REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausia Lietuvos savivaldybių bėda – metų metus besivelkančios skolos, kurios susidarė dėl to, kad savivaldybių finansavimas yra nepakankamas. Tai po antradienį Vyriausybėje vykusio Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus susitikimo su Lietuvos miestų bei rajonų savivaldybių merais sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA

,,Skolos yra nepakankamas finansavimas. Šeima turi vaikučius ir jiems reikia pragyvenimui mėnesiui 1000 litų, o ji gauna 800. Tada ji sprendžia – ar nevalgyti, ar vaikų nemokyti, ar skolintis, kad bent kažkiek tenkintų tos dienos poreikius. Per penkis pastaruosius metus savivaldybių savarankiškos funkcijos ne didėjo, bet mažėjo.

REKLAMA

Įvertinkime šilumos kaštų augimą, įvertinikime kurą, elektrą ir kitus kaštus, kurie didėjo, o išgyventi (savivaldybėms – red. past.) reikia su 2009 metų biudžetu“, - priežastis, dėl kurių savivaldybės priverstos skolintis, aiškino R. Malinauskas.

,,Investuoti reikia, europines (ES paramos – red. past.) lėšas įsisavinti reikia, nes būtų nusikaltimas gaunant Europos Sąjungos (ES) lėšas nesiskolinti ir nevykdyti tų projektų, kuriems po kelių metų tų lėšų nebebus“, - pabrėžė R. Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Skolose skendinčios Vilniaus miesto savivaldybės meras Artūras Zuokas taip pat tvirtina, kad savivaldybei skiriama per mažai pinigų, o didžioji skolintų lėšų dalis skiriama ES projektams finansuoti. ,,Didžioji dalis (lėšų – red. past.) skiriama ES projektų kofinansavimui, pavyzdžiui, aplinkkeliams, taip pat miesto tvarkymui“. A.Zuokas taip pat pabrėžė, kad sostinės savivaldybės biudžetui nuo pat 2007 metų atitenka per mažai pinigų.

Nepaisant to, kai kurios Lietuvos savivaldybės norėtų skolintis daugiau, negu dabar nustatyti skolinimosi limitai. Premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, tai bus galima daryti, jei įgyvendinami projektai atsipirks.

,,Didinti limitus bus galima tik su viena sąlyga – jeigu tos lėšos bus naudojamos koofinansavimui ir įgyvendimus projektą, bus sumažintos savivaldybių biudžetų išlaidos, o tai leis grąžinti skolą iš sutaupytų pinigų”, - antradienį po susitikimo su Lietuvos savivaldybių merais žurnalistams sakė Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų