REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį vakare po ilgos ligos, būdamas 66-erių, mirė Valerijus Abramkinas - buvęs sovietų disidentas, branduolinės fizikos mokslininkas ir žmogaus teisių aktyvistas, kuris kalėjo Sibiro gulage ir kovojo už kalėjimų reformas Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje, praneša "Reuters".

REKLAMA
REKLAMA

"V. Abramkinas nuoširdžiai siekė prisidėti prie nacionalinių įstatymų tobulinimo ir humanizavimo bei modernios žmogaus teisių ir piliečių laisvių užtikrinimo sistemos stiprinimo", - Kremliaus spaudos tarnyba cituoja prezidentą V. Putiną.

REKLAMA

V. Abramkinas aštuntame ir devintame dešimtmečiuose kovojo už pilietines laisves ir reformas Sovietų Sąjungoje ir praleido šešerius metus kalėjimuose bei Sibiro kolonijoje už "antisovietinę propagandą". 1985 metais jis buvo ištremtas į Tverės sritį.

1976 metais už "antisovietinę veiklą" jis buvo atleistas iš Maskvos chemijos technologijų instituto. Sibire V. Abramkinas susirgo tuberkulioze ir visą likusį gyvenimą kentė ligos padarinius.

REKLAMA
REKLAMA

1988 metais kartu su Nobelio premijos laureatu, branduolinės fizikos mokslininku ir disidentu Andrejumi Sacharovu V. Abramkinas įkūrė Kalėjimų ir laisvės grupę, kuri vėliau tapo Maskvos kalėjimų reformos centru. V. Putinui būnant prezidentu, V. Abramkinas priklausė Kremliaus žmogaus teisių tarybai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų