REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių miesto savivaldybė gavo oficialų Charkovo (Ukraina) miesto prašymą parduoti Šiaulių arenos projektą. Antrame pagal dydį Ukrainos mieste būtų pastatyta tokia pat arena.

REKLAMA
REKLAMA

Krito į akį

Šiaulių miesto savivaldybės meras Justinas Sartauskas gavo oficialų laišką, kad Charkovo miestas (Ukraina) norėtų pasistatyti tokią pat kaip Šiaulių areną, todėl pirktų arenos projektą.

REKLAMA

Žinovai Šiaulių areną vertina kaip gražiausią Lietuvoje. Charkovo atstovai, pamatę visas šalies arenas, taip pat pasirinko Šiaulių statinį.

Sausio pabaigoje iš Charkovo į Šiaulius atvyksta delegacija, kuri norėtų dar kartą nuodugniai apžiūrėti areną.

Savivaldybė, kuriai Šiaulių arenos projektas kainavo beveik vieną milijoną litų, derėsis su ukrainiečiais dėl projekto kainos.

„Tikrai nenoriu gąsdinti charkoviečių – dėl projekto kainos derėsimės“, – patvirtino miesto meras J. Sartauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais, tomis dienomis, kai Šiauliuose viešės delegacija iš Ukrainos, arenoje vyks Eurolygos jaunių krepšinio turnyro „Inter RAO Lietuva“ atrankos etapas.

„Charkoviečiai galės ne tik apžiūrėti Šiaulių areną, bet ir pamatyti įdomų renginį“, – sakė J. Sartauskas.

Architektas „už“

Besirengiant 2011 metais vykusiam Europos vyrų krepšinio čempionatui, Lietuvoje pastatytos keturios naujos arenos.

Šiaulių areną ir „Žalgirio“ areną Kaune projektavęs architektas Eugenijus Miliūnas apdovanotas 2012 metų Nacionaline kultūros ir meno premija už „konceptualių architektūros erdvių suvokimą, už šiuolaikinių visuomenei reikšmingų pastatų sukūrimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu E. Miliūnas ir jo komanda projektuoja 18 tūkstančių vietų areną Kijeve, kuri bus viena iš pagrindinių arenų Ukrainoje. Be lietuvių architektų prie šio projekto darbuojasi ir lietuviai inžinieriai, elektrikai – iš viso apie 50 profesionalų. Ukrainoje dabar vyksta arenų statymo bumas.

„Jeigu Šiaulių arenos projektu bus domimasi, tikriausiai mūsų, projekto architektų, paklaus, ar mes sutinkame, kad jis būtų kartojamas. Mes neprieštarautume, – sakė E. Miliūnas. – O Šiaulių miesto savivaldybė turėtų apsispręsti, ar jai apsimoka gauti tą milijoną, jei pagal projektą kitoje valstybėje bus pastatyta tokia pat arena“.

REKLAMA

Jo nuomone, Lietuvai, Šiauliams ir projektą rengusiems architektams būtų ir garbinga, ir naudinga, nes visi stengiasi savo produktus parduoti. Būtų propaguojama Lietuvos valstybė ir intelektas tų žmonių, kurie čia dirbo.

„Šiaulių arenos estetika paremta stiklu ir paprastumu – didelės meninės vertės neįžvelgiame, bet inžinerine prasme čia nuveikta nemažai“, – teigė architektas.

Ar nedevalvuos?

E. Miliūnas akcentavo kitką: jei lietuvių projektai pasklistų po visą pasaulį, būtų devalvuoti.

„Projektų yra visokių: unikalių – bažnyčios, rūmai, ir ne tokių unikalių – prekybos arba sporto centrai“, – sakė E. Miliūnas.

REKLAMA

Jo nuomone, parduoti projektą, viena vertus, – prestižas, be to, su Ukraina Lietuvą sieja seni istoriniai ryšiai. Kita vertus, yra rizika, kad Lietuva pradės pardavinėti savo architektūrą.

Šiauliai gali sakyti, kad Šiaulių arena – mūsų statinys ir mes nenorime, kad jis stovėtų kitame mieste. Įtariu, kad taip lengvai šis klausimas nesispręs, dar bus diskutuojama. Ar sutaps miestiečių nuomonė?“ – svarstė architektas.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų