REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Jos Didenybės Danijos Karalienės Margaretės II (Margrethe II) kvietimu dalyvavo pirmojo mūsų šalies vadovės vizito proga surengtuose oficialiuose pietuose.

REKLAMA
REKLAMA

Jų metu kalbėta apie Lietuvos ir Danijos diplomatinių santykių raidą, bendradarbiavimo perspektyvas, Europos ateitį ir patiriamus išbandymus.

REKLAMA

Prezidentės teigimu, narystės Europos Sąjungoje (ES) 40-metį mininčios Danijos ir devintus narystės Bendrijoje metus skaičiuojančios Lietuvos interesas - stipri ir vieninga Europa.

"Šiandien minime Eliziejaus sutarties, atvėrusios galimybes Europos susivienijimui, penkiasdešimtmetį. Europiečių sugebėjimas daugiau nei pusę amžiaus gyventi taikiai ir padėti vieni kitiems įvertintas Nobelio taikos premija. ES senbuvės Danijos ir naujokės Lietuvos bendradarbiavimas taip pat yra tikro europietiško solidarumo ir savitarpio pagalbos pavyzdys", - sakė Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vadovės teigimu, Lietuva nuo pat Nepriklausomybės pradžios jautė Danijos žmonių paramą ir draugišką petį. Danija viena pirmųjų pripažino atkurtos Lietuvos nepriklausomybę ir suteikė didelę materialinę pagalbą mūsų šaliai, nuosekliai rėmė kelyje į ES ir NATO. Danijos kariai jau ketvirtą kartą saugo Baltijos šalių oro erdvę.

Danijos Karalienė aplankė Lietuvą minint Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį, o Danijos Premjerė - minint diplomatinių santykių 20-metį.

Lietuvą ir Daniją sieja ne tik tvirti politiniai, bet ir glaudūs ekonominiai ryšiai, bendri investiciniai projektai. Jau kelis dešimtmečius intensyviai plėtojami Lietuvos ir Danijos kultūriniai ryšiai. Bendrus projektus vykdo teatralai ir kino kūrėjai, į danų kalbą išversti Česlovo Milošo kūriniai, plačiai pristatyta Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba. Ypatingą dėmesį menui ir literatūrai skirianti Danijos Karalienė pati yra apdovanota už Hanso Kristiano Anderseno knygų iliustravimą ir bendrauja su pirmąjį apdovanojimą pelniusiu Panevėžio lėlių teatro vadovu Antanu Markuckiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popiet Prezidentė apsilankys Danijos karališkojoje bibliotekoje.

Lietuvos vadovė padovanos knygą su M. K. Čiurlionio darbais, fotografijų albumą "Neregėta Lietuva", Rimanto Dichavičiaus nuotraukų rinkinį "Laisvės paženklinti" ir Stanislavo Filiberto Flerio (Stanislaw Filibert Fleury) knygą su senojo Vilniaus fotografijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų