REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1999 metų balandžio 22 diena – išskirtinė data ne tik Kauno „Žalgirio“ klubui, bet ir visai Lietuvai. Prieš beveik 14 metų Miunchene žalgiriečiai kėlė rankose Eurolygos taurę. Balsas.lt domėjosi, ką istorinės pergalės kūrėjai veikia dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinio Lietuvos vyrų rinktinės trenerio Jono Kazlausko auklėtiniams 1998–1999 metų sezonas buvo pirmas tokio rango varžybose, tačiau krepšininkų neglumino nei varžovų gretose „žaidžiančios“ garsios pavardės, nei jų iškovoti titulai.

REKLAMA

Po „Žalgirio“ kojomis krito ne tik patys tituluočiausi Europos klubai, tačiau ir nugalėtojų titulą gynusi italų Bolonijos „Kinder“ komanda. 82:74 – šio Eurolygos čempionų vardą „Žalgiriui“ garantavusio rezultato, matyt, nepamirš nė vienas Lietuvos krepšinio aistruolis.

Kuo dabar užsiima 1999 metais prestižiškiausiame Europos turnyre triumfavusios „Žalgirio“ komandos krepšininkai? Kaip išsiaiškino Balsas.lt, dauguma tobulina krepšinio žinias pradėję trenerių karjerą, kiti – vis dar rungtyniauja.

REKLAMA
REKLAMA

Tyusas Edney (Nr. 4) – 39 metai

„Žalgirio“ sirgalių „dievuku“ laikomas legionierius iš JAV su Kauno komanda pasiekė savo karjeros viršūnę: išrinktas Eurolygos finalo ketverto ir Europos „Visų žvaigždžių“ rungtynių naudingiausiu žaidėju. Po triumfo su „Žalgiriu“ jo kelias pasuko Italijos link – atstovavo Trevizo „Benetton“ komandai.

Amerikietis gavo šansą išbandyti jėgas ir pajėgiausioje pasaulio lygoje NBA – metus vilkėjo „Indiana Pacers“ marškinėlius. Grįžęs į Europą, trejus metus vėl atstovavo „Benetton“, vėliau – Romos „Lottomatica“ komandoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

T. Edney taip pat gynė Pirėjo „Olympiacos“, Bolonijos „Climamio“, Mariupolio „Azovmaš“, Sevilijos „Caja San Fernando“, Zgorzeleco „Turow“ klubų garbę. Nors „Žalgirio“ gerbėjai dar vylėsi išvysti T. Edney Kauno ekipoje, tačiau žaidėjas negrįžo. Šiuo metu jis eina Los Andželo Kalifornijos universiteto (UCLA) vyrų krepšinio komandos sporto operacijų vadovo pareigas.

Mindaugas Žukauskas (nr. 6) – 37 metai

Iš Šiaulių kilęs puolėjas tapo ne tik Eurolygos čempionu, tačiau būdamas 24 metų debiutavo Lietuvos rinktinėje ir su ja iškovojo Atlantos olimpinių žaidynių bronzą, o 2003 metais laimėjo Europos čempionato auksą.

REKLAMA

Kaip ir T. Edney, jam 1998-1999 sezonas buvo paskutinis Kaune. Vėliau lietuvis žaidė Liublianos „Olimpija“ komandoje. Pusę savo karjeros praleido Italijoje, kur atstovavo Sienos „Montepaschi“ ir Pezaro „Scavolini“ ekipoms. Pernai M. Žukauskas paskelbė apie karjeros pabaigą, o trejus paskutinius karjeros metus žaidė savo gimtajame mieste – Šiauliuose. Šiuo metu jis dirba vadybininku krepšinio klube „Šiauliai“.

Saulius Štombergas (nr. 7) – 39 metai

Vieno geriausių Lietuvos krepšininkų ir buvusio nacionalinės rinktinės kapitono karjera išties įspūdinga. Būdamas septyniolikos puolėjas debiutavo „Žalgirio“ komandoje, tačiau po metų persikėlė į „Atleto“ ekipą. Devyniolikos metų jis buvo pakviestas prisidėti prie Lietuvos krepšinio rinktinės ir kartu su ja Atėnuose 1995 metais iškovojo Europos čempionato sidabro medalį.

REKLAMA

Su Lietuvos rinktine jis 1996 ir 2000 metais iškovojo olimpinių žaidynių bronzos medalius, o 2003 metais Stokholme triumfavo iškovojęs Europos čempionato auksą. Krepšininkas atstovavo klubams Šanchajaus „Vostok“, Bolonijos „Kinder“, „Vitorijos TAU Ceramica“, Stambulo „Efes Pilsen“ ir „Ulker“, Kazanės „Unics“.

2007 metais birželį oficialiai paskelbė, kad baigia profesionalaus krepšininko karjerą, tačiau pratęsė karjerą 2009 metais sudarydamas vienerių metų sutartį su Kazanės „Unics“ komanda. Sezono pabaigoje ji nebuvo pratęsta. 2011 metais debiutavo kaip treneris: pirmiausiai – Kauno Žalgirio-Sabonio mokyklos vyr. trenerio asistentas, vėliau ir Kauno „Žalgirio“ vyr. trenerio asistentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jiri Zidekas (nr. 8) – 39 metai

Charizmatiškasis aukštaūgis čekas dvejus metus praleido „Žalgirio“ komandoje. 1995–1998 metais jis turėjo galimybę jėgas išbandyti NBA, o išvykęs iš Kauno pasuko Turkijos link – ten atstovavo „Ulker“ komandai. Vėliau žaidė Madrido „Real“, Berlyno „Alba“, Gdynės „Asseco Prokom“ ir Nymburgo „ČEZ Basketball“ ekipose.

2006 metais Čekijos milžinas baigė karjerą. Šiuo metu dirba Čekijos krepšinio federacijoje, taip pat nevengia Eurolygos eksperto darbo, o visai neseniai tapo VTB Vieningosios lygos atstovu Eurolygoje. Krepšininkas rūpinasi abiejų lygų bendradarbiavimo reikalais, susijusiais su Europos krepšinio plėtra.

REKLAMA

Eurelijus Žukauskas (nr.9) – 39 metai

1994 metais NBA naujokų biržoje klaipėdietis buvo pašauktas 54 numeriu, tačiau šanso išbandyti jėgas aukščiausioje pasaulio lygoje taip ir negavo. Su Lietuvos rinktine 1996 ir 2000 iškovojo olimpinių žaidynių bronzą, o 2003 metais – Europos čempionato auksą.

Žaidė tokiose komandose kaip Bolonijos „PAF“, rusų „Lokomotiv“, Stambulo „Ulker“, Pirėjo „Olympiacos“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“. 2007 metais aukštaūgis grįžo į Kauną, čia praleido dvejus metus ir paskelbė apie savo karjeros pabaigą. Žaidėjas užsiima verslu: su partneriais yra įkūręs plasitikinių langų ir konstrukcijų gamybos įmonę. Nepamiršta ir krepšinio – sėkmingai žaidžia Klaipėdos Švyturio krepšinio mėgėjų lygos Mero (A) diviziono komandoje „Gobana-Lemminkainen“.

REKLAMA

Dainius Adomaitis (nr. 10) – 39 metai

Po įspūdingai pasibaigusio sezono Kaune krepšininkas iš Šakių žaidė už Montekatinio „Zucchetti“, bet šioje ekipoje nepritapo ir perėjo į Lenkijos komandą „Anwil“. Vėliau – į Vroclavo „Sląsk“, kol galiausiai 2003 metais atvyko į Prancūzijos Gravelino „Maritime“, o jau kitais metais tapo šios komandos kapitonu. Vis dėlto, prancūzų klube pasikeitus treneriams, D. Adomaičio paslaugų atsisakyta. Puolėjas rungtyniavo kaimyninėje Latvijoje – Rygos „Barons“ komandoje, o 2009 metais nusprendė pakabinti sportbačius ant vinies ir pradėjo trenerio karjerą. Šiuo metu jis yra Vilniaus „Lietuvos ryto“ vyriausiojo trenerio asistentas bei jaunimo komandos vyriausiasis treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tomas Masiulis (nr. 12) – 37 metai

Išvykęs iš Kauno 2002 metų kovą krepšininkas užsivilko Sienos „Montepaschi“ ekipos marškinėlius, tačiau tais pačiais metais persikėlė į Sopoto klubą „Prokom Trefl“, kur praleido šešis metus. Galiausiai grįžo į „Žalgirį“, vėliau atstovavo Kauno „Aisčių“ komandai. 2009 metais jis paskelbė apie karjeros pabaigą ir pradėjo dirbti A. Sabonio krepšinio mokykloje treneriu. Šiuo metu diriguoja šios mokyklos jauniesiems krepšininkams bei Lietuvos devyniolikmečių rinktinei.

Darius Maskoliūnas (nr.13) – 42 metai

Buvusio „Žalgirio“ komandos kapitono karjera po triumfo Eurolygoje pasuko Lenkijos link – ten žaidė Sopoto „Prokom Trefl“ ekipoje, vėliau – atstovavo Atėnų „Ilysiakos“. Baigęs karjerą pasirinko trenerio darbą, kurį laiką vadovavo „Žalgiriui“, „KK Kauno“ komandoms. Dabar Vilniaus „Lietuvos ryte“ užima vyriausiojo trenerio pareigas.

REKLAMA

D. Maskoliūnas taip pat dalyvauja politinėje veikloje: nuo 2010 metų jis – visuomeninio judėjimo „TAIP“ (Tėvynės atgimimas ir perspektyva) narys. 2007–2011 metais ir nuo 2011 metų su Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija – Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

Anthony Lee Bowie (nr. 14) – 49 metai

Dar vienas auksinio „Žalgirio“ sezono legionierius, padėjęs Kauno komandai iškovoti Eurolygos taurę. „Antanu“ pakrikštytas NBA veteranas tapo rezultatyviausiu „Žalgirio“ žaidėju ir per visas 22 Eurolygos rungtynes, ir per abi finalo ketverto dvikovas Miunchene. Prieš baigdamas karjerą A. Bowie dar žaidė Graikijoje ir Italijoje. Savo sportininko karjerą baigė 2002 metais ir tapo vienos Orlando miesto privačių aukštųjų mokyklų krepšinio komandos vyriausiuoju treneriu.

REKLAMA

Kęstutis Šeštokas (nr. ?) – 36 metai

Net septynerius metus kaunietis rungtyniavo „Žalgirio“ klube. Tačiau tokios skambios pergalės kaip Eurolygoje jam nepavyko pakartoti su jokiu kitu klubu. Puolėjas vilkėjo „Lietuvos ryto“, „Ventspils“, Južno „Chimik“, Lisampolio „AEK“, Las Palmo „U.S.“, Tartu „Rock“ ir Prienų „Rūdupio“ marškinėlius. Praėjusį sezoną dar atstovavo NKL komandai Molėtų „Ežerūnas-Karys“, tačiau pernai vasarą nusprendė pakabinti sportbačius ant vinies. Užsiima kaimo turizmo sodybų verslu.

REKLAMA
REKLAMA

Giedrius Gustas (nr. ?) – 32 metai

Įžaidėjas tik iš šono stebėjo „Žalgirio“ triumfą Eurolygoje, vėliau klube rungtyniavo keturis sezonus. Toliau krepšininko karjera pasuko Rusijos link, kur žaidė Rostovo „Lokomotiv“ ir Maskvos srities „Dinamo“ komandose.

G. Gustas taip pat atstovavo Rygos „Barons“, Kavalos „Panorama GS“, Sopoto „Trefl“ bei Zgoželevo „Turow“ ekipoms. Šiuo metu žaidžia Klaipėdos „Neptūne“. Su Lietuvos rinktines yra iškovojęs Europos čempionato auksą bei bronzą.

Treneris Jonas Kazlauskas – 59 metai

Po triumfo Eurolygoje Kauną iškeitė į Vilnių ir nuo 2001 iki 2004 metų vadovavo „Lietuvos ryto“ komandai. Nuo 2004 iki 2006 metų dirigavo graikų Pirėjo „Olympiacos“ ekipai. Nuo 2004 iki 2008 metų taip pat dirbo Kinijos nacionalinės komandos vyriausiuoju treneriu, o po to dvejus metus vadovavo Graikijos rinktinei.

2011 metais sulaukė Maskvos CSKA klubo pasiūlymo ir jį priėmęs su komanda nukeliavo iki Eurolygos finalo, kur apmaudžiai vienu tašku nusileido „Olympiacos“ krepšininkams. Sutartis su lietuviu pratęsta nebuvo.

2012 metais Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento Arvydo Saboniu prašymu J. Kazlauskas tapo Lietuvos krepšinio rinktinės treneriu. Tačiau neatsisakė ir klubinio krepšinio – 2013 metų sausį stojo prie kinų „Southern Tigers“ komandos vairo.

REKLAMA

KOMENTARAI

Saulius Štombergas, „Žalgirio“ trenerio asistentas:

„Triumfas Eurolygoje man jau istorija. Prabėgo daugiau nei dešimt metų, baigiau krepšininko karjerą ir galiu tik su džiaugsmu prisiminti, ką padarėme Miunchene. Įspūdingiausias sezonas, nes daugiau pakartoti tokio žygio nebepavyko. Finale džiaugėmės, kad sugebėjome pasiekti tai, kuo ir patys sunkiai tikėjome. Tačiau kiekvienose rungtynėse žaidėme vis geriau ir sugebėjome sukurti stebuklą.“

Dainius Adomaitis, Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerio asistentas:

„Tai buvo sėkmingiausias mano sezonas klubiniame krepšinyje. Pralaimėdavome retai. Visur, kur žaidėme, iškovojome aukščiausius titulus ir taures. Tik šilčiausius atsiminus esu išsaugojęs apie visą komandą – žaidėjus, trenerius ir vadovybę. Neseniai visai netyčia įsijungęs televizorių stebėjau finalo rungtynes su Bolonijos „Kinder“. Labai seniai nebuvau jų matęs, todėl buvo išties malonu prisiminti.“

Darius Maskoliūnas, Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris

„Kol pats žaidžiau, galva dažniausiai būdavo užimta kitomis mintimis. Turėjome nuostabius 2000 metus, kai iš Sidnėjaus olimpinių žaidynių parvežėme bronzos medalius. Todėl kaip bebūtų gaila ta pergalė Eurolygoje buvo nustumta į šešėlį. Visi nuolat primena ją, todėl net susiradau to sezono rungtynių vaizdo įrašus“.

REKLAMA

TIK FAKTAI

Grupė „Žas“ sukūrė legendine tapusią dainą, skirtą Kauno „Žalgirio“ triumfui Eurolygoje. Daugiatūkstantinė minia, pasitikdama Eurolygos čempionus, traukė „Euroly-ga-ga!“.

Tuo metu „Žalgirio“ savininkas verslininkas Šabtajus Kalmanovičius po triumfo Eurolygoje netikėtai paliko komandą, miglotai užsiminęs, kad nenori suvedinėti sąskaitų su tais, kurie trukdė kurti „Žalgirį“. Vėliau vedė krepšininkę Aną Archipovą ir tapo garsiausiu Rusijos moterų krepšinio mecenatu. Jam likimas nebuvo dosnus – 2009 metų lapkričio 2 dieną verslininkas buvo nušautas Maskvos centre.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų