REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) apgailestauja, kad čiuožėjo Deivido Stagniūno partnerei amerikietei Isabellai Tobias nebuvo suteikta Lietuvos Respublikos pilietybė. LTOK pranešime žiniasklaidai teigiama, kad priimtas sprendimas argumentuojamas lakoniškai, iš esmės tik Konstitucinio teismo nutarimu ir išaiškinimu.

REKLAMA
REKLAMA

LTOK atkreipia dėmesį, kad Lietuvos pilietybė Respublikos Prezidento sprendimu išimties tvarka gali būti suteikiama užsienio valstybių piliečiams, kurie turi ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei, yra integravęsi į Lietuvos visuomenę - o tai yra vertinamojo pobūdžio kriterijai.

REKLAMA

LTOK pranešime rašoma: "Jau keleri metai I. Tobias kartu su mūsų šalies piliečiu atstovauja Lietuvai Europos ir pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatuose bei ten demonstruoja gana aukštus rezultatus - ir tokiu būdu, tikime, didina mūsų šalies autoritetą tarptautinėje bendruomenėje. Be to, kiek žinome, Izabela išlaikė lietuvių kalbos testą Pilietybės komisijoje.

Nenorime kvestionuoti šalies Prezidentės priimto sprendimo motyvų. Priimto sprendimo akivaizdoje mums svarbios šalies sporto aktualijos ir ateitis. Faktinė situacija yra tokia, kad porinėje sporto šakoje - dailiajame čiuožime - turime mišrią porą, kuri negalės atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse, jei I. Tobias neturės Lietuvos pilietybės.

REKLAMA
REKLAMA

Jei dabartinė teisinė bazė nesudaro galimybių suteikti pilietybės tokiais, mūsų manymu, šaliai akivaizdžiai naudingais atvejais - galbūt išties verta imtis veiksmų, siekiant, kad būtų atitinkamai pakeista teisinė bazė. Ar bent jau, įvertinant globalizacijos procesus, pradėti aktyvią diskusiją ir atsiklausti tautos nuomonės? Juk, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje besitreniruojančios Rūtos Meilutytės nelaikome mažesne Lietuvos piliete, nei šalyje besitreniruojančių sportininkų.

Nuoširdžiai linkime Izabelai ir Deividui nepalūžti dėl šio sprendimo bei tęsti puikią sportinę karjerą ir toliau garsinti mūsų šalies vardą bei siekti dar geresnių rezultatų - tiek sausio pabaigoje vyksiančiame Europos čempionate, tiek ir kovą vyksiančiame pasaulio čempionate. Galbūt, pasikeitus aplinkybėms, Izabela dar turės progą atstovauti mūsų šaliai ir olimpinėse žaidynėse".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad Prezidentė Dalia Grybauskaitė čiuožėjai I. Tobias išimties tvarka nesuteikė Lietuvos pilietybės paskelbta pirmadienį.

I. Tobias ir D. Stagniūnas kartu čiuožia nuo 2010 metų birželio. Užpernai Europos čempionate jie užėmė dvyliktąją, o pernai - devintąją vietas. Pasaulio pirmenybėse Lietuvos duetas užpernai buvo keturioliktas, o pernai - aštuonioliktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų