• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rasa Urbanavičiūtė, LRT televizijos naujienų tarnyba.

Gerėja santykiai tarp Rusijos ir Gruzijos, jos didins tarpusavio prekybą. Rusijos atstovai paskelbė, kad naikins šešerius metus taikytą embargą Gruzijos vynams ir mineraliniam vandeniui. Santykiai atšilo po praėjusių metų Gruzijos parlamento rinkimų, kuriuose sėkmė lydėjo „Gruzijos svajonės“ partiją.

REKLAMA
REKLAMA

Nei gruziniškas vynas, nei vanduo ant rusų stalo nestovėjo nuo 2006-ųjų. Tada Rusijos sveikatos ir higienos agentūra teigė, kad šios prekės nepageidaujamos dėl higienos sumetimų. Tačiau dauguma čia įžvelgė politinius motyvus, nes šalių santykiai jau kurį laiką prastėjo, o po poros metų 2008-aisiais sekė ir atvira karinė agresija.

REKLAMA

Bet praėjusių metų pabaigoje padėtis keitėsi. Į politiką žengusi turtuolio Bidzinos Ivanišvilio partija reiškė galimybę iš naujo megzti santykius su didžiąja kaimyne. Ir panašu, spėjimai pildosi.

„Manau, galime sakyti, kad atnaujinsime prekybą tarp abiejų šalių. Konkrečių skaičių kol kas nežinome, galbūt pradėsime nuo 10 milijonų butelių per metus. O vėliau žiūrėsime, kaip Gruzijos įmonėms seksis dirbti“, – sakė Gruzijos nacionalinės vynų agentūros vadovas Levanas Davitašvilis.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu jautėsi, kad valstybių santykiai juda iš aklavietės. Gruodį Ženevoje šalių atstovai derėjosi tiesiogiai, vėliau sausį susitiko abiejų valstybių dvasiniai vadovai. Manoma, kad šie pirmieji bendradarbiavimo žingsniai leis pamiršti iki šiol vyravusią įtampą. Pirmiausia – gėrimais, ant Rusijos prekystalių grįšiančiais jau po kelių mėnesių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų