REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelerius metus iš eilės nedidėjęs arba atsilikęs nuo infliacijos augimo darbo užmokestis Lietuvos gyventojams netrukdė pernai daugiau vartoti. 2012 metais namų ūkių vartojimas augo maždaug 4 proc.

REKLAMA
REKLAMA

,,Tai buvo netikėta, nes darbo užmokestis augo tik apie 1,5 proc. Tačiau taip yra dėl to, kad Lietuvos gyventojai mažiau taupė, o daugiau vartojo“, - remdamasis naujausiomis pasaulio ir Lietuvos ekonomikos tendencijomis teigia „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Vis dėlto šiemet namų ūkių vartojimas sumažės (iki 3 proc.), o kitais metais vėl šiek tiek išaugs, prognozuoja ekonomistas.

REKLAMA

,,Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas N. Mačiulis prognozuoja, kad infliacija, praėjusių metų pabaigoje sumažėjusi iki 3,1 proc., žemiau 3 proc. kartelės nenusileis ir šiemet. Jo teigimu, metų pabaigoje ji gali siekti net 3,3 proc. tačiau kainų augimą šiemet kurstys ne pasaulinės žaliavų kainų tendencijos, o vietiniai veiksniai.

,,Brangstanti elektra, dyzelinas ir tabakas kilstels infliaciją 0,5 proc. punkto, dar 0,5 proc. punkto ją kilstels atlyginimo padidėjimas”, - tvirtina N. Mačiulis. Ekonomistas prognozuoja, kad 2014 metais kainos tur4t7 augti panašiu tempu – 3,4 proc. N. Mačiulis prognozuoja, kad nominalus atlyginimas šiemet augs apie 5 proc., tačiau realusis darbo užmokestis didės tik apie 1,6 proc. punkto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų