REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jovita Sukackaitė / LRT televizijos naujienų tarnyba

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje atidaryta rusų menininkės Galinos Gubanovos instaliacijų paroda „Futurizmas“. Ji skirta Rusijoje minimo Futuristų teatro 100-mečiui.

REKLAMA
REKLAMA

Parodoje eksponuojamos dekoracijos, kostiumai ir kiti daiktai, atkurti pagal 1913 metais pastatyto Kazimiro Malevičiaus operos „Pergalė prieš saulę“ eskizus. Šis spektaklis ženklino futuristinio teatro Rusijoje pradžią. O po 75 metų šios operos versiją sukūrė G. Gubanova.

REKLAMA

Parodoje Vilniuje eksponuojami daiktai iš jos spektaklio kviečia įsitraukti, įžvelgti kaitą, kuri vyko tuometiniame futuristų teatre.

„Man futurizmas – naujovių ir kažko neįprasto paieška. Jeigu mes matome neįprastai, būtinai gyvensime kitaip, darysime kažką naujo“, – teigė parodos autorė G. Gubanova.

„Projektas įdomus, paroda gyva. Jie rekonstruoja ne tik K. Malevičiaus paveikslus, bet ir jo idėją. Futurizmas iki šių dienų yra gyvas“, – kalbėjo parodos kuratorė Regina Lapienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoje natūralaus apšvietimo, K. Malevičiaus spektaklyje pirmą kartą buvo panaudota prožektoriaus šviesa, tikriausiai todėl G. Gubanovos instaliacijų salėje taip pat dingus elektrai, teko pasišviesti didžiuliais prožektoriais.

„1913 metais spektaklis įnešė daug naujo į teatrą: naujas technologijas, naują požiūrį, naują supratimą apie erdvę, šviesą, ir natūralu, kad ši opera padarė įtaką pasauliniam menui. Pagal išlikusius K. Malevičiaus eskizus ir rekonstravau šį spektaklį 1988-aisiais“, – sakė G. Gubanova.

Pasak parodos autorės, futuristinės idėjos šiandien gali pasirodyti gana įprastos, nes ano meto menininkai, mėgindami sukurti naujas formas, tarsi pamatė būsimus personažus, užprogramavo mūsų ateitį.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų