REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Živilė KAVALIAUSKAITĖ Į redakciją atėjęs šiaulietis pasakojo, kad į miestą mėgsta pažvelgti pro žiūronus. Bet norėtų ir iš paukščio skrydžio. Jis klausė, kodėl nėra galimybės nuo aukščiausių pastatų išvysti Šiaulius? Anksčiau buvo prieinamas „Šiaulių“ viešbučio stogas ir Katedros bokštas. Dabar viena populiariausių turistų pramogų nepasiekiama.

REKLAMA
REKLAMA

Lankytojų nepriima

Apžvelgti miesto panoramą iš aukščiausių statinių – viena populiariausių pramogų turistams. Dažniausiai aukščio mėgėjams atveriami bažnyčių, pilių bokštai, kur, įsigijus bilietą, galima iki valios grožėtis toliais.

REKLAMA

„Galbūt galima Šiaulių katedros bokštą pritaikyti apžvalgos aikštelei?“ – svarstė į redakciją užsukęs šiaulietis.

Pabandėme išsiaiškinti, ar Šiauliuose įmanoma miesto panorama pasigrožėti iš aukštai.

Šiaulių katedra – aukščiausias statinys mieste, jos grakštus, baltas 70 metrų aukščio bokštas matyti iš tolo, nesvarbu, nuo kurios pusės artėtumei į Šiaulius.

Bet ar bokštas atviras lankytojams?

Šiaulių katedros klebonas Remigijus Čekavičius lakoniškas: bokštas lankytojams nėra pritaikytas, tad jie – nepriimami.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus gatvės bulvare išsiskiria aukščiausias viešbutis mieste – „Šiauliai“.

Gal pavyks į miestą žvilgtelėti nuo keturiolikos aukštų pastato stogo? „Šiaulių“ viešbučio direktorė Daina Paulauskas nenudžiugina: galimybės pasidairyti nuo viešbučio stogo nebėra.

„Anksčiau leisdavome, dabar – nebe. Ant stogo yra labai daug aparatūros. Be to, žmonės pradėjo kelti problemų, šaudyti petardas. Ir ateityje tokios paslaugos nebeteiksime“, – vilties nesuteikė D. Paulauskas.

Leidimo prašo fotografai

Dar vienas dominuojantis statinys Šiauliuose – vandentiekio bokštas, priklausantis UAB „Šiaulių vandenys“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keturių aukštų su rūsiu bokšto aukštis – 47,30 metro, jame veikia Vandentvarkos muziejus.

UAB „Šiaulių vandenys“ Ryšių su visuomene atstovė Džiuljeta Martinaitienė sako, jog bendrovė kartais sulaukia prašymų užlipti ant vandentiekio bokšto stogo. Dažniausiai čia nori patekti fotografai. Bendrovės vadovybė leidimą užlipti suteikia parašius prašymą.

„Norinčiius galima ant rankos pirštų suskaičiuoti. Turizmas nėra mūsų pagrindinė funkcija, visas dėmesys skiriamas spręsti problemoms, susijusioms su pagrindine įmonės veikla – vandens tiekimu, gerinimu, valymu. Jei turizmu užsiimančios institucijos ar organizacijos norėtų, turistinę funkciją galėtume perleisti“, – sako Dž. Martinaitienė.

REKLAMA

Vaizdas į miestą – nuo terasos

Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza neabejoja: miestui būtina vieta, nuo kurios būtų galima grožėtis panorama.

„Vaikščiodamas gatvėmis viso vaizdo nesuvoksi. Pamatęs miestą ir iš viršaus, išsiveži visapusį vaizdinį“, – sako muziejininkas, svečiuose miestuose nepraleidžiantis progos pasigrožėti panorama.

Planuojama, kad nuo gegužės mėnesio centrine Šiaulių miesto dalimi bus galima gėrėtis nuo Fotografijos muziejus ketvirto aukšto terasos. Nuo terasos senoji miesto dalis atsiveria 360 laipsnių spinduliu.

REKLAMA

„Žinoma, terasa nėra televizijos ar bažnyčios bokštas, nuo kurių matyti gerokai toliau. Miestas turėtų galvoti apie apžvalgos aikštelę“, – svarsto muziejaus direktorius.

R. Balzos nuomone, paklausios ekskursijos būtų į Šiaulių katedros bokštą: „Įdomu ne tik pati panorama. Įspūdinga lipti į bokštą, įdomu pamatyti senąją architektūrą iš vidaus – konstruktyvą, mūrą, plytas.“

Prieš keletą metų muziejus kėlė idėją – galbūt vaizdui iš viršaus būtų įmanoma pritaikyti Ch. Frenkelio odų fabriko teritorijoje išlikusį 1911 metais statytą kaminą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei pradėtų judėti odų fabriko pastatų sutvarkymo, restauravimo klausimai, manau, atsirastų impulsas ir idėjoms, kaip panaudoti kaminą. Juk jo statyti nereikia – reikia pritaikyti“, – sako muziejininkas.

Paslauga turistams reikalinga

Pasak Šiaulių turizmo informacijos centro (TIC) direktorės pareigas laikinai einančios Giedrės Brazlauskaitės, turistai klausia, iš kokių objektų galima apžvelgti Šiaulius.

„Tokios paslaugos mieste labai reikėtų. Miestas gražus, bet nesutvarkyta infrastruktūra, aukšti objektai nepritaikyti, kad būtų galima siųsti į juos grupes“, – sako G. Brazlauskaitė.

Praėjusiais metais į Šiaulių TIC buvo užsukę per 10 tūkstančių turistų. Daugiausia – iš Latvijos, Rusijos, Vokietijos, Japonijos ir Prancūzijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų