REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo balandžio 1 dienos Lietuvos gyventojai, prieš kurį laiką pasirinkę galimybę dalyvauti antros pakopos pensijų sistemoje, turės iš naujo apsispręsti, ar sugrįš į ,,Sodrą“, ar ir toliau kaups pensiją privačiuose pensijų fonduose.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės žino per mažai

Artėjant šiai datai visuomenei pristatyti tyrimo ,,Gyventojų požiūris į valstybinį socialinį draudimą“ rezultatai. Jie atskleidė, jog daugelis Lietuvos gyventojų pritaria, kad socialinio draudimo sistema būtų privaloma ir kad tuo rūpintųsi valstybė. Pusė visų apklaustųjų įsitikinę, kad dauguma žmonių nesirūpina savo ateitimi, o trečdalis mano,kad žmonės nelinkę solidariai padėti socialiai pažeidžiamiems asmenims. Tokias tendencijas atskleidė praėjusių metų gruodį atlikta visuomenės apklausa.

REKLAMA

Pristatydamas tyrimo ,,Gyventojų požiūris į valstybinį socialinį draudimą“ rezultatus Seimo pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas sakė manąs, jog ,,gyventojai nepakankamai žino, kad jie dalyvauja socialiniame draudime, kaip naudojamos jų lėšos“. Jo teigimu, žmonės per mažai žino apie galimybes, kurias suteikia dalyvavimas įvairių pakopų socialinio draudimo sistemoje.

,,Sodros“ užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, du trečdaliai iš Lietuvos gyventojų dalyvautų valstybinio socialinio draudimo sistemoje, net jeigu tai nebūtų privaloma. Vis dėlto maždaug ketvirtadalis apdraustųjų net nežino, kad kaupia pensiją privačiai ir kad į jų sąskaitas pensijų fonduose nuolat pervedama dalis jų socialinio draudimo įmokų.

REKLAMA
REKLAMA

Apie trečdalis apklausos dalyvių mano, kad geriau mokėti visą įmoką ir pensiją gauti iš ,,Sodros“, 18 proc. – taupyti lėšas savarankiškai, o 13 proc. mano kad geriausia rinktis vien privačius pensijų fondus. Penktadalis mūsų šalies gyventojų mano, kad ,,Sodros“ administravimui išleidžiama daugiau kaip 10 proc. jos surenkamų pajamų, tai yra draudėjų ir apdraustų sumokamų įmokų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Audriaus Bitino teigimu, tose šalyse, kuriose piliečiai pasitiki socialinio draudimo sistema ir žino, kokios yra garantijos, apsisprendžia lengviau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Ten, kur galima pasitikėti sistema, yra visai kita situacija“, – sakė A. Bitinas. Viceministro teigimu, apklausos dalyviai mano, kad draudimas turi būti valstybinis. Taip į klausimą atsakė net 66 proc. apklausos dalyvių. Anot A. Bitino, natūralu, kad žmonės kaip neigiamus aspektus mini per mažas pensijas ir pernelyg didelę biurokratiją. Tačiau, viceministro teigimu, nerimą kelia tai, kad žmonės nesusivokia, kur jie dalyvauja ir kas yra antrosios pakopos pensijos. ,,Nuo balandžio 1 dienos pradės veikti nauja pensijų draudimo sistema, ji suteiks žmonėms daugiau galimybių apsispręsti”, – spaudos konferencijoje teigė A. Bitinas.

REKLAMA

Pasak ,,Sodros” direktoriaus Mindaugo Sinkevičiaus, svarbu, kad žmonės suvoktų, kokia yra socialinio draudimo sistema, iš ko susideda ir kaip apskaičiuojama pensija. Jis taip pat apgailestavo, kad žmonės mano, jog ,,Sodra” labai daug lėšų iššvaisto. Tai jis sieja su prieš kurį laiką atliktu pastatų remontu. Iš tikrųjų ,,Sodros” administravimo išlaidos, pasak M. Sinkevičiaus, yra vienos mažiausių Lietuvoje ir siekia vos pora procentų.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad gyventojai gerai supranta, nuo ko priklauso socialinio draudimo išmokų dydis. Net 88 proc. apklaustųjų nurodė, kad tai priklauso nuo legalaus darbo stažo, 70 proc. – nuo sumokėtų įmokų, 66 proc. – nuo amžiaus. Net 40 proc. apklausos dalyvių nurodė dalyvaujantys antrosios pakopos pensijų sistemoje.

REKLAMA

Antros pakopos pensijų fondai – būdas sumažinti valstybės naštą 

,,Sodros” vadovas sakė, kad ,,žmonės turi suvokti, jog tiems, kurie nuspręs kaupti, mažės senatvės pensija, ir suprasti, ką jie sukaups ateityje”. Jis teigė, kad bus sudaryta galimybė pasižiūrėti, kokia bus žmogaus pensija, jeigu jis kaups, ir kokia – jeigu nuspręs pasirinkti socialinio draudimo mokamą senatvės pensiją. ,,Mes norime, kad žmonės viską įvertintų ir patys apsispręstų“, – sakė M. Sinkevičius.

 A. Sysas teigė, kad, sprendžiant iš to, ką teigia antros pakopos pensijų fondų valdytojai, turėtų būti šviesi ateitis, tačiau prisipažino nelabai tuo tikintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Nei Čilės, nei Argentinos gyventojai negali pasigirti didelėmis pensijomis. Tai yra tam tikras apsisprendimas, nereikia veidmainiauti ir sakyti, kad antra pensijų pakopa atsirado šiaip sau. Reikia nuimti naštą nuo valstybės ir perkelti ją ant gyventojų pečių. Tai turi būti jų atsakomybė (…) Aš linkęs tikėti, kad didesnė dalis žmonių nedalyvaus antroje pensijų pakopoje. Po metų matysime, kas liko iš 6 ar 25 tūkst..  Išvysime, ar pensijų valdytojai sugeba jiems  patikėtas lėšas naudoti racionaliai – ne tik išsimokėti gerus honorarus, bet priversti pinigus nešti šiokį tokį pelną. Jeigu pliuso nebus, aš teiksiu kitus pasiūlymus, ką daryti su tais pinigais“, – spaudos konferencijoje sakė A. Sysas.

REKLAMA

A. Bitino teigimu, nuo balandžio 1 dienos žmonės turės apsispręsti, ar dalyvauja pensijų kaupimo bendrovėje, ar grįžta į ,,Sodrą“. Tam jie turės 6 mėnesius. Jo teigimu, kiekvienas žmogus galės pasidomėti, kokios jo perspektyvos vienu ir kitu atveju ir priimti sprendimą.

,,Žmogus turėtų gerai pagalvoti ir apsispręsti. Asmeniui, kuriam iki pensijos liko dveji metai arba atlyginimas yra minimalus, neapsimoka rinktis pensijų fondų“, – sakė A. Bitinas.

Apsispręsti, ar sugrįš į ,,Sodrą“, ar ir toliau kaups pensiją privačiuose pensijų fonduose, nuo balandžio 1 dienos Lietuvos gyventojai turės per pusmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų