REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešimt lietuviškos pirties tabu

Pirties gerbėjai šventai įsitikinę, jog tinkamas garas ir smagi vanta – šimtaprocentinis sveikatos garantas.

Pirties gerbėjai šventai įsitikinę, jog tinkamas garas ir smagi vanta – šimtaprocentinis sveikatos garantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, žinoma, tikra tiesa. Bet tik tuo atveju, jei mokame pirties teikiamais gerumais naudotis taip, kaip reikia. Deja, dauguma mėgėjų pasiperti beveik neišvengiamai tampa plačiai paplitusių, bet klaidingų stereotipų aukomis. Tuomet pirtis – bene stipriausio poveikio sveikatinimosi priemonė iš visų mums žinomų – gali pridaryti organizmui rimtos žalos.

REKLAMA

Pirmoji klaida: prieš pirtį sočiai pavalgyti

Pirtyje negalima būti pilnu skrandžiu. Veikiant šilumai, spartėja bet kokie fermentacijos procesai, taigi baltymai pradeda intensyviai pūti tiesiog jūsų žarnyne. O kadangi nuo pirties garų išsiplečia kraujagyslės, dėl sustiprėjusios kraujotakos toksinai greitai išnešiojami po visą organizmą. Taigi įsivaizduodami, jog pirtyje ar saunoje kartu su prakaitu apsivalote ir nuo šlakų, jūs tokiomis aplinkybėmis patys išprovokuojate sau papildomą vidinę intoksikaciją ir padidinate kepenims tenkantį krūvį.

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti. Pirties dieną atsisakykite bet kokio kaloringo maisto. Mėsos ir žuvies gaminių išvis nevalgykite. Idealus variantas – daug angliavandenių turintis maistas, suvalgytas pusantros valandos prieš pirtį. Tai gali būti virtos bulvės, grikių košė, kietų rūšių tamsūs makaronai, plovas – tik be mėsos ir sūrio ir tik su aliejumi. Kadangi pirtyje kartu su šlakais išprakaituojate ir didelę dalį mineralinių medžiagų atsargų, jas būtina papildyti. Taigi išgerkite prieš pirtį stiklinę kopūstų sūrymo arba naminės giros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antroji klaida: kuo karščiau – tuo geriau Tai vienas labiausiai paplitusių mitų. Pernelyg aukšta temperatūra pirtyje kaip tik stabdo prakaitavimą, vadinasi, prieštarauja pačiai procedūros misijai – apvalyti kūną per prakaito liaukas. Be to, perkaitimas gali rimtai pakenkti sveikatai.

Ką daryti. Jeigu jaučiate, kad jums per karšta, arba tiesiog apima diskomforto jausmas, iškart išeikite iš pirtelės. Daug sveikiau yra pasėdėti ant apatinio suolo arba net vanotis prie atviro lango, nei kęsti deginančius garus.

Trečioji klaida: pamiršti galvą

Kaip jau minėta, pirties garuose smarkiai išsiplečia visos kraujagyslės – tiek kūno, tiek ir galvos. Tad kai paskui šokate į baseiną su vėsiu vandeniu, eketę ar tiesiog apsiliejate vandeniu, dėl staigios temperatūrų kaitos kraujagyslės per kelias sekundes vėl susiaurėja ir kraujas plūsteli ten, kur kraujagyslės vis dar praplėstos. Jeigu nepanardinate į vandenį ir galvos, maždaug 200 gramų kraujo žaibišku greičiu trenkia į galvą – ir tiesiogine šio žodžio prasme. Nuo tokios perkrovos blogai pasijuntama, apima silpnumas, net prasideda galvos skausmai. Kai kurie žmonės tokį suglebimą, kai pasidaro sunku net žodį ištarti, laiko geru ženklu – vadinasi, pirtelė iš tiesų buvo gera. Tačiau iš tikrųjų tai tėra sutrikusios smegenų kraujotakos rezultatas, o ne atsipalaidavimas.

REKLAMA

Ką daryti. Kai po pirties neriate į baseiną ar apsiliejate vandeniu, nepamirškite ir galvos.

Ketvirtoji klaida: alų gerti sveika

Pirtyje nesveika gerti jokių alkoholinių gėrimų, nes jie plečia kraujagysles. Dėl garų šis alkoholio poveikis dar ir keliskart sustiprėja, taigi padidina širdžiai tenkantį krūvį. O tai jau labai pavojinga.

Ką daryti. Vartoti alkoholį galima po pirties praėjus mažiausiai 3–4 valandoms, kai kraujotaka vėl normalizuojasi.

Penktoji klaida: kremas veidui ir kūnui

Tai dažna moterų klaida. Atminkite: prieš pirtį išsitepdamos bet kokiu kremu veido ar kūno odą, jūs užkemšate poras ir trukdote joms apsivalyti. Be to, didėja rizika sugadinti malonumą sau ir visai kompanijai pašaliniais kvapais, o tai neišvengiama, jeigu jūsų naudojamo kremo sudėtyje yra sintetinių aromatizatorių.

REKLAMA

Ką daryti. Prieš pirtį ar sauną nusimaudykite po šiltu dušu ir sausai išsitrinkite rankšluosčiu. Pertraukose pašalinkite negyvas odos ląsteles šveitikliais. Tam puikiai tiks ir medaus masažas – jis, kaip SPA naudojamas purvas, puikiai ištraukia šlakus. Na, o po pirties galima teptis ir visokiais maitinamaisiais kremais, daryti kaukes ir taip toliau.

Šeštoji klaida: geriau sauna nei pirtis

Saunoje temperatūra paprastai tepasiekia 80–90 laipsnių, o drėgmė neviršija 15 procentų. Tokioje aplinkoje oda greitai netenka natūralios drėgmės, todėl neretai pasibuvimas saunoje tampa antikosmetine procedūra: juk išsausėjimas skatina odos senėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti. Jeigu norite išsaugoti jaunystę, dažniau rinkitės garų pirtelę. Joje vidutinė temperatūra būna apie 60 laipsnių, drėgmė siekia visus 50 procentų – odai taip gerokai sveikiau.

Septintoji klaida: vanotis iki paraudonijimo

Ant kūno atsiradusios nelygios raudonos dėmės – ne meistriško mokėjimo naudotis vanta įrodymas, o perkaitimo ir kraujotakos smulkiosiose kraujagyslėse sutrikimo požymis.

Ką daryti. Nepersistenkite. Visa kūno oda po pirties turi būti vienodos spalvos – rožinė. Jei išryškėja dėmės, tai jau ženklas, jog metas baigti procedūrą, ir nedelsiant. Kad išvengtumėte pavojingo perkaitimo, pasimatuokite pulsą prieš ir po pirties: jis neturėtų padidėti daugiau kaip 14 dūžių. O jei padidėjo, vadinasi, temperatūra pirtelėje jums buvo gerokai per aukšta.

REKLAMA

Aštuntoji klaida: ir vienos vantos gana

Iš tikrųjų vantų turėtų būti mažiausiai dvi – pavyzdžiui, beržinė ir ąžuolinė. Tik taip iš karštų garų išpešite daugiausia naudos savo sveikatai.

Ką daryti. Iš pradžių vanokitės beržine vanta. Ji kaip tik ir skirta tam, kad atvertų odos poras ir paskatintų organizmą gausiau prakaituoti. Ąžuolinė vanta naudojama labiau į pabaigą, nes uždaro poras. Į pirtį galima pasiimti ir kadaginę vantą – gerinančią kraujo apykaitą. Taip pat nepamirškite kiekvieną vantą tinkamai paruošti „darbui“: iš pradžių pamerkite jas 5 minutėms į verdantį vandenį, paskui tiek pat laiko palaikykite šaltame.

REKLAMA

Devintoji klaida: iškart į vandenį

Yra žmonių, jau po pirmo užėjimo į pirtelę norinčių iškart apsilieti vandeniu ar nerti į baseiną. Tai, aišku, nedraudžiama, bet viskas priklauso nuo to, kokiu tikslu atėjote į pirtį. Jeigu po kiekvieno pasigarinimo vėsinsitės lediniu vandeniu, jūsų kūnui tai bus kaip kontrastinis dušas, turintis puikų poveikį nuo streso. Tačiau jeigu pirtyje norite pastiprinti sveikatą po ligos, taip elgtis nereikėtų. Geriau išvis laikytis atokiau nuo šalto vandens – palįsti po šiltu dušu ir susisukti į minkštą chalatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti. Optimalus variantas – kontrastines procedūras su šaltu vandeniu pradėti tik po trečiojo pasikaitinimo pirtelėje, kai kūnas jau bus kaip reikiant įkaitęs.

Dešimtoji klaida: praustis su muilu

Muilas pašalina odos apsauginį riebalų sluoksnį ir ją išsausina. Taigi pirtyje jo naudoti nepatartina, o saunoje – tuo labiau.

Ką daryti. Kruopščiai nusimaudykite su muilu, tačiau ne pirtyje, o išvakarėse. Pirtyje naudokitės tik šveičiamaisiais prausikliais ir kitomis atšokusias negyvas odos ląsteles pašalinti galinčiomis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų