REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 metai patvirtino negerą keliamųjų metų tradiciją: jie pasižymėjo įžymių žmonių netektimis. “Forbes” prisiminė kai kurias asmenybes, mirusias 2012-aisiais.

2012 metai patvirtino negerą keliamųjų metų tradiciją: jie pasižymėjo įžymių žmonių netektimis. “Forbes” prisiminė kai kurias asmenybes, mirusias 2012-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dainininkė Whitney Houston

1963 rugpjūčio 9 – 2012 vasario 11

Faktas: Gineso rekordų knygoje Whitney Houston figūruoja kaip atlikėja, per savo karjerą gavusi daugiausiai apdovanojimų.

REKLAMA

Citata: „Aš nemoku dainuoti „kaip juodaodė“ ir nežinau, ką reiškia „baltųjų muzika“. Muzika neturi spalvos“.

Viena iš komerciškai sėkmingiausių dainininkių per visą popmuzikos istorija, filmo „Asmens sargybinis“ žvaigždė mirė viešbutyje Beverly Hilton per 45-ąją “Grammy” apdovanojimų įteikimo ceremoniją. Pagrindinė mirties versija – W. Houston paskendo vonioje po nusinuodijimo kokainu.

Stilistas Vidal Sassoon

1928 sausio 17 – 2012 gegužės 9

Faktas: 1948 metais 20-metis Vidal Sassoon dalyvavo kare už Izraelio nepriklausomybę, o 1992 metais įkūrė Tarptautinį Vidal Sassoon centrą, kuris tyrė antisemizmą (SISCA).

REKLAMA
REKLAMA

Citata: “Vienintelė vieta, kur gerovė eina anksčiau darbo – tai žodynas”.

V. Sassoon tapo įžymus 1950-aisiais, kai dizainerė Maria Kwan pakvietė jį dalyvauti jos madų šou, kai buvo įvesta mada mini sijonams. Pasaulinio pripažinimo jis sulaukė po to, kai Holivudo žvaigždei Miai Farrow padarė šukuoseną. Jos vardu Procter & Gamble išleido šampūną, tačiau 2000-ųjų pradžioje šis bendradarbiavimas nutrūko: V. Sassoon padavė gamintoją į teismą, tikindamas, kad šis ne itin aktyviai “prastūminėjo” šį vardinį šampūną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikėjas Eduardas Chilis

1934 rugsėjo 4 – 2012 liepos 4

Faktas: iš Smolensko, kur gyveno Chilių šeimą, aštuonmetį Eduardą pavyko evakuoti likus dviem valandoms iki to, kai šį miestą okupavo vokiečių kariuomenė.

Citata: “Jei kas nors galvoja, kad menas sukurtas pasilinksminimui, tas klysta. Menas turi auklėti. Dabar mene labai daug dvejetukininkų ir trejetukininkų”.

E. Chilis per savo kūrybinį gyvenimą ne vieną kartą buvo šlovės viršūnėje. Pirmasis pikas – tai 1970-aisiais sukurtas šlageris “Žiema”, kuris skambėjo per visą Sovietų sąjungą. O paskutinysis buvo gana netikėtas: 2010-aisiais per internetą ėmė plisti vaizdo klipas su E. Chilio daina “Aš laimingas, kad grįžtu namo”, kuris per kelis mėnesius surinko daugiau nei 5 mln. peržiūrų “Youtube” ir atlikėjui buvo priskirtas nauja pravardė “Misteris Trololo”.

REKLAMA

Rašytojas Ray Bradbury

1920 rugpjūčio 22 – 2012 birželio 5

Faktas: Ray Bradbury parašė 13 fantastinių romanų (pirmąjį – 1950 metais, paskutinį - 2006 metais), daugiau nei 400 fantastinių pasakojimų ir novelių, 21 pjesę, neskaitant vaikiškų knygų, filmų scenarijų ir kitų literatūrinių kūrinių.

Citata: „Svarbiausia man – nenustoti stebėtis. Prieš eidamas miegoti aš specialiai save nuteikiu, kad ryte turiu aptikti ką nors neįtikėtino“.

Apie tai, kad reikėtų tapti rašytoju, R. Bradbury susimąstė 20-ies, o 23-jų metų būdamas ėmė mokytis šio amato. Jis neturėjo jokio išsilavinimo be to, kurį įgijo vidurinėje mokykloje, ir vadino save žmogumi, kuris baigė biblioteką, o ne koledžą. Tai nesutrukdė jam tapti fantastinės literatūros grandu ir prestižinės Nebula premijos laimėtoju už 1954-ais metais išleistą romaną “451 laipsniai pagal Farenheitą”.

REKLAMA

Automobilių dizaineris Sergio Pininfarina

1926 rugsėjo 8 – 2012 liepos 3

Faktas: 1991 metais Detroite Sergio Pininfarina gavo Designer Lifetime Achievement premiją kaip geriausias automobilių dizaineris pasaulyje.

Citata: „Geras dizainas – gyvybingumo sinonimas. Kuo geresnis dizainas, tuo ilgesnis gaminio gyvenimas. Puikus automobilis, kaip ir pritrenkianti moteris, visada nuostabus“.

Įmonę Carrozzeria Pinin Farina, kūrusią kėbulus geriausiems italų automobiliams, 1930 metais įkūrė Sergio tėvas – automobilių dizaineris Giovanni Battista, pravarde «Pinin» („jaunesnysis“). 1961 metais Italijos respublikos prezidentas leido šios įžymių verslininkų šeimos atstovams iš Turino pridėti pravardę prie savo pavardės – taip atsirado Pininfarina dianstija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1950 metais Sergio baigė Turino politechnikos universitete specialybė “mašinų gamyba” ir ėmė dirbti tėvo ateljė, o po jo mirties 1996 metais ėmė vadovauti kompanijai.

Rašytojas Harry Harrisonas

1925 kovo 12 – 2012 rugpjūčio 15

Faktas: Harry Harrisonas - vienintelis pasaulyje rašytojas, kuris savo paties pavardę naudojo kaip pseudonimą (kai jis gimė, jis buvo Henry Maxwell Dempsey).

Citata: „Taip visada: seniai siunčia jaunuolius kariauti. Jeigu išrikiuotų ne jaunesnius nei 50 metų vyrus, iškart visi karai pasibaigtų”.

REKLAMA

Profesionaliu rašytoju H. Harrisonas tapo jau sulaukęs 30 metų, per visą kūrybinę karjerą jis spėjo išleisti 35 romanus ir daugiau nei 200 pasakojimų. Įžymiausi jo kūrinių ciklai tapo “Mirties pasaulis” (8 romanai) ir “Plieninė žiurkė” (11 romanų). H. Harrisonas buvo Nebula premijos laureatas, tačiau ... už filmą, kuris buvo pastatytas pagal jo romaną „Make Room! Make Room!“, tačiau vėliau gavo Nebula titulą „Grand master“ už ypatingą indėlį į mokslinę fantastiką.

Režisierius Tony Scottas

1944 birželio 21 – 2012 rugpjūčio 19

Faktas: pirmą kartą Tony Scottas sulaukė sėkmės už filmą “Oro gvardija”, pagrindinį vaidmenį jame atliko Tomas Cruisas, gavęs 1mln. dol. honorarą.

REKLAMA

Citata: „Priimta mane laikyti žmogumi, pernelyg siekiančiu įvairovės – tačiau vien įvairove į klasikos kategoriją nepateksi“.

Holivudo režisierius Tony Scottas buvo jaunesnis kito įžymaus režisieriaus – Ridley Scotto – brolis. Skirtingai nei jo brolis, Tony per savo karjerą išgyveno kelis pakilimus ir nuopuolius: po sėkmingų filmų sekdavo visiškas fiasko. Geriausi T. Scotto darbai – „Oro gvardija“, „Paskutinis skautas“, „Policininkas iš Beverli Hilso 2”, “Tikroji meilė” ir “Raudonas potvynis”. 2012 metų vasarą T. Scottas netikėtai nusižudė, nušokdamas nuo tilto Los Andžele. Žiniasklaidoje buvo rašoma, kad savižudybės priežastimi galėjo tapti nepagydoma onkologinė liga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Astronautas Neilas Armstrongas

1930 rugpjūčio 5 – 2012 rugpjūčio 25

Faktas: Neilas Armstrongas – pirmasis žmogus, žengęs ant Mėnulio paviršiaus 1969 metų liepos 21 dieną.

Citata: „Tai mažas žingsnelis žmogui, bet didelis šuolis žmonijai“.

Neilas Armstrongas dalyvavo Korėjos kare – buvo karinio lėktuvo pilotas, kuris įvykdė 78 skrydžius ir net gi vieną kartą buvo numuštas oro mūšio metu. Po vienuolikos metų darbo JAV programoje, 1969 metais N. Armstrongas buvo paskirtas laivo “Apollon-11” kapitonu, kuris pirmą kartą per žmonijos istoriją nusileido Mėnulyje. Tai buvo paskutinis N. Armstrongo skrydis: 1971 metais jis išėjo iš NASA.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų