REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiems metams būdingas aktyvus Vakarų Europos teisėsaugos institucijų darbas, susijęs su buvusiais ir esamais origarchais iš buvusių sovietinių respublikų. Įstatymo pažeidimu įtariami Uzbekistano prezidento duktė Gulnara Karimova, buvusio Kirgizijos vadovo sūnus Maksimas Bakijevas, buvęs Alma Atos administracijos vadovas Viktoras Chrapunovas ir buvęs dabartinio Kazachstano prezidento žentas Rachatas Alijevas, rašo „Ruskaja Germanija“.

REKLAMA
REKLAMA

Uzbekistano prezidento vyresnioji duktė, stambi verslininkė Gulnara Karimova tapo švedų žurnalistų tyrimo herojė. Veikiai G. Karimovos pinigais susidomėjo Švedijos ir Šveicarijos prokuratūros. Jos ėmė tirti Švedijos ir Suomijos telekomunikacijų kompanijos „TeliaSonera“ ir Šveicarijos firmos „Takilant“, kurią ten atidarė du asmenys iš Uzbekijos prezidento dukrai artimos aplinkos, sandorio aplinkybes. Kalbama apie „TeliaSonera“ duotus kyšius G. Karimovai per tarpininką – firmą „Takilant“, siekiant gauti licenciją Skandinavijos kompanijai dirbti Uzbekistane.

REKLAMA

Švedijoje šioje byloje įtariamaisiais yra du „TeliaSonera“ vadybininkai, o Europos bankuose jau yra areštuotos didelės pinigų sumos, buvusios „Takilant“ sąskaitose. Šveicarijoje taip pat atliekamas tyrimas, susijęs su šia firma ir pačia G.Karimova. Maksimu Bakijevu, kuris slapstosi Londone, susidomėjo JAV FTB darbuotojai. Jie remiasi tuo, kad Bakijevas jaunesnysis dalyvavo nusikalstamame susitarime, turėdamas tikslą įvykdyti apgavystę su vertybiniais popieriais ir sutrukdyti teisingumo vykdymą.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai spalį JAV jau išsiuntė į Anglijos sostinę prašymą dėl M. Bakijevo ekstradicijos. Gruodžio 7 dieną Londono teismas nukėlė posėdį, kuriame bus nagrinėjama M.Bakijevo ekstradicijos byla, į 2013 metų gegužę. Pačioje Didžiojoje Britanijoje M.Bakijevui taip pat gyventi nesaldu. Kaip mano šios šalies justicija, dalis įtartinų piniginių operacijų, kurios buvo vykdomos, dalyvaujant Bakijevo sūnui, susijusios būtent su šia šalimi.

Londone kaip politinis pabėgėlis dabar gyvena dar vienas išeivis iš Centrinės Azijos – Kazachstano bankininkas Muchtaras Abliazovas, tėvynėje kaltinamas stambaus masto sukčiavimu. Astana reikalauja iš Londono ne tik išduoti opozicionierių bankininką, bet ir grąžinti pinigus, kuriuos jis pradangino iš šalies, naudodamasis apgavikiškomis schemomis. Londono aukštasis teismas 2012 metų vasarį jau nuteisė M. Abliazovą 22 mėnesius kalėjimo už teismo negerbimą. Bet šį teismo sprendimą nepavyko įvykdyti, kadangi pažemintas bankininkas pabėgo jau ir iš Londono. Kur jis dabar yra – nežinoma. Dar vienas Kazachstano bėglys – buvęs Alma Atos administracijos vadovas Viktoras Chrapunovas – įsikūrė ant Ženevos ežero kranto. Tačiau Šveicarijos prokuratūra Kazachstano prašymu dabar tikrina galimą jo dalyvavimą sukčiavime, privatizuojant nekilnojamąjį turtą Alma Atoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos parlamentarus sudomino kitas pasprukęs Kazachstano oligarchas – Rachatas Alijevas. Patekęs į nemalonę ir išsiskyręs su prezidento Nazarbajevo dukterimi R. Alijevas 2007 metais persikėlė į Europą: iš pradžių į Austriją, vėliau į Maltą. Dabar ES jo atžvilgiu atliekama visa eilė tyrimų ir vykdomas baudžiamasis persekiojimas, tarp kitų šalių ir Vokietijoje. Kalbama apie pinigų plovimą Vokietijos teritorijoje, o taip pat apie žmogaus teisių pažeidimus pačiame Kazachstane.

Įdomu, kad R. Alijevo byla buvo priversta užsiimti netgi Federalinė žvalgybos tarnyba (BND). Tačiau informacija apie R. Alijevo sekimą, kurį vykdė vokiečių žvalgybininkai, lieka su septyniais užraktais. Federalinės vyriausybės atsakymas į atitinkamą deputatų paklausimą „negali būti viešai skelbiamas, kadangi suinteresuoti asmenys gali gauti informacijos iš jo turinio ir padaryti įtaką įgaliotų žinybų darbo sėkmei.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų