REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) teigia, kad JAV "dar nėra mirtinai nuvargusi tauta", praneša BBC.

JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) teigia, kad JAV "dar nėra mirtinai nuvargusi tauta", praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijoje Baltuosiuose rūmuose prezidentas pareiškė, kad respublikonai ketina besąlygiškai patvirtinti JAV skolos "lubų" pakėlimą ir, jo nuomone, būtų "absurdiška" naudotis skolinimosi limitu kaip derėjimosi objektu.

REKLAMA

Tačiau Atstovų Rūmų pirmininkas Džonas Boneris (John Boehner) pareiškė, kad valstybės skolos ribų pakėlimą lydėtų valstybės išlaidų mažinimas. Prognozuojama, kad JAV vasarį pasieks 16,4 trln. JAV dolerių skolinimosi limitą, jei įstatymų leidėjai nesiims priemonių.

Demokratų prezidentas reikalavo, kad Atstovų Rūmų respublikonai patvirtintų naują federalinės vyriausybės institucijos pinigų skolinimosi limitą. Po šio žingsnio vyriausybė toliau galėtų skolintis ir sumokėtų esamus įsipareigojimus - mainais neprašydama politinių nuolaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis Kongreso ir B. Obamos kivirčas dėl skolos lubų baigėsi 2011 m. liepą. Po jo vyriausybė priartėjo prie nemokumo ribos, o jos kredito reitingai smuko. Tai sukėlė finansinių rinkų suirutę.

"Visiškas pasitikėjimas JAV bei mūsų šalies kreditas - ne derybų objektas. Verčiau jau jie greičiau spręstų, nes laiko lieka vis mažiau," - kalbėjo B. Obama. Prezidentas sakė, kad tęs debatus dėl JAV fiskalinės politikos, bet tik po to, kai skolos limitas bus padidintas. "Mes nesame mirtinai nuvargusi tauta," - teigė jis.

"Nors aš esu pasirengęs eiti į kompromisą ir rasti bendrą išeitį, kaip sumažinti šalies deficitą, bet JAV negali sau leisti vėl diskutuoti su šiuo Kongresu dėl to, ar jie turėtų apmokėti sąskaitas, kurios jau susikaupė", - sakė jis ir pridūrė: "Jau ko nedarysiu, tai nesiderėsiu, kol į JAV žmonių galvą įremtas šautuvas".

Dž. Boneris pripažino, kad nepavykus padidinti skolos limito kiltų didelė ekonominė rizika. Tačiau jis pažymėjo, kad "Amerikos žmonės nepalaiko sprendimo padidinti skolos ribą, jei tuo pačiu metu nebus sumažintos valstybės išlaidos".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų