REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Lenkijos premjeras, partijos „Teisė ir teisingumas“ (Prawo i Sprawiedliwośc – PiS) lyderis grįžta į aktyvią veiklą ir aktyviai dalyvaus reiškiant nepasitikėjimą dabartiniu Lenkijos ministrui pirmininku Donaldu Tusku bei jo Vyriausybe, – praneša Lenkijos dienraščio „Rzeczpospolita“ portalas rp.pl.

REKLAMA
REKLAMA

Grįžta į politiką

PiS pirmininkas nusprendė atmesti spekuliacijas dėl jo politinės ateities. Pastaruoju metu sklandė gandai apie jo pasitraukimą iš aktyvios politikos. Būta kalbų, kad politikas labai išgyveno mirus motinai ir dėl to ketina trauktis.

REKLAMA

„Po liūdnų asmeninių išgyvenimų grįžtu į savo veiklą. Pereiname į puolimą. Mes padarysime viską, kad perimtume valdžią, nes tik žala gimsta iš tokios Lenkijos Vyriausybės, kokia yra dabar“, – internete skelbia buvęs premjeras, velionio prezidento Lecho Kaczynskio brolis Jaroslawas. Taip, pasak J. Kaczynskio, jis vykdo įsipareigojimus tragiškai žuvusiam savo broliui ir visai lenkų tautai. Pats politikas pripažįsta kurį laiką sumažinęs apsukas politikoje, tačiau tikina dabar ketinąs tai pakeisti. PiS vadovas žada rengti programinę konferenciją, daug važinėti po šalį, nepamiršti Smolensko katastrofos (Lenkijos Prezidento lėktuvas sudužo 2010 metų balandžio 10 d. prie Smolensko leisdamasis. Per katastrofą žuvo visi 96 juo skridę žmonės.) temos. Jis taip pat kalba, kad jei ne propagandinio puolimo prieš jo šeimą kampanija, jo motina būtų gyva. Kaip dar vieną programinę liniją J. Kaczynskis nurodo kovą už demokratiją, prieš valdžios monopoliją ir ateizaciją. Jis taip pat kritikuoja valdančiųjų ekonominės politikos rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA

„Platforma“ nebijo

„Sunku kalbėti apie J. Kaczynskio grįžimą. Jis niekada iš politikos nė akimirkai tikrai nebuvo dingęs“, – atkerta valdančiosios „Pilietinės platformos“ (Platforma Obywatelska (PO)) parlamentinio klubo vicepirmininkas Thomaszas Lenzas. „Žinoma, dera gerbti tokią jo asmeninę tragediją, kaip motinos mirtis, priduria jis. Pasak oponentų, J. Kaczynskio ir jo partijos grįžimo į valdžią bijo ne jie, o dauguma lenkų, nes šioje politinėje jėgoje esą yra daug žmonių, sugebančių „kurti negatyvias emocijas“ nepriklausomai nuo to, ar jų lyderis tuo metu aktyvus, ar ne. Kaip šaiposi oponentai, už J. Kaczynskio pečių yra per daug pralaimėtų rinkimų, kad kas nors rimtai vertintų jo pažadus „pereiti į puolimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padeda ar kenkia?

Tačiau ekspertai siūlo iš anksto nenuvertinti PiS lyderis pareiškimo. „Sunku čia neprisiminti klasikinių teiginių. Vadovaujant J. Kaczynskiui PiS neturi galimybių laimėti rinkimus, tačiau be jo vadovavimo neišgyventų“, – teigia daktaras Wojciechas Jablonskis, dirbantis Varšuvos universitete. „Tai yra amžina šios politinės grupuotės drama, tad jai yra geriau, jei J. Kaczynskis perims joje kontrolę, nei paliks chaosą“, – priduria jis.

Su tokiais vertinimais nesutinka Jacekas Kloczkowski – Krokuvos Politinės minties centro politologas. – Atsižvelgiant į PO vyriausybės rezultatus, mūsų šalies ekonomines problemas ir vidinius konfliktus „platformoje“ (PO), scenarijus, pagal kurį PiS laimi rinkimus ir J. Kaczynskis tampa premjeru, turėtų būti laikomas realiu, – sakė jis. Jo nuomone, aktyvesnis PiS partijos pirmininko vaidmuo gali tik padėti.

PiS „puolimas“, kaip rašo lenkų žiniasklaida, gali būti pradėtas artimiausiomis dienomis, reikalaujant balsuoti dėl nepasitikėjimo Donaldo Tusko Vyriausybe, „techniniu“ premjeru skiriant Piotrą Glinskį. Tiesa, artimiausi eiliniai parlamento rinkimai Lenkijoje, pagal konstitucinę tvarką, numatomi 2015 metais, tačiau, kaip pastebi ekspertai, tradicines temas PiS ir toliau suks kaip filmą iki pat naujų rinkimų datos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų