REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Šiaulių miesto tarybos posėdyje bus svarstoma, ar plėsti Šiaulių nakvynės namus. Rekonstravus antrą ir trečią aukštus, čia būtų teikiamos laikinojo apgyvendinimo ir kitos socialinės paslaugos. Dabar Šiaulių nakvynės namai negali priimti visų norinčiųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Poreikis didėja

Tarybai pritarus būtų teikiama paraiška Europos Sąjungos struktūrinei paramai gauti. Už beveik 1,3 milijono litų būtų suremontuota griūvanti Šiaulių nakvynės namų, esančių Pakruojo gatvėje 41, dalis – antras ir trečias aukštas.

REKLAMA

884 tūkstančių litų numatoma gauti iš ES struktūrinių fondų. Likusi projekto įgyvendinimo dalis būtų finansuojama Savivaldybės lėšomis.

Už šias lėšas dar būtų pakeisti langai bei durys, rekonstruota šildymo, vandentiekio ir nuotėkų sistemos, įrengtas vėdinimas.

Išplėstuose Nakvynės namuose būtų teikiamos trumpalaikės socialinės paslaugos asmenims, grįžusiems iš įkalinimo įstaigų, netekusiems nuolatinės gyvenamosios vietos.

REKLAMA
REKLAMA

„Įgyvendinus projektą bus galima atskirai apgyvendinti vyrus ir moteris, o vienos nakties apgyvendinimo paslaugą teikti ne tik žiemą, kaip yra dabar, bet visus metus“, – paaiškino Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Irena Kiurienė.

Per 2012 metus trumpalaikės socialinės globos laikino apgyvendinimo tarnyboje prašė 144 asmenų, o vietų yra tik 80.

„Gaudami paramą benamiai gali kabintis į gyvenimą, o būdami gatvėje tik dar labiau nusivilia ir degraduoja“, – sakė vedėja.

Paslaugų gavėjai nėra pastovūs, jie nuolat keičiasi. Vieni gyvena kelis mėnesius, kiti – kelis metus. Per metus apie 14 prašymų lieka nepatenkinti dėl vietų stokos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vedėjos žodžiais, pernai vien iš įkalinimo įstaigų grįžo 22 asmenys, kuriems buvo suteiktos laikinojo apgyvendinimo paslaugos.

Kreipėsi 41 lygtinai paleistas Šiaulių miesto gyventojas, buvę sulaikytieji už smurtavimą artimoje aplinkoje.

Padeda sugrįžti į gyvenimą

Šiaulių miesto gyventojai skundžiasi, kad šaltuoju metų periodu benamiai veržiasi nakvoti į daugiabučių namų laiptines, įstaigų koridorius, ten teršia. Per šalčius glaudžiasi Respublikinės Šiaulių ligoninės Priėmimo skyriuje, trikdydami medikų darbą.

„Ne visi benamiai yra degradavę – užtenka minimalios pagalbos ir jie vėl gali atsistoti ant kojų, – akcentavo I. Kiurienė. – Socialiniai darbuotojai tokiems asmens padeda susitvarkyti dokumentus, užsiregistruoti Darbo biržoje ir ieškoti darbo. Kol asmenys registruoti Darbo biržoje, jiems mokama socialinė pašalpa“.

REKLAMA

Planuojama Nakvynės namuose įsteigti nestacionarių socialinių paslaugų padalinį – laikino apgyvendinimo tarnybą, kurioje bus teikiama nakvynė, higienos paslaugos, ugdomi bei palaikomi kasdienio gyvenimo bei palaikomi darbiniai įgūdžiai, konsultuojama, tarpininkaujama.

Planuojama didinti socialinių paslaugų įvairovę. Nestacionarias socialines paslaugas teikiančiame padalinyje būtų įkurtos trys naujos darbo vietos.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų