• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alma MOSTEIKAITĖ

Šiandien viešosios įstaigos Alytaus poliklinikos direktoriaus Vitalijaus Kovaliovo raštas Seimo Sveikatos reikalų komitetui, Sveikatos apsaugos ministerijai, Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai, Konkurencijos tarnybai, Valstybinei ligonių kasai dėl Dzūkijos sostinėje praėjusių metų pabaigoje atidarytos privačios sveikatos priežiūros įstaigos su įtariamu vieno vaistinės tinklo užnugariu aptariamas ne tik išvardytose institucijose. Apie jį diskutuojama ir šalies žiniasklaidoje. Pasigirsta pasiūlymų kontroliuoti privačių pirminės sveikatos priežiūros įstaigų steigimą ir veiklą. Alytaus poliklinikos direktorius teigė savo raštu siekęs atkreipti šalies valdžios institucijų dėmesį ne į visų privačių pirminės sveikatos priežiūros įstaigų steigimą ir veiklą, o į turinčiųjų farmacijos kompanijų užnugarį.

REKLAMA
REKLAMA

 Grįžta nenaudingi ligoniai

Šiuo metu Alytuje veikia penkios pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos, iš kurių dvi priklauso miesto savivaldybei, kitos – privačios. Daugiausia – per 50 tūkst. prisirašiusių pacientų turi Alytaus poliklinika.

REKLAMA

 Viena iš privačių pirminės sveikatos priežiūros įstaigų, kurios pavadinimas neminimas siekiant nesuteikti nemokamos reklamos, pradėjo veikti praėjusių metų pabaigoje. Alytaus poliklinikos direktoriaus pastebėjimu, naujos įstaigos administracija šeimos gydytojams žada kur kas didesnius atlyginimus, – pasirašius metinę sutartį net 5 tūkst. per mėnesį.

 „Mes tiek mokėti negalime. Esu įsitikinęs, kad ir jie nesugebėtų šitiek mokėti gaudami lėšų tik iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo pagal prisirašiusių ligonių skaičių. Pagal Farmacijos įstatymo naujas pataisas farmacijos kompanijoms sveikatos priežiūros įstaigose apribotas lankymasis darbo metu siekiant pažaboti gydytojo įtaką pacientui pasirenkant vaistą. O susikūrusioje naujoje įstaigoje pacientas tiesiog siunčiamas į konkrečią vaistinę. Minėtu atveju vieno vaistinių tinklo nuolaidų kortelės net reklamuojamos įstaigos tinklalapyje”, – kalbėjo Alytaus poliklinikos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

 Poliklinikos vadovai išsiaiškino ir kitą dalyką – grįžę atgal prisirašyti pacientai pasakojo, kad naujos privačios pirminės sveikatos priežiūros įstaigos atstovai lankosi alytiškių namuose, stengiasi įtikinti juos prisirašyti naujoje įstaigoje dovanodami smulkias dovanėles, žadėdami ilgalaikes, specialias nuolaidas su įstaiga susijusiame vaistinių tinkle.

Iš Alytaus poliklinikos kol kas į naują įstaigą neišėjo dirbti nė vienas šeimos gydytojas. Bet per du mėnesius į ją išsivesta beveik 500 poliklinikos pacientų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 V.Kovaliovas pateikė vieną pavyzdį, kaip į naują įstaigą persirašė viena alytiškių šeima: „Visi jos nariai naujajai įstaigai labai reikšmingi, išskyrus vieną, senyvo amžiaus, turintį nuolatinę slaugą, sergantį keliomis lėtinėmis ligomis, kuriam reikia išrašyti daug receptų, medicininių priemonių. Toks pacientas nebuvo prirašytas, jis grįžo pas mus.”

 „Susirenka tik grietinėlę”

Šiandien jokia naujiena, kad privačioms sveikatos priežiūros įstaigoms naudingi prisirašę pacientai, kuriems reikia skirti mažiau gydytojų laiko ir paslaugų, o lėšos už jų prisirašymą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo įstaigai pervedamos kas mėnesį.

REKLAMA

 Alytaus poliklinikos direktoriaus paminėtas pavyzdys tik paliudijo, jo žodžiais tariant, kad privačios pirminės sveikatos priežiūros įstaigos susirenka tik grietinėlę. Neatsitiktinai tarp poliklinikos pacientų daugėja vyresnių nei 65 metų pacientų, kurie turi daug ligų, kuriems reikia daug vaistų, medicininių procedūrų.

 „Aš tikrai ne prieš privačias pirminės sveikatos priežiūros įstaigas, kurias įkuria šeimos gydytojai. Bet kai jos steigiamos su farmacijos kompanijų užnugariu, kyla rimtas pavojus pacientui. Jis tampa nesvarbus, o tikslas – pelnas”, – įsitikinęs V.Kovaliovas.

REKLAMA

Jis rašte šalies valdžios institucijoms kelia klausimus, ar teritorinės ligonių kasos, pasirašydamos sutartis dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo, neturėtų įstaigų diferencijuoti pagal jų kapitalo kilmę, ar galimi pirminės sveikatos priežiūros įstaigų ir vaistinių tinklų susitarimai. Poliklinikos vadovo manymu, turėtų būti sprendžiamas klausimas dėl galimo skatinimo įstaigų, turinčių daug dažnai besilankančių pacientų, kuriuos kamuoja įvairios lėtinės ir sunkios ligos.

 Kol kas jokių konkrečių atsakymų iš šalies valdžios institucijų poliklinikos direktorius nėra gavęs. Galbūt jie atsiras po viešoje erdvėje prasidėjusių diskusijų dėl privačių pirminės sveikatos priežiūros įstaigų steigimo ir veiklos naudojant ne vien Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų