REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visą parą ir be poilsio dienų dirbanti, gebanti greitai aprūpinti reikiama informacija ir mokslo leidiniais Vilniaus universiteto (VU) biblioteka - tai naujos galimybės akademinei bendruomenei ir kiekvienam Lietuvos žmogui.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pabrėžė VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro (MKIC) atidarymo iškilmėse trečiadienį dalyvavusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pasveikinusi visus, prisidėjusius prie vienos iš moderniausių bibliotekų Baltijos šalyse gimimo.

REKLAMA

„Pagaliau Vilniaus universiteto žinių lobynai atsivers ne tik akademinei bendruomenei, bet ir kiekvienam mūsų šalies piliečiui. Šis informacijos centras – reikšmingas šiuolaikiškos, išsilavinusios ir kultūringos Lietuvos ženklas“, – sakė šalies vadovė, apžiūrėjusi naująjį bibliotekos pastatą ir jame įrengtas technologines naujoves.

Architekto Rolando Paleko suprojektuotas statinys, kainavęs 100 mln. Lt, yra pirmasis mokslo, verslo ir studijų Saulėtekio slėnio statinys. Tai vienintelė biblioteka Lietuvoje, kurioje sumontuota moderni leidinių transportavimo sistema, įrengtos naujausios apsaugos sistemos, gaisro gesinimo rūku sistema. Biblioteka aprūpinta naujausiomis informacinėmis technologijomis, įrengtos darbo ir poilsio vietos ne tik centre dirbsiantiems mokslininkams, studentams, bet ir jaunoms šeimoms su vaikais, kurie gali žaisti specialiame žaidimų kambaryje.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip 14 tūkst. kvadratinių metrų ploto kompleksą sudaro trys korpusai. Didžiausiame 5 aukštų pastate įrengtos socialinių mokslų, ekonomikos skaityklos ir konferencijų salė, antrasis 4 aukštų pastatas skirtas fizinių ir technologijos mokslų skaitykloms. Mažiausiame korpuse dirbs personalas, o jo apatiniame aukšte įrengta kavinė.

Komplekse taip pat veiks informacinis stalas, parodų, poilsio, bendravimo, diskusijų erdvės. Visuose korpusuose yra įrengtos nuošalios poilsio, rekreacinės salelės, kiekviename aukšte yra ir kiek neįprasti bibliotekų erdvėse gultai-pufai ilsėtis ar skaityti horizontalioje padėtyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du požeminiai aukštai skirti techniniam aukštui ir saugykloms, kuriose telpa 1,8 mln. spaudinių. Devyniose MKIC skaityklose, informacinių technologijų laboratorijoje, seminarų ir grupinio darbo patalpose vienu metu gali dirbti daugiau kaip 800 lankytojų. Numatoma, kad juos aptarnaus 80 centro darbuotojų.

Netrukus Saulėtekio technologijų slėnyje bus pradėti statyti du dideli nacionaliniai mokslinių tyrimų centrai: fizinių ir technologijos mokslų ir gyvybės mokslų, ateityje kursis verslo įmonės, todėl tikimasi, kad ateityje naujasis Vilniaus universiteto bibliotekos pastatas taps dideliu informacinės traukos centru.

REKLAMA

VU rektorius prof. Jūras Banys primena, kad iki šiol paskutinis Saulėtekyje iškilęs pastatas buvo 1978 m. pastatytas VU Fizikos fakultetas. „Pagal to meto projektą, turėjo kilti ir kiti fakultetai, Saulėtekyje turėjo koncentruotis Vilniaus universitetas, tai buvo dar tuometinio rektoriaus Jono Kubiliaus mintis. Džiaugiuosi, kad ši mintis yra tęsiama - tikimės dar po poros metų jus vėl pakviesti, nes greta bibliotekos pastato iškils VU Fizinių ir technologijos mokslų centras, šalia iškils ir Gyvybės mokslų centras. Tai irgi bus modernūs mokslo pastatai, o universitete bus sukurta tikra intelekto, žinių, mokslinio potencialo koncentracija“, – kalbėjo prof. J. Banys.

Plačiajai visuomenei VU bibliotekos naujasis pastatas Saulėtekyje duris atvers ketvirtadienio vidurdienį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų