REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pamirškite Europos skolų krizę, Amerikos fiskalinį skardį ir „Apple“ suklupimus, nes nesvarbu kas atsitiks 2013–aisiais, akcijų rinka kyla aukštyn. Taip, kyla, nes sekmadienį „Super Bowl“ susikaus „San Francisco 49ers“ su „Baltimore Ravens“, apie populiariausią JAV sporto renginį rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis „Super Bowl“ akcijų rinkos rodikliu (angl. The Super Bowl Stock Market Indicator), jei komanda iš Nacionalinės Amerikos futbolo lygos nugali komandą iš Amerikos futbolos lygos, tais metais akcijų rinka šoktels.

REKLAMA

Tačiau šiemet abi komandos priklauso Nacionalinei futbolo lygai.

„Tokioje situacijoje laimi abu“, – sako R. Stovallas, kompanijos „Wood Asset Management“ atstovas. – Istorija rodo, kad „Super Bowl“ spėjimas yra teisingas 80 proc. atvejų“. Būtų turtingi Žinoma koreliacija ne visada reiškia tikrąją priežastį, todėl negalima aklai teigti, kad amerikietiškas futbolas turės įtakos investuotojams, kad šie iškart šiemet imtų pirkti akcijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Super Bowl“ akcijų rinkos rodiklis ir daugybė kitų investavimo strategijų vis dėlto sukaustė žvilgsnį į populiariausią šalies sporto renginį, kurį, skaičiuojama, stebės daugiau nei 173 mln. amerikiečių.

Vašingtono ir Lee universiteto profesiorius George Kesteris skaičiuoja, kad jei nuo 1967 metų, kai buvo surengtos pirmosios „Superbowl“ rungtynės, jis būtų investavęs į biržą po 1 tūkst. JAV dolerių, kasmet, kai indikatorius rodė, kad ji kils aukštyn, o kai buvo prognozuojamas akcijų rinkos smukimas, savo pinigus būtų perkėlęs į obligacijas, šiandien jis turėtų apie 168 tūkst. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O jei savo pinigus būtų patikėjęs S&P 500? Tada turėtų vos 63 tūkst. JAV dolerių.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad jei anksčiau nebūčiau atmetęs visų priežasčių ir investavęs į „Super Bowl“, šiandien būčiau gerokai turtingesnis“, – teigia profesorius G. Kesteris.

Žinoma, jis ne vienintelis galėjęs tapti turtingu. Remiantis jo ir kolegos profesoriaus Scotto Hooverio atlikta apklausa, jo apskaičiuotas rezultatas viršytų bet kokio, nuo 1967 metų šalyje veikiančio investicinio fondo rezultatus.

„Investicinio fondo valdytojai galėtų gyventi paprasčiau – tiesiog stebėti „Super Bowl“ rungtynes sekmadienį“, – juokauja profesorius G. Kesteris.

REKLAMA

Ne tik birža

Tiems, kurie nutarė nepaisyti atsargumo, o statistikos taisykles paleisti pavėjui, yra dar keletas investavimo strategijų patarimų. Skaičiuojama, kad televizijos kanalas CBS, šiemet transliuojantis rungtynes, gaus po 3 mln. JAV dolerių už kiekvieną 30 sekundžių besitęsiančią reklamą, rodomą rungtynių transliacijos metu.

Didžiosios kompanijos tikisi, kad šios prabangios reklamos kuo geriausiai pasieks klientus.

Štai „Blackberry“ jau pranešė apie planus pirmą kartą pasirodyti „Superbowl“, tai esą galėtų atgaivinti ligotus kompanijos šansus. Investuotojams, kurie abejoja išmaniųjų telefonų gamintojos ilgalaike strategeija, alternatyva galėtų būti trumpalaikė investicija į jos akcijas, likus kelioms dienoms iki varžybų.

REKLAMA

Remiantis neseniai atlikta studija, kompanija, kuri sušvyti „Super Bowl“, gali tikėtis teigiamų rezultatų biržoje jau likus keturioms ar dviems dienoms iki renginio ir tokiu pat metu po jo.

Negana to, kompanijos, kurių būstinės įsikūrusios Naujajame Orleane, kur šiemet ir vyks „Super Bowl“, arba laimėsiančios komandos mieste, gali pajusti lengvą pagerėjimą šiemet. Žinoma, tai negelbsti „Blackberry“, kurios būstinė Kanadoje.

Lažybų žaidimas

Kad ir kaip būtų, deja, nė vienas negali pasiūlyti investavimo strategijos, paremtos vien tik „Super Bowl“ finalo dvikova. Be to, daugumai amerikiečių birža nėra ta vieta, kur žaidžiama pinigais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip pusė suaugusių amerikiečių lažinsis, kas laimės „Super Bowl“. Anot portalo Pregame.com atstovo RJ Bello, vos 1 proc. jų lažinsins legaliai.

Visame pasaulyje ant kortos bus pastatyta apie 10 mlrd. JAV dolerių. „Daugumai žmonių šis statymas yra vienintelis per metus“, – sako RJ. Bellas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų