REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiema kelia daug papildomų rūpesčių automobilių vairuotojams. Vienas iš jų – ant dengtų sunkvežimių ar jų priekabų stogų susidarantys ledo luitai. Kiekvieno tolimųjų reisų sunkvežimių vairuotojo pareiga – tinkamai prižiūrėti ir paruošti savo transporto priemonę kelionei, užtikrinant savo ir kitų eismo dalyvių saugumą. Nerūpestingiems vairuotojams už savo pareigų ignoravimą Vokietijoje gresia didelės piniginės baudos ar net laisvės atėmimo bausmės.

REKLAMA
REKLAMA

Iš tikrųjų ant sunkvežimių stogų susidarę ledo luitai sukelia rimtą pavojų kitų eismo dalyvių sveikatai ar net gyvybei. Todėl nerūpestingiems sunkvežimių vairuotojams Vokietijoje gresia didelės baudos, jeigu jie prieš išvykdami į kelionę nuo savo transporto priemonių nepašalino ledo luitų, kurie krisdami aštriais gabalais gali sukelti pavojų iš paskos važiuojantiems automobiliams.

REKLAMA

Jeigu kelių policija pastebės nepašalintus ledo luitus ant sunkvežimio ar jo priekabos stogo, tokios transporto priemonės vairuotojas bus nubaustas 25 eurų pinigine bauda.

Jeigu paskui važiuojančiai transporto priemonei nepašalinti ledo gabalai krisdami nuo sunkvežimio stogo sudarė grėsmę ar kliūtį saugiam eismui, sunkvežimio vairuotojas arba jo savininkas baudžiamas 80 eurų ir 3 baudos taškais.

Jeigu krentantis ledas nuo sunkvežimio stogo tapo autoįvykio priežastimi, bauda padidėja iki 120 eurų, papildomai skiriant 3 baudos taškus. Dar blogiau, jeigu dėl krentančio ledo gabalų nuo sunkvežimio ar jo priekabos stogo, buvo sužaloti ar net žuvo žmonės. Tai vairuotojui gresia iki 5 metų laisvės atėmimo įkalinimo įstaigoje arba labai didelė piniginė bauda ir 5 baudos taškai.

REKLAMA
REKLAMA

Ir vis dėlto daugelis Vokietijos sunkvežimių vairuotojų tvirtina, jog šie griežti reikalavimai ne visada susiję su vairuotojų aplaidumu ar nerūpestingumu, nes dažnai jiems įvykdyti nėra tinkamų galimybių ar sąlygų. Savo įmonės teritorijoje kruopščiai nuvalius sniegą ar ledą nuo transporto priemonės ar jos junginio stogo, pavojingi suledėję luitai gali susidaryti sustojus pakeliui ar net stovėjimo aikštelėse, kuriose dažnai nėra specialių rampų arba kitos šiam tikslui pritaikytos įrangos, kuria būtų galima pasiekti 4 m aukštyje ant furgono stogo susidariusį ledo sluoksnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eismo kontrolės pareigūnai tvirtina, kad daugelyje sunkvežimių stovėjimo aikštelių pakanka galimybių nusivalyti sunkvežimių stogus, be to, jomis galima pasinaudoti sunkvežimių plovyklose, pas krovinių siuntėjus arba jų gavėjus. Bet kuriuo atveju teisinių aktų ignoravimas neatleidžia vairuotojų nuo atsakomybės už eismo saugumo pažeidimus.

Tomas Labžentis  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų