REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marija Gabrienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Šilutės bendruomenei pristatytas dar spaustuvės dažais kvepiantis albumas, kuriame atvirukai iš šilutiškio Sauliaus Stankevičiaus kolekcijos atskleidžia XIX–XX amžiaus Šilutės ir Rusnės gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Albume – trys šimtai atvirukų. Prieš šimtą ir daugiau metų iš pamario išsiųstus ir po pasaulį išsibarsčiusius atvirukus S. Stankevičius surinko per daugiau kaip dešimt metų. Kolekcininkas sako, kad internete, naršydamas įvairiuose aukcionuose, kasdien praleisdavo po šešias valandas.

REKLAMA

„Įdomu, kad Šilutės atvirukai buvo iškeliavę į Austriją, Filipinus, Pietų Ameriką, Šiaurės Amerikos šalis, nekalbu jau apie Europos Sąjungos šalis. Net iš Afrikos yra atėję“, – sako kolekcininkas S. Stankevičius.

Iš gausios, beveik dešimties tūkstančių atvirukų kolekcijos į albumą sudėtos tik pasakojančios apie XIX amžiaus pabaigos – XX amžiaus pradžios Šilutės ir Rusnės gyvenimą.

„Sunkiausia, ko gero, buvo pastebėti, atrasti kai kuriuos pastatus. Nors karo metu Šilutė praktiškai nenukentėjo, ir mes turime daugybę išlikusių pastatų, tačiau keletas jų buvo perstatyti. Ir tai buvo gan rimtas galvosūkis, nes perstatyti jie buvo gana radikaliai“, – sako albumo sudarytojas Saulius Sodonis.

REKLAMA
REKLAMA

Atvirukai sudėti tarsi pasivaikščiojimas. Kelionę pradėjęs nuo Šilokarčemos, užsukęs į Žibius ir keletą kitų aplinkinių kaimų, skaitytojas pasieks Verdainę.

„Tai buvo kaimai, kurie augdami susijungė, gavo miesto teises ir sudarė vieną miestą – Heydekrugą, o nuo 1923 metų – Šilutę“, – pasakojo Šilutės muziejaus direktorė Roza Šikšnienė.

Tūkstančio egzempliorių tiražu išleistas atvirukų albumas gali tikti ir kaip edukacinė priemonė.

„Jie byloja architektūrą, žmonių aprangą. Tai yra didžiulė ikonografinė vertybė“, – tvirtina kraštotyrininkė Birutė Servienė.

Ateityje S. Stankevičius žada išleisti atvirukų albumus su Mėmelio, Karaliaučiaus vaizdais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų