REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 m. lapkričio mėn., palyginti su spalio mėn., eksportuotų prekių kainos sumažėjo 1,4 procento, importuotų – 0,3 procento, praneša Lietuvos statistikos departamentas. Bendrajam eksportuotų prekių kainų pokyčiui didžiausią įtaką padarė 4,7 procento sumažėjusios rafinuotų naftos produktų, 4,5 procento – žemės ūkio produktų ir 3,8 procento padidėjusios atliekų surinkimo, apdorojimo ir šalinimo, medžiagų atgavimo produktų, 0,6 – maisto produktų kainos. Bendrajam importuotų prekių kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 2,9 procento sumažėjusios rafinuotų naftos produktų, 5,3 – elektros, 1 procentu – maisto produktų ir 0,5 procento padidėjusios žalios naftos, 2,7 – tabako gaminių kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Per mėnesį iš eksportuotų prekių labiausiai sumažėjo elektros kainos – 26,1 procento, žemės ūkio vienmečių ir daugiamečių augalų – atitinkamai 6,8 procento ir 3 procentais, o padidėjo raugintos ir išdirbtos odos bei išdirbtų ir dažytų kailių – 7,4 procento, niekur kitur nepriskirtos transporto įrangos – 4,8, pieno gaminių – 4,3 procento kainos. Iš importuotų prekių labiausiai atpigo perdirbti ir konservuoti vaisiai, uogos ir daržovės – 3,9 procento, kiti maisto produktai – 3,1, gyvi gyvūnai ir gyvūninės kilmės produktai – 2,8 procento, o pabrango statybinės medžiagos iš molio – 2,7 procento, dažai, lakai ir panašios dangos medžiagos, spaustuviniai dažai ir mastikos – 1,7 procento.

REKLAMA

Per metus (2012 m. lapkričio mėn., palyginti su 2011 m. lapkričio mėn.) eksportuotų prekių kainos padidėjo 2,1, importuotų – 3,5 procento. Iš eksportuotų prekių daugiausia pabrango augalinis aliejus ir augaliniai bei gyvūnų riebalai ir taukai – 20,7 procento, žemės ūkio daugiamečiai ir vienmečiai augalai – atitinkamai 15,7 ir 13,5, cementas, kalkės ir gipsas – 12,4 procento, o atpigo perdirbti ir konservuoti vaisiai, uogos ir daržovės – 27,1 procento, žuvys ir kiti žuvininkystės produktai – 16 procentų. Iš importuotų prekių daugiausia pabrango tabako gaminiai – 13,5 procento, augalinis aliejus ir augaliniai bei gyvūnų riebalai ir taukai – 13,2, gyvi gyvūnai ir gyvūninės kilmės produktai – 12,7 procento, o atpigo optiniai prietaisai ir fotografijos įranga – 8,9 procento, konstrukciniai metaliniai gaminiai – 8 procentais, pagrindiniai vaistų pramonės gaminiai – 6,4 procento.

Įtaka bendrajam eksportuotų / importuotų prekių kainų pokyčiui priklauso ne tik nuo produktų kainų pokyčio dydžio, bet ir nuo to, kokia yra produktų pagal veiklos rūšį lyginamoji dalis bendroje eksportuotų / importuotų prekių apimtyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų