą mokyklą, nes iš anksto, patarta savo mokytojų, baiminasi galimos pašaipios bendramokslių reakcijos, kai nėščiosios pilvas jau bus atsikišęs. Tai – moralinė trauma.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VTAS darbuotojų teigimu, kaltės dėl traumuojamos paauglės dalis tenka ir mergaitės tėvams. Juk dauguma jų, jeigu domisi dukros kasdienybe, tai ir žino, su kuo mergaitė draugauja, leidžia laiką. Tad tik naivūs, „akli“ tėvai nesupranta, kad su suaugusiu vyru besiporuojanti paauglė kartu ne tik filmus žiūri ar knygas aptarinėja, šachmatais žaidžia... Tokie tėvai tik tada, kai dukra pastoja, linkę tvirtinti, jog dukra tapo nusikaltimo auka. Nusikaltimo, kuriam tėvai mergaitės neparuošė, nuo jo neapsaugojo.

Baudžiama meilė

Vis dėlto Lietuvos teismuose būta nuosprendžių, paskelbtų suaugusiems Romeo, kurie per anksti į moterystę ir motinystę nuvedė savo Džuljetas, šioms nesipriešinant, sutinkant, mylint, o vėliau – nesiskundžiant ir prašant nebausti mylimojo.

REKLAMA

Vilkaviškio prokurorai prisimena keletą tokių atvejų. 2011 metais vilkaviškietis Rolandas B. (25 m.) už meilę 15 metų Beatai, nors mergaitė tikino pati norėjusi intymios draugystės, buvo nuteistas 11 mėnesių laisvės apribojimo bausme ir pasiųstas atlikti 80 valandų darbų globos ar sveikatos priežiūros įstaigose. Jam buvo nurodyta neištvirkauti su mylimąja, kol ši sulauks 16 metų.

Kitas Vilkaviškio krašto gyventojas – Darius K. (23 m.) – buvo nuteistas kalėti 5 metus už 13 metų septintokės, su kuria draugavo apie pusmetį ir net nakvodavo mergaitės tėvų namuose, išžaginimą, po kurio mažametė tapo nėščia. Po tokio nuosprendžio paauglė grasino nusižudysianti. Ši istorija, nutikusi prieš 10 metų, buvo itin skandalinga, nes savo vaisių mergaitė prarado per tyčia sukeltą persileidimą, kai pati persidūrė gimdą virbalu ir vos nenumirė.

REKLAMA

Net mergaitės tėvai buvo jos ir Dariaus pusėje. Tačiau Darius „zonos“ neišvengė. O kai jis po pusantrų metų grįžo į laisvę, tai savo mylimąją rado... jau kito vyro glėbyje. Beje, jau ir kūdikį besūpuojančią. Šį vaikelį irgi galima vadinti nusikalstamos meilės vaisiumi, nes gimdyvė tuomet buvo vos 14 metų. Kūdikio tėvas kažkodėl nebuvo apkaltintas išžaginimu. Už per anksti užgimusią meilę prieš porą metų buvo nubaustas ir Anykščių rajono gyventojas Marius M. (19 m.). Nors pastojusi septintokė (13 m.), jo mylimoji, bei šios tėvai pretenzijų neturėjo ir skundų nerašė, vaikinas, kai jau tapo tėvu, išgirdo ir apie bausmę – dveji metai laisvės apribojimo už mažametės išžaginimą. Tokią švelnią bausmę žagintojui lėmė baudžiamos meilės istorijos detalės ir aplinkybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas „Romeo“ – Kaišiadorių rajono gyventojas Laimutis K. (31 m.) – prieš keletą metų teismo buvo nuteistas kur kas griežčiau. Už tai, kad savo lovos partnere pavertė sugėrovės dukterį (13 m.), vyras buvo pasiųstas už grotų net 9 metams. Nors ir mergaitė, ir teisiamasis įtikinėjo, kad jie – „tikros meilės aukos“, Temidė poros jausmams buvo akla ir kurčia. O mažametė nesuprato, kodėl jos mylimasis teisiamas...

„Mergaitės gebėjimą suprasti, juolab – priešintis mažino įsimylėjimo būsena, – tuokart teigė minėtos poros istorijos detalėmis domėjusis ir teismui išvadą pateikusi psichologė. – Nukentėjusioji aiškiai neišreiškė sutikimo lytiškai santykiauti su nuteistuoju, nes ji tuo metu buvo bejėgiškos būklės dėl mažametystės.“

REKLAMA

KOMENTARAI

Gintautas PAJAUJIS, Marijampolės VTAS vyriausiasis specialistas:

Marijampolės krašte, kiek atsimenu, jauniausia buvo 13 metų gimdyvė (1999 metais), vėliau turėjome 14 metų tėvelį, o bene jauniausia senelė – 32 metų. Tokie mūsų „rekordai“. Liūdniausia, kad paauglių pagimdyti kūdikiai dažniau jau iš karto pasmerkti neturėti abiejų tėvų, ir gimdytojos jiems būna daugiau kaip vyresnės seserys, o ne rūpesčiu apgaubusios motinos. Šių vaidmenį atlieka močiutės arba globos namų darbuotojos. Štai prieš keletą metų vienuose Marijampolės vaikų globos namuose beveik vienu metu pagimdė net keturios paauglės, bet šiandien savo atžalas augina tik viena iš tų jaunų mamyčių.

REKLAMA

Vilma KARALIŪNAITĖ, Jurbarko „Saulės klinikos“ akušerė-ginekologė:

Medis pirmiausia išaugina lapelius, vėliau išsprogdina pumpurus, sužydi ir tik tada veda vaisius. Taip ir moteris – ji turi pereiti visus gyvenimo etapus – kūdikystę, vaikystę, paauglystę, jaunystę ir tik tada moterystę. Ankstyvi lytiniai santykiai sugriauna jaunos mergaitės normalų tiek fizinį, tiek dvasinį vystymąsi. O jeigu mergaitė pastoja, nepilnai išsivystę lytiniai organai gauna didžiulį darbą, kuris yra ne pagal jų jėgas. Jau nekalbu apie tai, kad ant dar savimi nesugebančios pasirūpinti jaunos mergaitės pečių užgriūva didelė atsakomybė už naują gyvybę. Man tenka susidurti su 14–16 metų gimdyvėmis. Dažnai jų gimdymai baigiasi cezario pjūvio operacija, ne visada pavyksta vaikelį pilnai išnešioti. Beje, iš jų nežinau nė vienos, kuri laimingai gyventų su savo vaikelio tėvu. Kad ir kokie stiprūs jausmai atrodytų esant 14 ar 15 metų, kūdikis dažniausiai auga tik su mama. O dar dažniau – su seneliais.

REKLAMA
REKLAMA

Tik faktai:

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, kasmet mamomis tampa apie 600 nepilnamečių.

Kasmet Lietuvoje susituokia 4-5 keturiolikmetės merginos ir vidutiniškai po 10 penkiolikamečių.

Prieš kurį laiką paskelbti Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimo duomenys lietuviams sukėlė šoką: tarp pasaulio bendraamžių mūsų paaugliai lytinį gyvenimą pradeda bene anksčiausiai – vidutiniškai 13,5 metų.

Lietuvoje jauniausia gimdyvė įregistruota 1995 metais – ji tuomet buvo 11 metų ir 5 mėnesių, pastojusi 10 metų; kitos labai jaunos mamos – trys 12-metės, pagimdžiusios 1999, 2000 ir 2007 metais.

Jauniausia motina pasaulyje – 5 metų Peru (Pietų Amerika) gyventoja Lina Medina, gimusi 1933 metais, pagimdžiusi sūnų.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų